Hlavní navigace

Evropská komise propaguje EU na YouTube

30. 6. 2007

Sdílet

Evropská komise začala využívat populární YouTube k šíření informací o tom, jak Evropská Unie pracuje uvnitř i navenek, aby se tak více přiblížila i internetové komunitě. K zastižení je na kanálu EUtube.

CS24

Evropská komise, a potažmo orgány Evropské unie vůbec, se v poslední době ve zvýšené míře snaží mezi občany EU propagovat svou činnost, informovat o tom, jak to vše uvnitř funguje a k čemu je to dobré. To s cílem přiblížit se občanům, zbavit EU nálepky chladného technokratického stroje, který likviduje národy a individualitu. Nakonec jednoho takového haniče EU máme i u nás, našeho ctěného prezidenta, který je tolik „pověstný“ i ve vědeckých kruzích.


Kromě tradičních komunikačních kanálů se EK snaží i na internetu. Svým nejnovějším počinem vstupuje na půdu tzv. „Web 2.0“ technologií, mezi něž patří například YouTube.com či MySpace.com.

Hlavním obsahem kanálu budou novinky a informační klipy týkající se politiky a vnitřního fungování Evropské Unie. Autoři slibují, že budou přítomny jak vážná, tak i nevážná videa, rozhodně není cílem unudit návštěvníka tak, aby se už nevrátil.

EUtube na adrese http://www.youtube.com/EUtube se tváří poměrně moderně, to se musí nechat. Stránka je anglicky, vévodí jí nápis „Sharing the sights and sounds of Europe“ a při svém spuštění vítal návštěvníky 40ti sekundový klip „Everyone Can Save The Planet“.

Nyní je již přítomno mnohem více videí, například zábavně laděné „And if Europe didn't exist...“ či dokument o potížemi pronásledovaném projektu evropského navigačního systému Galileo. Ke klipům je možno přidávat komentáře.

Evropský komisař pro komunikační strategii k tomu řekl, že celý projekt nenese pro EU jakékoli další náklady. Vzhledem k nepřítomnosti reklamy to znamená, že jsou prostě využity dosud nevyužité zdroje rozsáhlého aparátu EK.

Plány EU počítají s širším využíváním Web 2.0 technologií, ovšem prozatím se nechystá propagace činnosti EU ve virtuálním světě Second Life či na MySpace.com .

- - Alexandr Radecký