Hlavní navigace

Elegantní headset s malými rozměry

1. 7. 2007

Sdílet

Ve střední kategorii bezdrátových headsetů se společnost Jabra může pochlubit velmi kvalitním modelem BT 5010. Svý...


Ve střední kategorii bezdrátových headsetů se společnost Jabra může pochlubit velmi kvalitním modelem BT 5010. Svým minimalistickým designem toto zařízení zaujme zejména uživatele, kteří si nepotrpí na výstřednost a ocení především precizní funkčnost.
Headset má tvar pravidelného černého kvádru, jenž má pouze na bocích a nahoře posazená stříbrná tlačítka, určená k ovládání všech funkcí. Přístroj se vypíná malým tlačítkem na spodní straně, jež slouží i k párování headsetu s telefonem. Pro jisté upevnění na ucho slouží ohýbatelný plastový "drát", který se pevně nasune za horní část ucha. Nasazení není zrovna jednoduché a vyžaduje trochu cviku, nicméně nakonec přístroj na hlavě sedí bezpečně a v žádném případě jej nerozhodí ani prudší trhnutí hlavou. Samotný špunt s reproduktorem má poměrně velké rozměry, tudíž nemusí vyhovovat každému. Zajímavým designovým a potažmo i funkčním prvkem je nepochybně snadno vysouvací přední část přístroje, na jejímž spodku je umístěn reproduktor. Vysunutím této části zlepšíte nejen kvalitu přenášeného zvuku vašeho hlasu, ale rovněž přijmete nebo ukončíte hovor. Takový způsob ovládání je velmi pohodlný a určitě si jej rychle oblíbíte.
K zesilování a zeslabování hovorů slouží obě boční tlačítka, což může být trochu matoucí než si při hovorech uvědomíte, které je to pro vybranou akci správné. Headset samozřejmě nabízí i další pokročilé funkce, tzn. hlasové vytáčení, zařazení hovorů do fronty, vytáčení posledně volaného čísla apod. Přístroj je rovněž obdařen vibračním vyzváněním, které způsobí vaší hlavě pořádné šoky. Dosah je ve skutečnosti o něco menší než deklarovaných 10 metrů (pochopitelně vždy záleží na prostředí). V pohotovostním režimu vydrží nabitý zhruba dvanáct dnů, přičemž doba hovorů činí zhruba deset hodin. Kvalita přenášeného zvuku sice nedosahuje čistoty dražšího stereo modelu BT8010, ale i tak je na vysoké úrovni a přes mírné sklony k zastřenosti hlasu je mluvčím velmi dobře rozumět.

Jabra BT 5010

Headset s výsuvným raménkem, funkcí
mute pro vypnutí mikrofonu a vibračním vyzváněním
Střídmý design
kvalitní zvuk
výsuvný mikrofon
Složité nasazování
větší špunt s reproduktorem
Cena vč. DPH: 2 136 Kč
Zapůjčil: GN Netcom, www.nahlavni-soupravy.cz

Nová stereo dimenze headsetů



Společnost Jabra nabízí zajímavou kombinaci poslechu hudby a klasického bezdrátového headsetu. Na trh přinesla Bluetooth náhlavní soupravu BT 8010, která se vyznačuje nejen skvělým komfortem a luxusním provedením, ale hned dvojicí zařízení, tedy do každého ucha jedno. To zajišťuje kvalitní poslech hudby ve stereo režimu.
Samotný přístroj nabízí elegantní design s malými rozměry a přijatelnou hmotností 23 g (po zapojení druhého sluchátka pomocí krátkého kablíku se hmotnost zvýší na 37 g). Na přední straně hlavního přístroje vás kromě velkého stříbrného otočného ovladače (pro ovládání hlasitosti a přijímání hovorů) zaujme monochromatický displej, na němž se zobrazují aktuální nastavení přístroje. To není zrovna obvyklé, nicméně vám to velmi usnadní ovládání headsetu (pochopitelně pokud jej zrovna nemáte na uchu). Kromě standardních funkcí, jako je přijímání/odmítání hovorů, hlasové vytáčení nebo vytáčení posledního čísla, nabízí headset ještě několik vedlejších operací a nastavení, spojených především s přehráváním hudby. Pomocí bočních tlačítek lze nastavovat jas displeje, jazyk (čeština chybí), vibrace, seznam spárovaných telefonů nebo resetovat tovární nastavení. Pokud přístroj přepnete do hudebního režimu, lze tlačítky ovládat přehrávání a přeskakování skladeb, hlasitost a v neposlední řadě také jednoduchý ekvalizér s přednastavenými hodnotami (rock, pop apod.) a možností vlastního nastavení (zajímavé je, že nastavení ekvalizéru přímo v telefonu nemá na výsledný zvuk žádný vliv). Do stereo režimu se zařízení přepne automaticky po připojení druhého sluchátka.
Obě sluchátka sedí v uchu pevně a rozhodně se nemusíte obávat, že by vám při prudších pohybech hlavy vypadla. Někomu však může docela vadit velký špunt s reproduktorem a pevnější dolehnutí než si na něj ucho zvykne, trochu tlačí. Problém nastává také při nasazování, které vyžaduje trochu cviku. Samotný zvuk přístroje nicméně patří mezi skutečnou špičku. Hudba je kvalitní téměř jako z klasických sluchátek a při telefonování oba účastníci hovoru nepoznají, že bylo použito bezdrátové zařízení. Také dosah přístroje překračuje deklarovaných deset metrů, takže se nemusíte obávat pobíhání po pokoji při telefonování. Zařízení navíc dokáže komunikovat se dvěma přístroji najednou, takže lze mít v pohotovosti jak telefon, tak i třeba MP3 přehrávač. Jabra BT 8010 je po všech stránkách vysoce kvalitní zařízení, jehož jediným nedostatkem je vyšší cena, o chloupek přesahující třítisícovou hranici.

Jabra BT 8010

Mono i stereo headset v jednom
s možností současného použití pro dva telefony
Stereo sluchátka
kvalitní zvuk
velký dosah
množství funkcí
Vyšší cena
Cena vč. DPH: 3 112 Kč
Zapůjčil: GN Netcom, www.nahlavni-soupravy.cz

Autor článku