Hlavní navigace

Dvoujádrové Atomy konečně dorazily

23. 9. 2008

Sdílet

Intel konečně uvedl nové dvoujádrové procesory Intel Atom. Ty slibují podstatně vyšší výkon pro netbooky a zároveň přinášení až podezřele nízkou cenu.

Celá situace s novými procesory Intel Atom je až nebezpečně lákavá. Tedy přesněji bych měl psát s jedním procesorem, protože stejně jako u jednojádrového Atomu N270 na frekvenci 1,6 GHz byl na trhu uveden pouze jeden dvoujádrový procesor - model 330 vyrobený 45nm výrobním procesem pracujícím na frekvenci taktéž 1,6 GHz. Z dalších specifikací jsou to 533MHz sběrnice a 1 MB L2 cache.

Jak jsme vás již informovali, jde o slepenec dvou Atomů N270, což je vidět i na procesoru samotném. Kvůli tomu má i dvojnásobnou spotřebu a to 8 Wattů.

Zajímavá je na procesoru i jeho cena, která činí 40 amerických dolarů při odběru 1000 kusů (680 korun), což je dokonce o dolar méně než cena jednojádrového N270.

Pokud si chcete nějaký netbook v nejbližší době koupit, nebude od věci počkat na nové modely s dvoujádrovými Atomy. Ty by měly být za stejné ceny, a hlavně přinést podstatně vyšší procesorový výkon.

- - Tomáš Šulc