Hlavní navigace

Dvě mistrovská dílka od iAudio

1. 4. 2006

Sdílet

MP3 flashové přehrávače iAudio U3 a iAudio F1 kvalitní displej a zajímavý design Multimediální a hudební př...


MP3 flashové přehrávače iAudio U3 a iAudio F1 kvalitní displej a zajímavý design


Multimediální a hudební přehrávače iAudio společnosti COWON SYSTEMS mají na trhu jasnou pozici. Řadí se stejně jako ty od iRiveru či MPIO do nejvyšší třídy, a to znamená dvě základní věci. Za prvé jsou velmi kvalitní, za druhé drahé. Pokud vám nezáleží příliš na penězích a toužíte po perfektně provedeném přehrávači prošpikovaném funkcemi, je katalog iAudio jedním z těch, které byste při výběru neměli minout. Nedávno se na českém trhu objevily dvě očekávané novinky. Jednou je multimediální přehrávač U3, druhou čistě hudební, ale designově více než zajímavý model s příznačným jménem F1.

iAudio U3

Opravdový klenot?

Označení přístroje napovídá, že se jedná o nástupce modelu U2, ale v tomto případě dedukce příliš nefunguje. Zatímco U2 byl jen klasickým audio přehrávačem, U3 jde dál a nabízí přehrávání videa či prohlížení fotek. Než se však pustíme do funkcí, je potřeba se ještě podívat na player jako takový.
U3 se drží klasické koncepce podlouhlé empétrojky, přičemž se v duchu stylu iAudio dočkal zaoblených hran. Nabízen je ve dvou barevných provedeních, a to v bílém a černém. Na český trh je bohužel dodáván jen v tom druhém, což určitě řadu zákazníků nepotěší. Ale pokračujme dále. Za mnohem větší zápor považujeme tělo přístroje jako takové, které je vyrobeno z plastu. Sice pěkně matného, ale od přístroje této kategorie bychom očekávali nějaký ušlechtilý kov.
Přední straně vévodí barevný displej, který je jedním z nejlepších zobrazovacích panelů u flashových MP3 přehrávačů na trhu. Dokáže ukázat až 260 tisíc barev a vyznačuje se skvělým jasem a jemným rozlišením. Jeho jedinou vadou je úhlopříčka o velikosti pouhého 1,5 palce. Větší displej už by se do přehrávače o rozměrech 31,5 x 72 x 18 milimetru zřejmě nevešel, jenže to nic nemění na skutečnosti, že jsou kvůli němu degradovány funkce přehrávání videa a prohlížení fotek.
A to už se vlastně dostáváme k funkcím. Co se týče hudebních formátů, je U3 v té nejlepší formě, protože přehrává MP3, WMA, WAV, OGG i FLAC. Více už snad ani nemůžeme chtít. Video je podporováno ve formátu MPEG4, konkrétně enkódované v XviDu se zvukovou stopou v MP3. Samozřejmě, že nelze nahrát film či epizodu seriálu do paměti jen tak. Video musí být trans-kódováno v dodávaném softwaru, který je velmi přehledný a díky jednoduchému nastavení ho může ovládat i naprostý laik. Trochu nemilé jsou však jeho výsledky, ne po stránce kvalitativní, nýbrž objemové. Upravený videosoubor má totiž nějakých 300 MB při zvolení nejnižší kvality (zdrojový měl 700 MB), a to se frame rate většinou drží pod 15 obrázků za vteřinu (nelze manuálně upravit, software sám vybere fps). Sledování videa je díky kvalitnímu displeji bezproblémové, ale kvůli velikosti to na nějaké filmové orgie nevidíme. Fotky je možné kopírovat v plném rozlišení, ale musíte počítat s jejich delším načítáním, protože paměť přehrávače nepatří k těm nejrychlejším.
FM rádio nabízí 24 pozic pro uložení nejoblíbenějších stanic, což je množství nadstandardní. Přístroj disponuje i funkcí automatického ladění, kdy se skenuje celé FM pásmo a automaticky se uloží všechny nalezené stanice. V Praze, kde jsme přehrávač testovali, se nám zaplnilo všech 24 pozic. Škoda, že U3 nemá RDS, které se obecně MP3 přehrávačům neustále vyhýbá.
Nahrávání probíhá do formátu WMA při maximálním datovém toku 128 kbps. Kvalita nahrávky je tedy vysoká, záleží samozřejmě ještě na zdroji. Pořizovat ji můžete klasicky z rádia, line-in vstupu a z integrovaného mikrofonu.
Menu a ovládání má přístroj řešené výtečně. K zobrazení nabídky stačí stisknout samostatné tlačítko a objeví se přehledný seznam položek s funkcemi. Po zvolení Settings se objeví další seznam, v němž se můžete pustit do upravování obrovského množství nastavení od data přes tapety pozadí až po zvuk nebo editovatelná tlačítka. iAudio vybavilo svou prozatím "vlajkovou loď" flashových přehrávačů i takovými lahůdkami jako je MP Enhance, což je funkce vylepšující zvuk souborů s nižším datovým tokem. V praxi není samozřejmě rozdíl v kvalitě nijak výrazný, ale za nulový ho označit také nejde. Poslech je jinak velmi příjemný a U3 se pyšní především výraznými a přesnými basy (zaleží i na kvalitě sluchátek). Ekvalizér a další zvuková nastavení jsou také velmi bohatá.
Přehrávač se na trh dodává v kapacitě 512 MB, 1 GB a dokonce 2 GB. Pro nahrávání hudby není potřeba instalovat žádný další software, i když je na CD k dispozici. Nutný je pouze pro transkódování videa. Na jedno nabití vydrží hrát U3 hudbu kolem 20 hodin, ale při sledování videa se tato doba zkracuje až na čtvrtinu uváděného maxima. Na celé čáře však U3 zklamal v oblasti příslušenství. Základní kabeláž a sluchátka jsou pro přístroj nejvyšší kategorie málo. Kde je obal? Šňůrka na krk? Síťový adaptér? Za ty peníze by měla být krabice pořádně napěchovaná.

