Hlavní navigace

Velký test DVD vypalovaček

28. 3. 2009

Sdílet

Přemýšlíte o koupi nové DVD vypalovačky? Potom se vám bude hodit náš test, ve kterém jsme si vzali na paškál několik modelů, které jsme důkladně otestovali a vzájemně porovnali. Vyplatí se dnes pořizovat 22x rychlostní vypalovačku?

Velký test DVD vypalovaček

 

Rychleji než šestnáctinásobnou rychlostí nemohou DVD vypalovačky pracovat. To bylo krédo, kterému byli odborníci věrni na začátku roku 2002. Tehdy začaly na trh přicházet první DVD vypalovačky od společností jako HP, Philips nebo Ricoh a jejich ceny byla skutečně horentní. Pokud jste takový výstřelek (tehdy ještě moderní technologie) chtěli vlastnit, zaplatili jste hodně přes dvacet tisíc korun. A první modely rozhodně nebyly úplně to pravé ořechové, to nám věřte.

Odborníci tehdy tvrdili, že vyšší než 16× rychlost by médiím škodila – a mohla by je dokonce zničit. Dnes už tyto domněnky působí komicky, aktuální mechaniky pracují až s 22× rychlostí. Samozřejmě je otázkou, zda má smysl si pořizovat tu nejrychlejší vypalovačku. Jako ve všech ostatních segmentech technologie, také tady platí, že za to nejlepší si připlatíte neadekvátní částku skutečnému výkonovému rozdílu. Je třeba si uvědomit, že rozdíl v rychlosti zápisu mezi 16× a 22× rychlostí (bereme v potaz zcela naplněné 4,7 GB DVD) se počítá v řádech sekund. Současné 22× rychlostní mechaniky tak ocení jen opravdoví profesionálové.

Disky jen do 16× rychlosti

Navíc je tu ještě jedna záležitost hovořící spíše ve prospěch 16× rychlostní vypalovačky, a sice samotná vypalovací média.Na trhu jsou totiž zatím jen disky optimalizované na 16× rychlost. Jak ukázalo naše podrobné testování, některé z těchto disků sice zvládnou „neoficiálně" i vyšší rychlost, ale je tu stále hodně těch, které vám ji stejně nepovolí, takže rychlejší mechanika je v takovém případě dokonce zbytečnou či ztracenou investicí. Kdo však mermomocí chce nejrychlejší vypalovačku, nechť se pak porozhlédne po médiích značky Sony. Ty se v testu v tomto směru osvědčily jako nejlepší. Jinak nezbývá, než v obchodě vyhledat taková média, která danou rychlost zvládnou. Vzhledem k jejich množství na trhu je nasnadě, že mnohdy bude nutné použít metodu pokus-omyl.

Profesionální popisky

Pakliže máte zájem svá média profesionálně popisovat a nechcete šermovat s fixou, porozhlédněte se po takových vypalovačkách, na jejichž krabicích se skví loga Lightscribe či Labelflash. Tyto techniky umožňují popsat média pomocí laserového paprsku. Za tímto účelem stačí pouze toto speciální médium vzít, obrátit ho vzhůru nohama a nechat jej popsat předem připraveným textem či dokonce obrázkem. Příslušná rozšíření najdete v této oblasti i pro oblíbený vypalovací program Nero.

V případě, že víte, že budete vypalovat na větším počtu počítačů, případně chcete vypalovačku používat i na cestách, nelze než doporučit nákup externí mechaniky. Ta se hodí jak k notebookům, tak netbookům. Jednou z nich je například Samsung SE-S184M. Externí mechaniky se dají rychle a jednoduše připojit prostřednictvím USB či Firewire rozhraní, instalace ovladačů přitom obvykle není nutná.

