Hlavní navigace

Prodeje netbooků vloni rekordní, přesto výrobci omezují nabídku

13. 2. 2009

Sdílet

Společnost ASUSTeK Computer hodlá v letošním roce omezit počet nabízených verzí svého netbooku Eee. Činí tak i přesto, že v loňském roce dosáhl prodej Eee rekordních čísel.

Společnost ASUSTeK Computer hodlá v letošním roce omezit počet nabízených verzí svého netbooku Eee. Činí tak i přesto, že v loňském roce dosáhl prodej Eee rekordních čísel.
ASUS chce omezením počtu verzí učinit nabídku netbooků Eee přehlednější. Především však chce docílit snížení výrobních nákladů. Společnost, která svým Eee PC výrazně pomohla prorazit fenoménu jménem netbook do povědomí běžného uživatele, jen v loňském roce přišla na trh s více než dvaceti novými verzemi jako např. Eee PC S101, Eee PC 1000H či Eee PC Surf.
„Tento rok ale bude jiný. Zjednodušíme výrobu a snížíme počet nově uváděných modelů Eee" tvrdí generální ředitel společnosti Jerry Shen. Podle zprávy společnosti ASUSTeK Computer se v loňském roce prodalo 4,9 milionů přístrojů Eee PC. Téměř se tak naplnily očekávání ASUSu, který svůj odhad zaokrouhlil na 5 miliónů a zřejmě jen kvůli hospodářské krizi a prudkému propadu spotřebitelských výdajů ke konci loňského roku se jeho představy nesetkaly s realitou.
Přestože ASUS nabízí zákazníkům široké spektrum možností, v boji s konkurencí mu to zřejmě příliš nepomohlo. Výrobce Acer, který má ve svém portfoliu jediný netbook pod názvem Aspire One, zaznamenává od uvedení svého výrobku na trh velmi dobré prodejní výsledky a to i přesto, že se svým netbookem přišel až v polovině roku 2008, tedy o půl roku později než ASUSTeK.
I přes zmiňované uvedení netbooku Aspire One o půl roku později Acer své možnost odhadl na 6 milionů. A přestože zatím své prodejní výsledky oficiálně neprozradil, očekává se, že ASUS skutečně skončí až na druhém místě. Podle analytiků stojí za rapidním růstem prodeje přístroje Aspire One především jeho jednoduchost a také „globálnost". Naproti tomu ASUS se svou strategií „širokého spektra možností" neuspěl. Výrazný rozdíl je také v ceně obou produktů, když v některých případech je Acer Aspire až o 2 tisíce levnější.
O poznání skromněji si vede produkt společnosti MSI - netbook Wind, jehož prodejní výsledek 700 tisíc kusů sice překonal očekávání této společnosti, na hlavní oba lídry však zdaleka nestačí.
Pro první čtvrtletí letošního roku stanovil ASUS prodejní plán 1 milión kusů Eee PC. Slevil tak z původního 1,6 miliónu. Realistické odhady však hovoří o ještě menším čísle, a to 800 tisíc kusů. Již dříve jsme vás informovali o studii společnosti ABI Research(http://computerworld.cz/analyzy-a-studie/prodej-netbooku-ceka-neuveritelny-boom-3353), podle které se v letošním roce může prodat celkem až 35 milionů kusů. O další čtyři roky později to pak prý může být už neuvěřitelných 139 milionů kusů.