Hlavní navigace

Evropská komise vyšetřuje sociální síť X pro podezření z porušení pravidel DSA – Aktu o digitálních služeb

20. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Poněkud nepříjemný předvánoční dáreček nadělila Evropská komise Elonu Muskovi v podobě zahájení vyšetřování jeho sítě X. Důvodem vyšetřování je podezření z porušení pravidel DSA, Aktu o digitálních službách.

Všechny společnosti, které chtějí digitálně působit na půdě Evropské unie, se musí držet pravidel DSA, Aktu o digitálních službách, který je předpisem EU a který se zaměřuje na bezpečné online prostředí pro uživatele a společnosti a na ochranu základních práv v digitálním prostoru na našem kontinentu.

Evropská komise nyní zahájila vyšetřování sítě X z důvodu podezření z porušení výše zmíněných pravidel DSA. V tiskové zprávě komise zveřejňuje, že hodlá přezkoumat způsob, jakým síť X nakládá s moderováním zakázaného obsahu. Tím hlavním impulzem byla podle tiskové zprávy propagace útoků na Izrael ze 7. října letošního roku.

ICTS24

Sociální síť Threads konečně oficiálně i u nás. Příznivci alternativy pro X se jí dočkají ještě letos Přečtěte si také:

Sociální síť Threads konečně oficiálně i u nás. Příznivci alternativy pro X se jí dočkají ještě letos

Vyšetřování se zaměří také na transparentnost reklamy na Muskově sociální síti, zacházení s ověřenými účty a propagací jejich příspěvků. Do hledáčku evropské komise se dostane také přístup k datům ze strany výzkumníků nebo risk management.

Jak na celou situaci a nepříjemný předvánoční dáreček zareaguje Elon Musk, zatím není známé. Vzhledem k jeho výbušné povaze lze předpokládat více či méně racionální řešení, nebo také úplný extrém v podobě odchodu Xka z Evropy, kterým Musk ostatně už několikrát vyhrožoval. Otázkou ale zůstává, jestli si to může X aktuálně dovolit vzhledem ke své složité ekonomické situaci.

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.