Hlavní navigace

Eee Box od Asusu šetří místo i energii

7. 7. 2008

Sdílet

Společnost Asus se rozhodla v reakci na potřeby uživatelů, kteří vyžadují počítač s nízkou spotřebou a malými rozměry, vydat nový počítač Eee Box. Ten má být konkurencí např. pro nedávno představený Wind od Micro-Staru a spadá do stále populárnější kategorie nettopů.

Společnost Asus se rozhodla v reakci na potřeby uživatelů, kteří vyžadují počítač s nízkou spotřebou a malými rozměry, vydat nový počítač Eee Box. Ten má být konkurencí např. pro nedávno představený Wind od Micro-Staru a spadá do stále populárnější kategorie nettopů.

Základní myšlenkou Eee PC má být podle slov výrobce bezproblémové a snadné využití a je určen v prvé řadě pro práci na internetu a běžné kancelářské aplikace. Dodává se s operačním systémem Microsoft Windows XP Home a je postaven na čipsetu Intelu s procesorem Atom N270 na frekvenci 1,6 GHz. Standardně je pak vybaven 1GB SO-DIMM pamětí typu DDR2, pevným diskem s kapacitou 80 GB, čtečkou karet SD/SDHC/MS/MS Pro/MMC, síťovou kartou 10/100/1000 a Wi-Fi adaptérem s podporou nového standardu 802.11n.

S objemem 1 litru působí Eee Box poměrně drobným dojmem. Nettop je možné dokonce upevnit na VESA LCD displej a ušetřit tak ještě více místa. Vertikální orientace počítače při standardním postavení spolu s přístupným tlačítkem pro zapnutí a realizovaným dotykovým senzorem působí podle slov výrobce „futuristickým dojmem“.

S využitím technologie pro rychlé spouštění — Asus Express Gate — mohou uživatelé bez problémů přistupovat na internet, spravovat své obrázky a komunikovat pomocí IM/Skype již za pouhých 7 sekund od zapnutí počítače (ovšem jedná se o optimální čas, ve skutečnosti záleží na hardwarové konfiguraci a konkrétním modelu).

Za zmínku stojí i chlazení, které využívá modul pro rozptyl tepla s inteligentním ventilátorem, jehož hlučnost by neměla přesáhnout 26 dB. V porovnání s klasickými počítači může Eee Box nabídnout až o 90 % vyšší energetickou účinnost a tomu odpovídající nižší spotřebou energie. Eee Box navíc využívá koncepci Green Design a je vyroben výhradně z materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Tím je sníženo množství emisí CO2 — díky tomu také splňuje předpisy a požadavky norem RoHS a WEEE.
Nenechte si ujít:
Levný mini-desktop MSI Wind má spotřebu jen 35 wattů

Desktopy s procesory Atom budou „téměř zadarmo“

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Na trh by se Eee Box měl dostat již v tomto měsíci a bude k dispozici v několika barevných provedeních. Detaily o konkurenčním nettopy Micro-Star Wind si pak můžete přečíst v článku Levný mini-desktop MSI Wind má spotřebu jen 35 wattů.


Eee Box v bílé barvě.