Hlavní navigace

Elegantní tlouštík od Sony Ericssonu

1. 7. 2006

Sdílet

Sony Ericsson W900i drahá varianta Walkmanu Společnost Sony Ericsson loni v říjnu oficiálně představila nejluxus...


Sony Ericsson W900i drahá varianta Walkmanu


Společnost Sony Ericsson loni v říjnu oficiálně představila nejluxusnější variantu své oblíbené řady Walkmanů s označením W900i. Telefon v sobě zahrnuje nejen všechny lifestylové funkce (např. MP3 přehrávač či kvalitní 2Mp fotoaparát), ale stejně dobře poslouží jako komplexní pracovní nástroj, s nímž lze surfovat pomocí internetového prohlížeče, posílat a prohlížet e-maily nebo spojovat videohovory. Největší novinkou v řadě telefonů Walkman je pak podpora moderních sítí 3G.
Hned při prvním kontaktu s telefonem vás překvapí jeho velká hmotnost (148 g) a konstrukční provedení. S rozměry 109 x 49 x 24 mm na nošení v kapse raději zapomeňte, pokud nechcete mít na kalhotách vytlačenou bouli. Charakteristickým znakem W900i je zvláštní otočná konstrukce, odkrývající klasická číselná tlačítka (v otevřeném stavu se telefon prodlouží na 165 mm). Většinu hlavních funkcí zvládnete obsluhovat na zavřeném telefonu, pokud dojde na psaní textových zpráv, jedním prstem otočnou část vyklopíte (tento trik ovšem vyžaduje trochu cviku).
Rozporuplné dojmy z velikosti a konstrukce se však brzy rozplynou při prvním rozsvícení obrovského TFT displeje. Na panelu s rozměry 34 x 45 mm, rozlišením 240 x 320 bodů a 262 tisíci barvami se dočkáte vysoce kvalitního obrazu, na němž je radost si prohlížet fotografie nebo jednoduše listovat v graficky velmi pěkně provedeném menu. Bohužel velký displej si vyžádal daň v podobě vysoké spotřeby energie (baterie Li-Pol 900 mAh) výrobce uvádí výdrž 370 h/500 min, ovšem při praktickém využívání se telefon vybije v průměru za pouhé tři dny. Zřejmě v rámci úspory energie se displej po chvíli úplně vypíná a na rozdíl od předchozích modelů v tomto stavu neukazuje příchozí zprávy nebo zmeškané hovory.
Ovládání telefonu je snadné, velmi přehledné a uživatele mobilů Sony Ericsson ničím nezaskočí. Klasický joystick nahradila kruhová část s univerzálním tlačítkem a čtyřmi směrnicemi, které joystick plně nahrazují a navíc umožňují rychlé přehrávání a přeskakování skladeb v režimu MP3 přehrávače. Vrchní stranu ještě doplňují čtyři funkční klávesy a trojice tlačítek pro přístup k internetu, spuštění videohovoru a rychlého menu, což je velmi šikovná a praktická pomůcka k ovládání telefonu. Skládá se ze tří záložek do levé se shromažďují všechny zmeškané události (hovory, upomínky, zprávy), v prostřední je konfigurovatelný seznam nejpoužívanějších funkcí, do pravé lze umístit oblíbené internetové odkazy. Přístroj má po straně posuvné tlačítko pro snadné uzamykání klávesnice, která se následně opět aktivuje vytočením telefonu. K odemčení však stačí i velmi malé vychýlení, proto snadno dojde k tomu, že vyndáte mobil z kapsy s nějakými nesmysly na displeji. Přistroj se bohužel po opětovném zaklapnutí sám nezamkne.
Telefonní seznam umožňuje uložit do paměti tisíc jmen a ke každému přidat více než dostatečných 27 položek. Bohužel nelze současně používat seznam telefonu i SIM karty. Na zavřeném mobilu lze v seznamu listovat pouze po položkách, takže pokud chcete najít kontakt postupným psaním, musíte zpřístupnit číselná tlačítka. Psaní SMS zpráv je u Sony Ericssonu tradičně komfortní a nabízí spoustu praktických funkcí jako možnost výběru příjemce z naposledy použitých kontaktů, snadné vkládání EMS obrázků, rychlé přepnutí na MMS (max. 300 KB) apod. Díky kamerce umístěné na přední straně přístroje můžete rovněž pořádat videohovory, přičemž v malém okénku na displeji kontrolujete svůj zevnějšek. Nechybí ani standardní e-mailový klient, nastavitelný pro několik účtů a umožňující stahovat jak celé e-maily, tak jenom jejich hlavičky.
Z hlediska multimediálních funkcí model W900i rozhodně nijak nezaostává. Kvalitní 2Mp fotoaparát dokáže vykouzlit velmi pěkné snímky (a to i za pomoci blesku, manuálního vyvážení bílé a podobných funkcí). Příznivce hudby potěší MP3 přehrávač a 470 MB vnitřní paměti, kam lze skladby i fotografie ukládat. Dokoupit si samozřejmě můžete i externí paměťovou kartu Memory Stick Pro Duo.
Sony Ericsson W900i je určen především pro nejnáročnější uživatele, kteří nehledí na cenu a nevadí jim větší rozměry. Dáváte-li však přednost zábavě a odlehčenějším mobilům, sáhněte raději po předchozím W800i.

Sony Ericsson W900i

plnohodnotný MP3 přehrávač
velký displej, 2Mp fotoaparát
podpora sítí 3G
velká hmotnost, rozměry a cena
absence Edge a rádia v telefonu
Cena včetně DPH: 14 390 Kč
K testu zapůjčila firma: Sony Ericsson,
www.sonyericsson.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku