Hlavní navigace

Empire Total War - bitva začíná

9. 1. 2009

Sdílet

Empire je již pátým dílem v sérii dobyvatelské strategie Total War. Autoři slibují velkolepé námořní souboje, upravený engine a mnoho dalších věcí. Bude tato hra opravdu tak skvělá?

Jako v předchozích dílech se hra dělí na dvě základní oblasti. Soubojový realtime systém, který umožňuje hráči vydávat příkazy armádám a útočit na nepřátele nebo tahový systém kampaně, kde si zdokonalujete města, obchodujete a provádíte další diplomatické a ekonomické akce.

V Empire Total War se bojuje stejnou měrou na vodě i na souši. Souboje na zemi jsou podobné těm z předchozích dílů. Ovládáte regimenty své armády. Samozřejmostí jsou různé typy jednotek jako kavalerie, pěchota a dělostřelectvo. Každý regiment získává v soubojích zkušenosti, které ovlivňují jeho morálku a proto je jasné, že se zkušenější regiment, který prošel mnoha bitvami, nelekne prvního výstřelu. Pokud však regimentu zemře generál, jeho větší část je zabita nebo je napaden ohromnou přesilou, dá se na úprk a pak už s tím nic nezmůžete ani vy. Hráč totiž nad utíkajícími jednotkami ztrácí kontrolu a nepřítel je většinou všechny zabije. Každý druh jednotek má své výhody a nevýhody. Kavalerie je rychlá, ale útočí na blízko, pěchota je pomalejší, ale mají pušky a střílejí na dálku a dělostřelectvo je velmi pomalé, ale má velký rozsah poškození. Další rozdíly lze nalézt například u zbraní založených na střelném prachu. Ten může při nekvalitní výrobě selhat a zranit vlastníka zbraně. Další součástí soubojů je obléhání měst, které brání nepřátelé.

Námořní souboje jsou ve hře novinkou, dříve se odehrávali automaticky, nyní ovládáte svojí flotilu, obsahující až 20 lodí. Bojování má několik fází, jde o pronásledování a dostání se do pozice útoku, střelba a nalodění. Střelbu lze nastavit automatickou, z několika druhů palby (například kobercové). Také lze připlout těsně k lodi a vypálit ze všech kanónů na levoboku či pravoboku. Nepřátelským i vašim lodím může střelba z kanonů zabít posádku, poškodit děla, zlomit stěžeň či ji potopit. Pokud nepřátelské lodi zničíte stěžeň, máte možnost se nalodit k nim na palubu a zaútočit na jejich posádku muž proti muži. Manévrování na vodě je ovšem složitější a souboje trvají dost dlouho. V grafickém nastavení pak jde upravit detaily soubojů. Grafiku lze měnit jak pro námořní jednotky, tak pro pozemní a to pro každé zvlášť.

Tahová strategická mapa vám potom umožní rozvíjet ekonomiku vašeho státu. V jednotlivých městech můžete stavět různé druhy budov - některé budou produkovat armádu, jiné zvětší příjem peněz nebo zvýší spokojenost obyvatelstva. Každou budovu pak můžete vylepšovat, aby produkovala víc. Další částí na strategické mapě je výzkum, který opět zlepšuje příjem z budov a zvyšuje spokojenost různých společenských tříd obyvatel. Poslední možností je obchodování s ostatními národy a městy a politikaření. Zde jdou uzavírat pakty o dobytí určitých měst či území, díky kterým pak budete mít větší výnosy při obchodování nebo větší bezpečnost karavan.

Empire: Total War má mít ještě propracovanější multiplayer, kde využijete schopnosti všech svých jednotek do poslední. Bohužel při psaní tohoto článku nebylo s kým hrát, jelikož hra ještě nevyšla a tak můžeme pouze doufat, že tomu tak opravdu bude.

Během kampaně se podíváme do tří zemí - Indie, Ameriky a Francie. Celá hra se nese v duchu 18.století a počátku 19.století a proto budeme například v Americe bojovat za nezávislost. V jednotlivých kampaních jsou velmi důležité politické akce během hry. Francouzská revoluce nezačne, dokud budou Francouzi spokojeni se svým panovníkem a Spojené státy nemohou vzniknout, pokud se neoslabí schopnost Britů udržovat pořádek. Jednotlivé aspekty hry také změní politické uspořádání nebo lidé u moci. Často tak budete dostávat úkoly zvládnout rebelující jednotky nebo zabránit menším revolucím. Těmito menšími úkoly je celá hra prošpikovaná a tak si všichni přijdou na své. Samozřejmě úkoly plnit nemusíte, ale přijdete jak o určitá zvýhodnění, která plněním získáte, tak o možnost podílet se na chodu historie.

Hra má být vydána v březnu 2009 a je vidět, že se na ní opravdu pracuje. Do redakce se nám dostala preview verze, ve které lze hrát jak námořní souboje, tak část kampaně v Americe - Cesta k nezávislosti. Sem tam sice hra padá a některá nastavení nefungují, jak mají, ale nelze čekat, že čtyři měsíce před dokončením bude vše zcela v pořádku. Vydavatelství Sega se dohodlo se společností Valve a tak bude hra k dostání přes Steam.

 

Byl pro vás článek přínosný?