Hlavní navigace

EA, Sony, Disney: i v krizi se daří snižovat ztráty

13. 5. 2010

Sdílet

Nejnovější finanční výsledky potvrzují, že restrukturalizace, které provedli někteří vydavatelé, byly užitečné. Příkladem mohou být EA, Disney a Sony.

Nepříznivá ekonomická situace přiměla výrobce her k osekání rozpočtů, aby mohli lépe čelit krizi a zároveň neztratili podporu akcionářů, bez níž by jejich nákladné projekty nikdy nespatřily světlo světa. Například hernímu gigantu Electronic Arts se ve fiskálním roce 2009/2010, který skončil 31. 3. 2010, podařilo díky drastickým škrtům snížit ztrátu na 677 milionů dolarů. Přitom v předchozím roce dosahovala ztráta firmy 1,1 miliardy dolarů. Na lepším výsledku se podílel i úspěch Battlefield Bad Company 2. Představitelé společnosti jsou přesvědčení, že se v roce 2011 dostanou do černých čísel a předpokládají, že k dobrým výsledkům přispějí i novinky, mj. Crysis 2, Medal of Honour a také FIFA 11.

crysis 2

CS24

U Disney Interactive je situace obdobná. Na konci letošního března oznámila firma čtvrtletní ztrátu ve výši 55 milionů dolarů. Ve stejném období předchozího roku dosahovala přitom 61 milionů dolarů.  Ve srovnání s EA jde sice o skromnější posun k lepšímu, ale v této souvislosti se sluší připomenout, že Disney očekává, že příští trimestry budou velmi silné. Na příznivém vývoji by se měla podílet zejména koupě Marvelu i očekávané tituly, jako je Split Second, Epic Mickey, Toy Story 3, Piráti z Karibiku nebo Tron Evolution.

Také v případě Sony je ekonomická situace nad očekávání příznivá. V současném fiskálním roce firma počítá dokonce se ziskem ve výši 343 milionů dolarů, zatímco v předchozím období vykázala ztrátu 321 milionů dolarů. Díky restrukturalizaci se její divizi PlayStation daří snižovat náklady, včetně nákladů na vývoj nové konzole PS 3. Na dobrých prodejních výsledcích se pochopitelně podílejí i vlastní herní tituly společnosti.