Hlavní navigace

Evropská komise tlačí na zavedení IPv6

30. 5. 2008

Sdílet

Evropská komise chce, aby společnosti a veřejná správa nahradily zastaralý protokol IPv4 za IPv6 do roku 2010. Prostřednictvím IPv6 by v tu dobu měla probíhat čtvrtina internetové komunikace v Evropě.

Evropská komise chce, aby společnosti a veřejná správa nahradily zastaralý protokol IPv4 za IPv6 do roku 2010. Prostřednictvím IPv6 by v tu dobu měla probíhat čtvrtina internetové komunikace v Evropě.

Dle oficiální zprávy komise plánuje Evropská Unie tlačit na veřejné autority na národní i regionální úrovni všech členských zemí, aby bez prodlení zahájily postupné nahrazení internetového protokolu.

Rychlé přepnutí z IPv4 používaného od roku 1984 má podle EU zabránit zvýšeným nákladům zákazníků a současně pomoci evropským firmám získat konkurenční výhodu.

„Bez využití výhod nejmodernější internetové technologie by mohla Evropa brzy čelit krizi vzniklé nedostatkem IP adres,“ říká Viviane Redingová, evropská komisařka pro informatiku a média.

Protokol IPv4 umožňuje používat 4,3 miliard internetových adres, z nichž je v současnosti volných pouze 700 milionů, zatímco počet adres IPv6 značně převyšuje potřeby celého lidstva. To umožní přiřadit unikátní adresu nejen serverům a pracovním stanicím, ale také dalším zařízením v průmyslu i domácnosti.

„Díky protokolu IPv6 bude možné, aby měla svoji adresu každá visačka v obchodech, továrnách či na letištích, každé inteligentní topení či osvětlovací zařízení, lokální komunikační síť v autě nebo navigační systém. Vyzvu členské státy, aby na moderní protokol přešly do roku 2010,“ vysvětluje záměr EU Redingová.

Většina nového software vyvíjeného velkými společnostmi je již v současnosti IPv6 kompatibilní. Počítače a zařízení, na nichž jsou tyto produkty provozovány, jsou však dostupné pouze prostřednictvím starých IPv4 adres.

Japonská společnost NTT (Nippon Telecom and Telegraph) má již vytvořenou veřejnou IPv6 páteřní síť, Čína plánuje implementaci IPv6 protokolu před zahájením Olympijských her v Pekingu. Vláda USA má protokol IPv6 jako jeden z požadavků veřejných služeb, ale implementace probíhá stejně pomalu, jako v Evropě.
Nenechte si ujít:
Přijdou radikální změny v internetovém směrování?

Technologie internetu (11): Řízení datového toku

Technologie internetu (10.): Óda na TCP

Firemní sítě míří do veřejného prostoru

Chyby v DNS softwaru mohou způsobit problémy

Nové domény nejvyšší úrovně toho zatím příliš mnoho neřeší

Evropská komise investovala do vývoje IPv6 přibližně 90 milionů Eur, plán na migraci protokolu byl představen již před pěti lety.

Zdroj: PCWorld.com

 

Autor článku