Hlavní navigace

Eset: V dubnu dominoval Conficker a botnety

14. 5. 2009

Sdílet

Podle pravidelných měsíčních statistik globálně nejrozšířenějších počítačových hrozeb systému Eset ThreatSense.Net byl i v dubnu největší hrozbou červ Win32/Conficker, který nakazil téměř desetinu počítačů.

Kromě útoků vedených kvůli získání citlivých dat se tvůrci infiltrací stále častěji zaměřují na šíření malwaru, který vytváří botnety. Tyto sítě jsou následně využívány k rozesílání spamu.

CS24

Na druhém místě za Confickerem se v dubnu umístil INF/Autorun - tak Eset označuje směs hrozeb (nejčastěji trojských koní) šířících se přes vyměnitelná média. Vysoký podíl mezi počítačovými infiltracemi měl v dubnu také Win32/PSW.OnLineGames (7,01%) snažící se odcizit hlavně přístupové údaje k účtům hráčů populárních online her. První pětku infiltrací uzavírá Win32/Agent a rodina trojských koní Win32/TrojanDownloader, která často slouží útočníkům k rozesílání spamu. Do této rodiny patří široká paleta infiltrací s převahou Win32/TrojanDownloader.Wigon a Win32/TrojanDownloader.Swizzor.
Střední Evropa byla v dubnu pod palbou jednoho z členů rodiny Win32/TrojanDownloader. Varianta trojského koně Win32/TrojanDownloader.Wigon byla top hrozbou na Slovensku (5,58%), v České republice (8,51%) a v Maďarsku (6,14%). Dlouhodobě se v ČR šíří velké množství adwaru.

Východní Evropa dosáhla největší podíl červa Conficker. Zatímco ve Finsku představoval podíl nebezpečného červa 8,80%, v Bulharsku 9,59%, v Rumunsku 10,24%, v Rusku to bylo 18,47%, a na Ukrajině dokonce 24,63%.