Hlavní navigace

Dynamiku prodejů serverů ovládli Číňané

5. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Globální prodej serverů ve druhém čtvrtletí tohoto roku stoupl o čtyři procenta, příjem dodavatelů se však ve stejném období o stejný poměr snížil. Tvrdí to zpráva Gartneru.

Celosvětový trh se servery není podle analytiků i nadále příliš zdravý, protože relativně dobrý celkový výsledek se dosáhl pouze skvělými výsledky v asijsko-pacifickém regionu, kde se prodeje zvedly o více než pětinu. Pozitivní výsledek v obratu i počtu prodaných jednotek je dále zjevný už jen v Kanadě, kde však růsty byly podstatně skromnější.

V oblasti EMEA, kam patří i Evropa, se prodalo více než 550 tisíc jednotek zařízení, což představuje meziroční pokles o téměř 6 %. Zhruba o 5 % se snížily i tamějších příjmy výrobců, a dosáhly tak celkové výše 3,1 miliardy dolarů.

Nejhorší situace přitom byla ve východní Evropě, kde analytici zaznamenali snížení počtu prodaných serverů skoro o pětinu. Naopak západní Evropa zůstala meziročně zhruba na stejných výsledcích. 

„Jde už o sedmé čtvrtletí po sobě, kdy se množství dodaných jednotek snížilo, a dokonce o osmé čtvrtletí, kdy došlo ke zmenšení příjmů výrobců,“ říká Adrian O’Connell, šéf výzkumu v Gartneru.

Podle něj je příčinou i toho, že v Evropě nejsou žádné super velké společnosti, u nichž analytici zaznamenali v uplynulém období zajímavý růst.

Na trhu EMEA se jako nejúspěšnější, co se týče dynamiky prodejů, ukazují Dell a Fujitsu, které byly ve druhém čtvrtletí tohoto roku jediné z top 5, jež se mohly pyšnit vyššími příjmy.

Co se týče jednotlivých platforem, výrobci u serverů x86 hlásí mírné zvýšení obratu i počtu prodaných jednotek, ale trh s unixovými/RISC stroji nadále razantně klesá – o více než čtvrtinu v obou klíčových ukazatelích. Zájem o mainframy naopak mírně stoupá – zhruba o 7 % v obratovém vyjádření.

Situace v Česku se oproti zbytku Evropy poněkud vymyká – počet prodaných serverů v tuzemsku totiž ve druhém čtvrtletí tohoto roku vzrostl meziročně o 6,5 % (na 6 900 jednotek) a tržby dodavatelů o 3,2 procenta (na 589 milionů korun), i když mezičtvrtletně byly příjmy výrobců nižší o plných 15 %.

Největším hráčem v Česku zůstává, co se týče kusových dodávek, Hewlett-Packard s mírným vzestupem 7 %, druhý Dell má ale skvělou dynamiku – nárůst jeho prodejů je téměř poloviční. Na opačném pólu dynamiky pak stojí IBM, jehož prodeje se snížily meziročně o více než třetinu.

Co se týče globálního trhu, lídrem v obratu za servery je IBM, jehož výsledky pozitivně ovlivnily prodeje mainframů System Z. Jen těsně za ním je HP, které meziročně přišlo o vedoucí pozici. V počtu prodaných serverů je i přes téměř 14% pokles na čele HP, těsně za ním je pak Dell.

Největší nárůst však zaznamenala firma Inspur Electronics, a to 211 %. Její výsledky ale podle všeho ovlivnila zakázka na HPC centrum v domovské Číně – i tak je 65 tisíc dodaných systémů během jediného čtvrtletí v tomto směru pozoruhodných.

 

Prodej serverů v Česku

Podíl dodavatelů podle kusových dodávek, 2. čtvrtletí 2013

 

HP

36,2 %

Dell

20,9 %

IBM

6,1 %

Fujitsu

5,4 %

ostatní

31,4 %

 

Zdroj: Gartner, srpen 2013

Byl pro vás článek přínosný?