Hlavní navigace

Elven Legacy - solidní tahová strategie (+demoverze)

30. 4. 2009

Sdílet

Žánr tahových strategií se musel poroučet do ústraní. Ale o to více vítáme každý pokus o jeho oživení. Elven Legacy jedním takovým je. A nutno říct, že povedeným

Nemá cenu si nic nalhávat - žánr tahových strategií už se pravděpodobně nikdy nebude těšit takové popularitě jako kdysi. V dobách, kdy mezi nejoblíbenější hry patřily Heroes of Might and Magic nebo nejrůznější Panzer Generals, se nikam nespěchalo a každý si užíval tah po tahu. Dnes hráči vyžadují co nejrychlejší spád hry, který jim tahové strategie při nejlepší vůli nemohou nabídnout. Z oněch dob ale stále zůstalo dost hráčů, kterým se po tahovkách stýská.

 

Stáhnout demo Elven Legacy

 


A přesně pro ně vzniká víceméně minoritní produkce menších studií, stále více pocházejících z Ruska. Právě tam to vypadá na nejlepší podhoubí pro tento žánr. Ostatně, minulý rok z něj vzešla jedna z nejlepších tahovek za poslední roky - Kings Bounty: The Legend. A ani druhý, trochu opomíjený titul z těchto končin - Fantasy Wars - nebyl vůbec špatný. Právě na něj přitom studio Ino-Co navazuje s projektem Elven Legacy.

 


Jedná se o klasickou fantasy tahovku s na první pohled nepříliš objevným příběhem, který ale přece jen nakonec dokáže vtáhnout. Točí se pochopitelně kolem náhle se objevivšího zla - bytostech, jež se zmocnily tajemného artefaktu a hodlají ovládnout celý svět. Tomu se rozhodla zabránit skupina elfů. Nepředstavujte si ale místní elfy jako vznešené a ctnostné bytosti.

 


Jedná se spíše o arogantní floutky, kteří se domnívají, že jim lidé a trpaslíci budou sloužit coby otroci. Místy tak máte pocit, že hrajete za padouchy spíše než za klasické hrdiny. To je ale spíše ku prospěchu věci. Příběh pak nepůsobí tak obyčejně. Dočkáte se i nějakých těch zvratů. Ale pokud nechcete, děj sledovat nemusíte. Zase tolik vám neuteče a pro úspěšné splnění misí si stačí přečíst jejich briefingy.

 


Hra nabízí jak mohutnou singleplayerovou kampaň, tak speciálně střižené, samostatné mise. A návdavkem je tu samozřejmě také multiplayer. Pokud jste hráli Fantasy Wars, ale i nějakou jinou fantasy tahovku, budete se cítit jako doma. Na mapách ovládáte velké postavičky na hexagonovém poli. Každá z nich má na tah předepsaný určitý počet akčních bodů, a to jak na pohyb, tak na útok, popřípadě vyvolání nějaké té speciální schopnosti nebo kouzla. Jakmile jste s rozestavením spokojeni, kliknete na ukončení tahu a přenecháte iniciativu nepříteli. Ten odtáhne a zase je řada na vás. Takto to jde stále do kola. A světe div se, tenhle koncept je pořád neuvěřitelně zábavný.

 


Obzvlášť, když ho autoři okořenili o RPG prvky, kdy jednotky postupují po úrovních a jakmile dosáhnou nového levelu, otevírá se jim možnost využívat nových schopností. U mágů to jsou samozřejmě nová zaklínadla, zatímco u bojovníků třeba lepší zbraně. Kromě toho můžete cestou sbírat lepší předměty. To napomáhá motivaci ke hraní.

 


Dodejme, že ta je zpočátku hnána i poměrně dobře zvolenou obtížností, která až do poloviny hry nepřetěžuje. Ale poté řádně přituhne a problémy začnou mít i zkušenější hráči, natožpak nováčci. Pro ně je sice Elven Legacy poměrně dobře přístupnou tahovkou, a to díky kvalitnímu ovládání a pohledné grafice, některé mise pro ně ale budou neřešitelné. Do jisté míry to je dáno tím, že vás hra sice rychle naučí základy svých mechanismů, ale nejde úplně do hloubky a řada fines, později nutných, zůstane utajena a je třeba na ně přijít svépomocí.

 


I tak je ale Elven Legacy velmi kvalitním počinem žánru tahových strategií. Žádného fandu této škatulky by hra neměla zklamat. Pro nováčky to sice bude tvrdší oříšek, ale třeba se i oni chytnou. Ostatně, není nic jednoduššího než si od nás stáhnout demoverzi a vyzkoušet si, jak to celé funguje na vlastní kůži.

Plusy: návyková hratelnost, občas humorné hlášky zkažených elfů, vyváženost jednotek, slušný rozsah

Mínusy: časem příliš vysoká obtížnost, příběh mohl být zajímavější, málo originální

Verdikt: Pokud hledáte další řemeslně dobře provedenou fantasy tahovku, jste na této adrese rozhodně správně. Elven Legacy se hodí spíše pro zkušenější hráče, ale přinejmenším část hry si užijí i nováčci.

Hodnocení: 75%

 

CS24