Hlavní navigace

Recenze: Epson B-500DN

Sdílet

Výkonná kancelářská inkoustová tiskárna společnosti Epson je lépe vybaveným modelem z dvojice B-300/B-500DN.

Epson B-500DN

 

 Pro „zařazení do pracovního procesu“ je tato tiskárna vybavena skutečně velkoryse – nabízí dvojici podavačů papírů (zadní/horní pro 150 listů a spodní zásobník pro 500 listů), výstupní podavač s kapacitou 170 výtisků a duplexní modul pro oboustranný tisk. Rychlost tisku je v technické specifikaci uvedená jako 37 stran za minutu pro barevný a monochromatický tisk, ve skutečnosti můžete počítat s 20 stránkami v obou režimech (ověřeno testem).

Při loňském představení tiskárny její výrobce uvedl, že se jedná o konkurenci laserových zařízení ve srovnatelné cenové kategorii. Epson by se jim měl vyrovnat výkonem, měsíční zátěží a předehnat je rovněž výhodnými provozními náklady. Kvalita tisku dosažená v testu ve standardním nastavení nevybočovala z průměru a můžeme ji označit za velmi dobrou. Překvapením byl tisk ve vyšším rozlišení, který produkoval výtisky velmi podobné laserovému výstupu. Oboustranné zpracování dokumentů bývá u inkoustových zařízení trochu ošidné, protože při předávkování inkoustu dochází k propíjení tisku na druhou stranu dokumentu. S potěšením můžeme uvést, že model B-500DN tímto neduhem netrpí, dávkuje inkoust správně a duplexního provozu se tak uživatelé nemusejí obávat.

Zásobníky barev, které jsou v tiskárně použity, přinášejí vlastně největší překvapení. Velikostí připomínají krabice na fotopapíry rozměru 10 × 15 cm a každý z nich vydrží na 7–8 tisíc výtisků. V kancelářském provozu s častým tiskem se uživatelé nemusejí obávat, že jim inkoust dojde a budou muset tiskovou úlohu dokončovat po jeho doplnění. Kapacita zásobníků je ve skupině srovnatelných zařízení skutečně nadstandardní, a to jak u inkoustových kancelářských produktů, tak laserových protivníků. Rychlost prvního výtisku se u běžného textu pohybovala na hranici 9 sekund, dokumenty s textem a grafikou jsme v různých režimech vytiskli za 9–13 sekund a grafické celostránkové listy Epson zpracoval za 11 sekund v normálním a 37 sekund v maximálním rozlišení. Testovací PDF dokument (27 stran) tiskárnu zdržel 1 minutu a 59 sekund v barevném i černobílém režimu tisku.

CS24

Verdikt

Epson B-500DN je skutečně vážným protivníkem pro jakoukoliv laserovou barevnou tiskárnu, které může konkurovat rychlostí a kvalitou tisku, rychlostí opakování i kapacitou vstupních a výstupních zásobníků papíru. Ekonomický provoz je u tohoto stroje alfou a omegou . Epson uvádí, že tiskárna nabízí barevný tisk za cenu černobílého a přepočtení nákladů tento výrok potvrdilo. Se zásobníky, které vydrží 3 a 5 tisíc výtisků, dosáhnete provozních nákladů 0,20 Kč na černobílý a 1,07 Kč na barevný tisk. Investice do zásobníků s kapacitou 7 000 a 8 000 výtisků, které jsou jen o několik stokorun dražší, se vrátí v podobě nákladů 0,17 Kč pro černobílou stránku s pokrytím 5 % a 0,76 Kč pro barevný výtisk s celkovým pokrytím 20 %. Zařízení je nabízeno za 14 200 Kč.