Hlavní navigace

El Matador

27. 12. 2006

Sdílet

Drogové gangy, neprostupná džungle i špinavé městské ulice a tuny zbraní. To jsou hlavní lákadla nové akční hry El Matador od českých vývojářů Plastic Reality Technologies.

Hráč se zhostí role tajného agenta organizace DEA bojující proti narkomafii. Impulzem pro jeho akci je brutální útok na ústředí DEA v Kolumbii, při kterém jsou všichni místní agenti zabiti... Za incidentem pravděpodobně stojí nový drogový gang La Veledora, který se snaží odstranit vše, co mu stojí v cestě. Hlavní hrdina Victor Corbet – krycím jménem El Matador - je společně s několika svými kolegy nasazen do speciální mise, jejímž cílem je odstranění bose La Veledory a zničení celého kartelu.


Chlapíci z Plastic Reality Technologies se rozhodli vytvořit áčkovou střílečku, a nutno říci, že se jim to více méně povedlo. Je fakt, že ve hře nenajdeme příliš mnoho inovativních prvků, nicméně i dobře okopírované nápady mohou přispět ke hratelnosti. Co na tom, že si několikrát během hraní asi řeknete, že tohle či támhleto jsme již viděli třeba v noir akci Max Payne či střílečce z prostředí tropických ostrovů Far Cry.


El Matador je titulem nabitým akcí, přičemž v některých větších přestřelkách nebudete sami, ale pomohou vám počítačem řízení spolubojovníci, obvykle z řad elitních bezpečnostních složek. Jejich umělá inteligence, a tedy i chování ve hře, je více méně průměrné, takže od nich nelze očekávat nějakou převratnou koordinaci s vašimi akcemi. Victor Corbet je militantně založený superagent jak vystřižený z akčního filmu. Našemu hrdinovi nečiní problémy střílet třeba ze dvou pistolí naráz nebo – po vzoru již zmíněné hry Max Payne – zpomalit čas a kosit nepřátele i z krkolomných pozic. K likvidaci nepřátel má poměrně klasický arzenál, ve kterém kromě lehkých palných zbraní nechybí ani odstřelovací puška, granáty či větší kalibry. Je ovšem bohužel pravda, že někteří nepřátelé snesou mnohem více olova, než by bylo zdrávo, což místy docela kazí dojem ze hry.


Při hraní zavítáte do mnoha různých lokací, jako jsou třeba opuštěné doky, průmyslové haly, plantáže koky či na první pohled malebné prostředí. Jednotlivé herní úrovně jsou přitom zasazeny do kontextu skutečných míst, takže si užijete třeba San José, Cartagenu či Buanaventuru. Grafické zpracování je hodně dobré, autoři si vyhráli s různými technologiemi stínování, osvětlení a efektů, potěší i animace obličeje a další detaily. Nicméně při vysokém nastavení rozlišení a detailů se hra v některých fázích zpomaluje; engine zkrátka nestíhá.


El Matador se až na pár frustrujících momentů dobře hraje, a to je hlavní. Autoři se soustředili jen na hru pro jednoho hráče – multiplayerový režim ve hře vůbec nenajdete -, což se projevilo i na pěkném designu celé hry a uvěřitelnosti jednotlivých lokací. El Matador není akční hrou roku, ale patří mezi dost kvalitní kousky. Všem fandům akční zábavy ho s klidným svědomím můžeme doporučit. A rozhodně to neříkáme jen proto, že se jedná o dílko českých vývojářů.


Hodnocení: 7,2
Výrobce: Plastic Reality Technologies
Vydavatel: Cenega Publishing
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: kompletní
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne