Hlavní navigace

Ergonomické pomůcky: Investice do vašeho zdraví

28. 7. 2008

Sdílet

Nedávno jsme informovali o studii Microsoftu, která tvrdí, že zdravotní potíže způsobené používáním PC dosáhly historického rekordu. Co dělat, aby se člověk takovým problémům vyhnul? Přečtěte si, jaké ergonomické pomůcky lze využít.

Nedávno jsme informovali o studii Microsoftu, která tvrdí, že zdravotní potíže způsobené používáním PC dosáhly historického rekordu. Co dělat, aby se člověk takovým problémům vyhnul? Přečtěte si, jaké ergonomické pomůcky lze využít.

Dlouhodobé sezení, statická poloha těla, pozorování obrazovky a celkově charakter této činnosti bohužel často vedou k mnohým zdravotním komplikacím. Podle zdravotnických statistik vyvolává jednostranné zatížení pohybového aparátu při práci vsedě bolesti zad u 60 až 80% procent lidí. Navíc téměř 75% osob pracujících s počítačem má problémy se zrakem.

Více informací lze najít v článku Alarmující studie: Zdravotní problémy z používání počítačů přibývají!

Zatěžována je především krční a bederní páteř a také oblast zápěstí, ruky, popřípadě ramene. Důležitou prevenci zdravotních obtíží představují nejrůznější pohybové aktivity, pravidelné přestávky v práci a také kvalitní ergonomické pomůcky. Běžný člověk obvykle posoudí nezávadnost pracovního prostředí jednoduše podle toho, zda se v něm cítí pohodlně či nikoliv. Ovšem v praxi toto často nestačí a je potřeba vybírat pomůcky, které jsou skutečně kvalitní a mohou eliminovat co nejvíce škodlivých jevů způsobených prací u počítače nejen v kanceláři, ale i u domácího PC.

Podstavce pod notebooky
Přenosný počítač využívá stále více lidí vzhledem k jeho praktičnosti. Nicméně pro splnění ergonomických požadavků je optimální využít nastavitelné podstavce, díky nimž budete mít obrazovku v ideální výši vzhledem k očím. Tedy tak, aby horní část textu byla nepatrně pod úrovní očí.

Podložky zápěstí
Takové podložky ocení především ti, kteří tráví většinu pracovní doby nad klávesnicí počítače. Podložky se vyrábí z netkané látky, která odvádí teplo a vlhkost. Ovládání klávesnice je pak díky gelu uvnitř příjemnější.

Precizní podložky pod myš
Běžné podložky pod myš mohou způsobit při práci bolesti zápěstí. Proto existují speciální modely, které se vyznačují nejen gelovou podporou zápěstí, ale i protiskluzovým povrchlem a speciální mikroarchitekturou, která zlepšuje pocit z používání myši a tím i z celkové práce na počítači.

Podpěrky chodidel
3M podpěrky chodidel jsou konstruovány tak, aby umožnily zaujmout optimální pozici při práci a snížily napětí a únavu nohou, zad a krku. Výška a úhel sklonu opěrky se nastavují nezávisle na sobě. Velmi široká základna opěrky umožňuje velký pohyb chodidel a nohou, povrch opěrky je opatřen bezpečnostním materiálem s neklouzavou úpravou.

Článek vychází z materiálů firmy 3M, která příslušné ergonomické pomůcky také vyrábí.