Hlavní navigace

EU sebrala Telefonice kapesné

5. 7. 2007

Sdílet

Španělská Telefonica dostala za monopolní chování od Evropské unie pokutu ve výši 152 milionů eur za předražování při velkoobchodním prodeji služeb ADSL svým konkurentům.

CS24

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroes zdůvodnila udělení pokuty tím, že Telefonica dlouhodobě udržovala fixaci velkoobchodní ceny ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) služeb blízko prodejním cenám pro konečné uživatele. V období září 2001 až prosinec 2006 tak omezovala volnou soutěž na španělském broadbandovém trhu. Výsledná marže totiž neumožňila vytvořit dalším operátorům přiměřený zisk. Neexistence konkurenčního prostředí tak vedla podle vyjádření komisařky k tomu, že španělští uživatelé broadbandu platili za služby přibližně o 20% více, než jejich evropští sousedé. To nám něco připomíná - že by socialistický pohrobek Český Telecom byl Telefonice sympatický i svými praktikami? Tedy vrána k vráně...


Konkureční operátoři ovšem považují udělenou pokutu za příliš nízkou a vcelku se jim není ani co divit, zvláště pokud srovnávají stav telekomunikačního trhu celé Evropské unie. Pokuta znamená, že Telefonica za každý rok svého prohřešku zaplatí okolo 30 milionů eur, což je při ročním výnosu 53 miliard eur pouze lehká nepříjemnost.

Pokuta je kritizována právě pro její výši, protože ukazuje bývalým státním monopolům, které mají obvykle dominantní postavení na trhu, že se jim více než vyplatí "blokování" trhu. Navíc to ve svém důsledku zpomaluje zavádění nových technologií, protože je zde patrná snaha o maximalizaci zisků za každou cenu - tedy i za horší nabídku služeb pro zákazníky. Což se stalo i na našem trhu.

- - Tomáš Jirásko