Bezpečnostní technologie

Kdo svá data chce ochránit před neoprávněným přístupem či nechtěnou změnou, měl by se podrobněji podívat na vypalovačku LG GSA-H55N. Společnost LG do mechaniky implementovala bezpečnostní technologii Securedisc, která dokáže data zabezpečit heslem. Příslušná utilita, umožňující použití technologie, je integrovaná ve vypalovacím programu Nero.

Závěr

V našem testu se prokázalo, že rozdíly mezi 16× a 22× rychlostními mechanikami nejsou velké. Vypalovačky jsou naopak velmi vyrovnané a rozdíl mezi tou nejrychlejší a nejpomalejší činil maximálně půl minuty na jedno DVD médium. To znamená, že po vyšších rychlostech by měli sáhnout jen ti, pro něž je vypalování naprosto prioritní činností na počítači. Nebo zkrátka ti, kteří chtějí mít vždy jen ty nejlepší technologie. Ovšem, nejen rychlost je třeba u vypálených disků posuzovat, důležitější je kvalita. A zde povětšinou stále ještě platí: čím pomaleji budete vypalovat, tím kvalitnější výsledek dostanete. Hodně podstatnou záležitostí je také pravidelná aktualizace firmware. Jen tehdy si budete moct být jistí, že i nejnovější disky budou s vaší mechanikou kompatibilní.

Vítěz testu: Samsung SH-223

Tato vypalovačka je výrobcem specifikována jako 22× rychlostní. Touto maximální rychlostí dokáže teoreticky zapisovat ve formátech DVD-R- a DVD-R+. Ovšem neděje se tak od začátku vypalovacího procesu, nýbrž až k jeho konci. Vypalování tak začalo například jen 7,6× rychlostí, která kontinuálně stoupá až na 18,2×. Průměrně dosáhla vypalovačka rychlosti 13,5×. Skutečně maximální proklamované rychlosti se v testu nepodařilo dosáhnout nikdy. Jako média byla použita 16× od Verbatim a Sony. V případě obouvrstvých médií kolísala rychlost mezi 10× a 12×. Celkově ale nedosažení maximální rychlosti vůbec nevadilo, navíc jsou na vině spíše média. Samsung SH-223 je totiž jinak skvělou vypalovačkou.

Samsung SH


2. místo: Lite-On LH-20A1H

Vypalovačka od společnosti Lite-On zaujala především svou rychlostí. Skutečně dokázala vypálit média až 20× tempem. Funguje to však jen v případě některých značek, jako například Sony a samozřejmě jen u jednovrstvých DVD. Kotouče od společnosti Verbatim už byly zapisovány pouze standardní 16× rychlostí.

 

Lite-On


3. místo: Pioneer DVR-116D

Tato vypalovačka je specifikována jako dvacetirychlostní. V naprosté většině případů však této rychlosti nedosahuje a drží se 16× omezení médiem. Zajímavější je však to, že disponuje novou konstrukcí šasi, která výrazně snižuje vydávané hluky a omezuje šíření prachu. Díky dodávané softwarové utilitě se dá zvýšit kvalita vypalovaného média.

 

Pioneer


4. místo: LG GSA-H55N

Tato mechanika byla v zápisu o něco pomalejší než její konkurenti, avšak nikterak výrazně. Na trhu se jistě neztratí, a to už proto, že disponuje bezpečnostní technologií, kterou společnými silami vyvinuly koncerny LG, Hitachi a Nero. Jedná se o Securdisc, který dokáže ochránit data neprostupným heslem. Je však třeba, aby jí podporoval vypalovací software. Například oblíbené Nero to ale bez problémů dokáže.

LG


5. místo: Samsung SE-S184M

Externí vypalovačka od Samsungu je pomalejší než ty interní, má ale jiné výhody. Jednak si ji s sebou můžete vzít opravdu všude a navíc v elegantní černé konstrukci dobře vypadá, takže je i reprezentativní. Zamrzí však, že i ve vypnutém stavu požírá 3,1 wattu, ve standby módu potom 5 wattů a například při sledování filmů si řekne o 18 wattů.

 

CS24

Samsung SE