Hlavní navigace

Elac FS 187

1. 1. 2012

Sdílet

www.elac.cz cena: 37 000 Kč s DPH /za pár Reproduktory severoněmecké společnosti Elac dorazily do naší poslechové místnosti již potřetí, poprvé se ale jedná o podlahové „sloupy“ ...
www.elac.cz cena: 37 000 Kč s DPH /za pár

Reproduktory severoněmecké společnosti Elac dorazily do naší poslechové místnosti již potřetí, poprvé se ale jedná o podlahové „sloupy“ – ve dvou předchozích případech jsme poslouchali menší a větší regálovky z řady 240, jejichž přednesem jsme byli (zejména v případě menších BS 243) doslova nadšeni. Byli jsme proto velmi zvědavi, jak si povedou poměrně kompaktní sloupy Elac FS 187. Řada 180 je totiž ta nejlevnější, v níž výrobce nabízí svůj unikátní páskový výškový reproduktor JET III, i když z hlediska absolutní ceny FS 187 rozhodně nepatří do „levné“ kategorie.
Laciné ale v žádném případě není ani opracování či konstrukce reproduktorů – právě naopak. Provedení v matném černém laku sice na první pohled není příliš působivé, z hlediska údržby je ale mnohem praktičtější než lesklé povrchy. Když jsme reproduktory na zkoušku umístili do bytového prostředí, zapadly sem díky relativně kompaktním rozměrům a velmi čistým tvarům naprosto bez problémů. Nenápadný vzhled bychom tak označili spíše jako jasné plus – FS 187 se díky tomu hodí do moderních i rustikálních interiérů. Společnost Panter, jejich tuzemský distributor, je nabízí na našem trhu ještě v provedení matný bílý lak, které dobře pasuje k pastelovým barevným kombinacím nebo se hodí pro použití v ložnici či moderní obytné kuchyni. Veškeré hrany i další detaily jsou perfektně opracovány a nalakovány, důkazem zvláštní pozornosti vůči detailům jsou dva páry dodaných ochranných mřížek – vedle tradičních látkových jsou přiloženy i kovové, které ocení zejména majitelé malých dětí či domácích zvířat (a nám se navíc líbily).
V přední stěně FS 187 je pochopitelně usazen zmíněný páskový „výškáč“ Jet III (podrobně jsme o něm psali v profilu regálovek BS 243 v jednom z předchozích čísel HD Worldu), společně s dvojicí středobasových reproduktorů o průměru 140 mm se sendvičovou membránou z hliníku a papíru – vzhledem ke dvouapůlpásmové konstrukci pracuje jeden jako středobasový a druhý jako basový. Na zadní stěně reprosoustav se nachází masivní šroubovací terminál podporující bi-wiring a bi-amping a bassreflexový otvor v horní části, který je standardně utěsněn ucpávkou – jedná se ale o bassreflex sekundární, protože primární je skryt na spodní straně reprosoustav a ústí díky distančním sloupkům mezi spodní deskou a vlastním reproduktorem do všech stran. To – společně s relativně kompaktními rozměry – poněkud usnadňuje umístění, nicméně i v případě FS 187 platí, že nejlépe hrají ve volném prostoru a s dostatečným odstupem od stěny.
Díky kombinaci páskového výškového reproduktoru, středobasových sendvičových membrán a velmi kvalitní konstrukce mají sloupy Elac ambici být jednou z nejlevnějších vstupenek do audiofilské kategorie sloupových reproduktorů – výrobcem udávaný frekvenční rozsah 36 Hz–50 KHz možná vypadá ambiciózně, po několika dnech poslechu se nám ale nezdá příliš přehnaný. První, co vás po zapojení a rozehrání FS 187 uchvátí a možná i překvapí, je podání detailu ve vysokých frekvencích. Pokud přecházíte z klasických reproduktorů nižší či střední třídy s hedvábnou kalotou, budete mít možná pocit, že podrobností je až příliš a že jsou vám přehrávány takřka vedle ucha (přestože Elacy stojí tři metry od vás), po krátkém čase se ale ve zvuku rychle zorientujete – přednes je totiž bez jakékoliv agresivity, takřka neutrální, pouze s mírným měkkým zabarvením, díky kterému se váš sluch přes zmíněné množství detailů neunaví ani při delším poslechu. Perfektně je přitom podáno prakticky celé spektrum – vokály, saxofon, kytary, smyčce, vše zní téměř průzračně a odhaluje takřka každý detail a nuanci nahrávky. Bohužel tento „nordický“ audiofilní typ přednesu, podobně jako špičková sluchátka, odhalí také kvalitu samotné nahrávky a masteringu – ty kvalitně zvládnuté a zaznamenané jsou doslova požitkem, naopak méně kvalitní alba či komprimovaná hudba rychle odhalí své slabiny. Elacy zkrátka při reprodukci nic neubírají, ale také nepřidávají ani nepřikrášlují. Pokud posloucháte kvalitní jazz, blues, rock či to lepší ze současné elektronické hudby (například výtečná alba Blank & Jones), budete vždy nadšeni. Méně kvalitní nahrávky pak buď poslouchat nebudete, nebo jim nekorektně pomůžete tónovou korekcí zesilovače či DSP funkcemi receiveru.
FS 187 zvládají vzhledem k rozměrům překvapivě dobře i basovou složku, byť její síla je přece jen omezená – díky tomu nabízí o něco menší mohutnost zvuku při poslechu vážné hudby a v případě jejich použití coby předního páru domácího kina je rozhodně nutné počítat s použitím kvalitního subwooferu. To je ale skutečně asi jediné slabší místo těchto jinak skvělých sloupů, jejichž cena se v absolutním srovnání nemusí zdát nízká, nicméně vzhledem ke kvalitě zvukového přednesu i řemeslného zpracování (Elacy se vyrábějí ručně) je téměř fantastická. Díky rozměrům a přesným, kontrolovaným basům se navíc skvěle hodí pro menší místnosti či panelové byty.
Konstrukce: dvouapůlpásmové s bassreflexem
Rozměry: 975 × 210 × 290 mm
Váha: 15 kg
Výškový repro: 1× JET III, páskový
Středobasový repro: 1× 140 mm, hliníkový sendvič
Basový repro: 1× 140 mm, hliníkový sendvič
Impedance: 6 (4–8) ohmů
Trvalý/špičkový výkon: 90/130 W
Citlivost: 90 dB

Autor článku