Hlavní navigace

Ergonomická klávesnice Logitech Wave

13. 3. 2008

Sdílet

Elegantně černá klávesnice je prodávána samostatně v drátové podobě nebo jako bezdrátové combo s myší a ocení ji zejména majitélé operačního systému Windows Vista.

Jak už je u všech výrobců zvykem, bezdrátovou verzi bez myši nekoupíte, takže pokud například vlastníte luxusní myšku MX Revolution a chcete k ní pořídit kvalitní wi­reless klávesnici, máte zkrátka smůlu.

Hlavní devizou této novinky je ergonomie, se kterou si Logitech opravdu vyhrál a přišel s originálním rozložením kláves. Ty se uprostřed klávesnice zvedají jako drobná vlna (od toho anglický název Wave) a při psaní všemi deseti na ně prsty lépe dosedají. Jednotlivé klávesy jsou navíc velice tiché a na dotek příjemné.



V Logitechu se kromě ergonomie soustředili také na multimediální tlačítka, kterých přidali rovnou čtrnáct. V levé části umístili tlačítko pro spuštění Windows Aero, jehož přednosti lze využít pohodlně pouze při aktivaci pomocí klávesnice či myši. Samostatný ovládací prvek je samozřejmě tím nejlepším řešením. Pro pohyb mezi okny lze použít tlačítko pro zoomování, které se nachází také vlevo a bohužel k němu směřuje naše první výtka. Posun (Aero i zoom) probíhá ze záhadných důvodů o dva kroky, takže v případě Aera poskočíte při jednom stisknutí o dvě okna. Tlačítko ke všemu nelze v dodávané aplikaci editovat.

Horní část klávesnice je vyhrazená převážně pro audio a video – spuštění Media Center, multimediálního playeru a nechybí ovládání samotného přehrávání včetně úpravy hlasitosti. Příjemná je také možnost přenést do popředí lištu s miniaplikacemi a vstup do fotogalerie. Všechna tato tlačítka vyjma ovladače pro přehrávání lze přeprogramovat. Výčet speciálních kláves potom uzavírá na pravé straně spuštění kalkulačky a vypnutí počítače.



Další možnosti snadnější práce v systému nabízejí klávesy „F“, jejichž sekundární funkce indikují jednotlivé ikonky. Před jejich použitím musíte podržet „Fn“ (Function), což je činí v praxi o něco méně použitelné než předchozí sadu. Klávesy umožňují rychlé spuštění Wordu, Excelu, kalendáře, internetového prohlížeče, instant messengeru, e-mailového klienta, hledání na webu, hledání v počítači a vysunutí optické mechaniky. Tři z dvanácti „F“ kláves nemají přiřazeny žádné funkce a můžete je sami zvolit, přičemž i ostatní lze programovat.

Sečteno a podtrženo, Logitech Wave je vynikající klávesnice, které k dokonalosti mnoho nechybí. Pár výraznějších problémů jsme však našli – nepříjemná je například nemožnost přiřadit některému z programovatelných tlačítek rychlé spuštění okna Tento počítač a slabá, respektive nulová je také podpora internetových vyhledávačů v méně rozšířených jazycích. Zdaleka největším šlápnutím vedle je naprosto nedostatečná délka USB kabelu. Bez prodlužovačky se většina uživatelů bohužel neobejde.

- - Lubor Jarkovský

Byl pro vás článek přínosný?