Hlavní navigace

Ellp je něco jako IFTTT pro desktopy

7. 2. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Program Ellp patří mezi ty relativně nové aplikace, které dokážou automatizovat provádění určitých operací na vašem počítači.

Jednou z nejužitečnějších online služeb pro zajištění vykonání určitých operací je bezesporu služba IFTTT.com. páteční písmena této služby přitom jsou odvozena od slov If This, Then That (volně přeloženo „Pokud nastane tato situace, pak proveď tuto operaci“). Konkrétně – pokud zítra předpověď počasí hlásí déšť, pak mi pošli e-mail.

Nyní vám chceme představit nový program pro operační systém Windows s názvem Ellp, který je něčím jako službou IFTTT pro desktopy. Tento program sice nedokáže provádět takové množství operací jako IFTTT, nicméně to ani nepotřebuje. Tato aplikace je totiž zejména o provádění a správě operací ve Windows na vašem počítači než o interakci s online službami, i když i ta má několik funkcí, které přímo vychází z repertoáru nabízeného službou IFTTT.

Nyní má sice program Ellp pouze nějakých 11 operací, ale doufejme, že nezůstane jen u nich a že se časem jejich paleta rozšíří. Mezi zřejmě nejužitečnější funkce program Ellp aktuálně patří schopnost automaticky spustit program pro čištění disku, který se spustí v okamžiku, kdy na discích začne docházet volné místo.

Program Ellp rovněž dokáže automaticky načíst internetovou stránku, pokud k počítači připojíte sluchátka, varuje vás v okamžiku, kdy se pokusíte stáhnout do počítače podruhé stejný soubor, popřípadě naplánovat na určitý čas vypnutí vašeho počítače.

Funkce programu Ellp, která otevře internetovou stránku v okamžiku, kdy k počítači připojíte sluchátka

CS24

Program používá pro provádění operací systém karet. Na vás je, abyste si prostudovali všechny možnosti, vybrali si tu, která se vám zamlouvá a poté funkci pomocí posuvníku Activate zapnuli.

 Toto je však pouze jen takový základní popis – pravdou je, že některá nastavení budou potřebovat podrobnější vysvětlení. Pokud například budete chtít otevřít nějakou internetovou stránku v okamžiku, kdy k počítači připojíte sluchátka, budete muset zároveň zadat, o kterou internetovou stránku se má jednat. Program Ellp vám nabídne několik výchozí možností, kterými jsou třeba Netflix nebo YouTube, ale nic vám nebrání v tom, abyste si vybrali nějaký úplně jiný web – třeba webový přehrávač Spotify. Je škoda, že program Ellp neumožňuje po připojení sluchátek spustit nějakou desktopovou aplikaci, ale doufejme, že není nic ztraceno a že se třeba právě tato funkce objeví v některé z příštích aktualizací aplikace.