Hlavní navigace

EU: obchodem za svobodu

29. 2. 2008

Sdílet

Evropským parlamentem hladce prošel zákon proti cenzurování internetu v totalitních zemích. EU pohrozila omezením obchodu s takovýmito zeměmi, pokud své omezování svobody slova výrazně nezmírní.

Evropský parlament schválil nevídanou většinou 571:38 návrh zákona, který má pomoci v boji proti cenzuře internetu v nedemokratických zemích. Autor návrhu zákona, holandský pravicový europoslanec Jules Maaten, označil cenzuru internetu za překážku při obchodování s totalitními režimy. Zakazováním zobrazování obsahu určitých webových stránek je zásadním způsobem porušovaná svoboda slova například v Číně či na Kubě. Právě hlavně proti Číně je namířen tento nový zákon, díky kterému chce EU omezit „velký čínský firewall“ tamější vlády a umožnit tak všem zahraničním firmám volně nabízet své produkty na internetu potencionálním zákazníkům v Číně.

Jules Maaten však nezůstal pouze u kritiky Číny a dalších nedemokratických zemí, ale obvinil také velké společnosti jako Google, Yahoo či evropské Wanadoo z napomáhání této internetové cenzuře.

- - Adam Šoltys

Byl pro vás článek přínosný?