Hlavní navigace

Evoluce sítí v datových centrech

18. 7. 2023

Sdílet

 Autor: Western Digital
Hybridní a multicloudové iniciativy souběžně vyvolávají i změny v sítích datových center – jde například o zavádění nových bezpečnostních technologií, výraznější automatizaci či větší efektivitu provozu.

Cloudové projekty budou i v letošním roce výrazně formovat podobu podnikového IT. Jejich vliv na sítě datových center bude vidět ve všech hlavních oblastech včetně zabezpečení, správy a provozu.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Síťové týmy v poslední době investují do technologií, jako jsou SD-WAN a SASE, rozšiřují automatizační iniciativy a zaměřují se na rozvoj potřebných dovedností, protože se do prostředí cloudů přesouvá více pracovních zátěží a aplikací.

„Nejdůležitějším hlavním trendem v datových centrech je pochopení, že hybridní cloudový model, který kombinuje současné zpracování transakcí a databázové aktivity s cloudově hostovaným prvkem uživatelského rozhraní, je model, jenž bude časem převládat,“ uvádí Tom Nolle, šéf společnosti CIMI.

Dnes lze vidět pomalou modernizaci aplikací datového centra s cílem podporovat model hybridního cloudu, popisuje Nolle a dodává, že „součástí je i rozdělení těchto aplikací do komponent, vyšší objem horizontálního provozu a rostoucí požadavky na správu zabezpečení v rámci hostovaných částí aplikace“.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

Jak hybridní iniciativy postupují, organizace zavádějí nové specifikace popisující pracovní zátěže, jež lze přesunout do veřejného cloudu, a které je naopak nutné přesunout zpět do vlastní infrastruktury, uvádí Thomas Scheibe, viceprezident pro cloudové sítě ve společnosti Cisco Systems.

„IT a finanční oddělení věnují zvýšenou pozornost ohledně nákladů na životní cyklus aplikací, protože roste počet organizací, které se potýkají s rostoucími účty od svých poskytovatelů cloudu,“ popisuje Scheibe.

„Tím vznikne větší poptávka po multicloudových sítích a hybridních cloudových řešeních, která společnostem poskytují větší možnosti i flexibilitu.“

Přitažlivost metody zvednutí a přesunutí (angl. lift and shift) začne klesat, prohlašuje Mike Bushong, viceprezident pro připravenost datových center na cloud ve společnosti Juniper Networks.

Podle něj se mnoho společností přestěhovalo do cloudu s předpokladem, že budou náklady nižší. Zapojily do tohoto procesu poradenské firmy nebo partnery, aby jim pomohli zvednout jejich existující aplikace a přesunout je do cloudu, popisuje Bushong.

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly Přečtěte si také:

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly

Budoucností je podle Bushonga hybridní cloud, ale neočekává, že by docházelo k dynamickému přesouvání z vlastních infrastruktur do cloudu a zpět.

„Aplikace, které nejsou cloudově nativní, ale jsou stále pro chod podniku nezbytné, pravděpodobně zůstanou tam, kde jsou. Nové aplikace se budou vytvářet s ohledem na předpokládané konkrétní místo hostingu. A z velké části zůstanou tam, kde jsou,“ popisuje.

„Přesun do cloudu však těmto společnostem umožní zažít styl tohoto modelu, a to bude stačit k vyvolání obecného přijetí cloudových pracovních postupů a rozhraní i ve vlastních infrastrukturách,“ dodává Bushong.

Kritické chyby se nevyhýbají ani průmyslovému IT Přečtěte si také:

Kritické chyby se nevyhýbají ani průmyslovému IT

Samozřejmě jde o pracovní postupy a o způsob, jak je nejlépe uskutečnit přes datovou síť, uvádějí odborníci. „Tradiční podniky již nutně nemusejí budovat nová datová centra. Naopak stále více nasazují takzvaná centra dat,“ popisuje John Gray, vedoucí marketingu datových center ve společnosti Aruba.

Zákazníci datových center spolupracují s poskytovateli pronájmu a poskytovateli cloudových služeb. Jsou vábeni na modely spotřeby, které poskytovatelé nabízejí, a také flexibilitou při výběru úrovně výkonu pro různé pracovní zátěže a případy použití.

Úroveň zabezpečení

Větší využití cloudových služeb a pronajatých lokalit přispívá k růstu nasazení technologií SD-WAN a SASE (Secure Access Service Edge) sloužících k zabezpečení přístupu.

Protežování přístupu zákazníka, resp. partnera a pracovníků, k aplikacím prostřednictvím cloudového rozhraní znamená, že se do cloudu musejí implementovat funkce zabezpečení a VPN, což v praxi znamená právě SASE/SD-WAN.

Byl pro vás článek přínosný?