iAudio F1

Nenašlápnuté vozítko

Mnohem menší prostor nyní věnujeme modelu F1, který je vlastně zajímavý jen díky svému neotřelému designu, připomínajícímu závodní vůz, a ve stejném duchu upravenému menu. Jelikož se jedná o jasnou stylovku, hned po vybalení nás překvapilo tělo přístroje a to v záporném slova smyslu. Lesklý černý plast na vrchní části není tou nejlepší devizou přehrávače, který má oslňovat kolemjdoucí a přitahovat pohledy krásných žen. Nejlépe nepůsobí ani v druhém barevném provedení, kde černou nahradila bílá. Nepříjemné pocity převládají i při pohledu na ovládací čtverec, v němž se kromě Hold (umístěno v pozici jednoho zadního "kola") nachází všechna tlačítka. Vzhledem k tomu, že se jich na čtverci nachází osm, je práce s přehrávačem tak trochu boj. Nepomáhá ani joystick, naopak. Za prvé příliš vystupuje do prostoru, což znesnadňuje mačkání prostředku horní části čtverce, a za druhé se nepříjemně viklá to je problém, kterého jsme si posléze všimli i u U3, ale v jeho případě není tak markantní.
Dvoubarevný OLED displej (modrá a oranžová) s rozlišením 128 x 64 bodů ničím nepřekvapí. Zobrazuje pěkně, ale na ostrém slunci toho na něm moc neuvidíte. Originální je pojetí základní obrazovky pro přehrávání, na které se zobrazují tři budíky, připomínající přístrojovou desku automobilu. Trošku nešťastně je řešen výpis složek na displeji zobrazí jen tři položky najednou. Je to způsobeno použitím velkého fontu to určitě někteří ocení, ale podle našeho názoru jsou písmenka až přehnaně velká.
Ukládat do interní paměti o velikosti 512, respektive 1 024 MB můžete cokoliv, protože se přístroje přihlásí jako externí disk. Přehrávat lze potom zvukové formáty WMA, OGG, ASF a WAV. Nahrávat můžete opět ze tří základních zdrojů (rádio, line-in a mikrofon), výsledný soubor je v MP3 (nejvyšší datový tok 128 kbps).
Příslušenství je stejně jako v případě U3 chudé a obsahuje pouze sluchátka a základní kabely. Svou výdrží by mělo F1 bratříčka U3 překonat o 3 hodiny, ale v praxi nám přístroj vydržel hrát zhruba stejnou dobu.

Resumé

Přestože nevyznívají obě recenze nijak kladně, v zásadě jsme byli s produkty spokojeni. Spíše tedy s U3, ale ani F1 není špatný přehrávač. Záporné vlastnosti jsme tentokrát v případě obou přehrávačů spíše zdůraznili, neboť oba modely patří do nejvyšší cenové třídy MP3 přehrávačů a navíc pocházejí od renomovaného výrobce. Od takových přístrojů požadujeme maximum. Až za pár měsíců jejich cena klesne o pět set či tisíc korun, bude jejich koupě opravdu výhodná.

iAudio U3

velmi kvalitní displej
funkční výbava
až 2 GB paměti
plastový
Cena včetně DPH: 5 090 Kč (512 MB), 6 490 Kč (1 GB), 7 490 Kč (2 GB)
K testu zapůjčila firma: Bell Technology, spol. s r. o.
www.bell-technology.cz

iAudio F1

nevšední design
stylové menu
viklavý joystick
plastový
Cena včetně DPH: 4 690 Kč (512 MB), 5 790 Kč (1 GB)
K testu zapůjčila firma: Bell Technology, spol. s r. o.
www.bell-technology.cz

Autor článku