Hlavní navigace

Evropští výrobci polovodičů apelují na větší podporu a změnu zákonů

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Evropský zákon o polovodičích chce starému kontinentu zajistit 20% tržní podíl do roku 2030, čelí však zásadním výzvám.

European Semiconductor Industry Association (ESIA, Evropská asociace polovodičového průmyslu) vyzvala Evropskou unii, aby urychlila finanční podporu, vypracovala revidovaný balíček „Chips Act 2.0“ a jmenovala zvláštního vyslance, který by se zasazoval o polovodičový sektor. 

Ve svém prohlášení organizace zdůraznila potřebu pravidel, která upřednostňují konkurenceschopnost a umožňují tomuto odvětví další expanzi a investice v Evropě.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

„Přijetí (současného) Evropského aktu o čipech bylo základním stavebním kamenem,“ uvedla ESIA v prohlášení. „Jeho implementace a další rozvoj budou rozhodující pro úspěch EU v globálním závodu o vedoucí postavení v oblasti technologií. Aby nedošlo ke ztrátě tempa, ESIA apeluje na okamžité prosazení ,Chips Act 2.0‘.“

ESIA zastupuje významné výrobce čipů, jako jsou Infineon, STMicroelectronics a NXP, a také špičkového výrobce zařízení ASML a výzkumné instituce, jako jsou imec, Fraunhofer a CEA-Leti.

Výzvy současného aktu o čipech

Stávající evropský zákon o čipech, který vstoupil v platnost v roce 2023, si klade za cíl zajistit Evropě do roku 2030 20 % světového trhu s polovodiči. Dosažení tohoto cíle však bude podle ESIA vyžadovat urychlení schvalovacího procesu pro „první výrobní zařízení svého druhu“. 

Manish Rawat, analytik společnosti TechInsights, zdůraznil, že jakýkoli nový zákon o čipech by měl upřednostnit zefektivnění procesů podpory, aby se urychlilo její schvalování a vyplácení. Zjednodušení byrokratických postupů a stanovení jasných lhůt pro rozhodování o financování by mohlo pomoci minimalizovat zpoždění projektů.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

„Za druhé by se zákon měl zaměřit na investice do oblastí, kde má Evropa konkurenční výhodu, jako jsou pokročilá polovodičová zařízení a výkonové polovodiče. Soustředěním zdrojů do těchto oblastí může EU optimalizovat investice a posílit své postavení na trhu,“ míní Rawat.

Posílení partnerství veřejného a soukromého sektoru a stimulace rozvoje místního dodavatelského řetězce jsou dle něho rovněž zásadními kroky ke snížení závislosti na vnějších zdrojích. „V neposlední řadě by měl ,Chips Act 2.0‘ zahrnovat mechanismy pro flexibilitu a přizpůsobivost, aby bylo možné rychle reagovat na změny v průmyslu i geopolitické změny, a zajistit tak, aby strategie EU zůstala relevantní a účinná v měnícím se prostředí.“

Překonání vývozních omezení

Významnou výzvou byla obchodní omezení uvalená na společnosti, jako je ASML, týkající se vývozu do Číny. ESIA vyzývá ke konstruktivnějšímu přístupu a prosazuje pobídky namísto protekcionismu.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

„Omezením prodeje vyspělých zařízení pro výrobu polovodičů riskují evropské společnosti ztrátu značných zdrojů příjmů, což by mohlo oslabit pozici Evropy jako lídra v tomto technologicky vyspělém odvětví,“ domnívá se Rawat. „Menší velikost trhu by navíc mohla vést ke zpomalení investic do výzkumu a vývoje, což by v konečném důsledku brzdilo inovace v rámci evropského polovodičového ekosystému.“

Tato omezení by navíc mohla vyvolat odvetná opatření ze strany dotčených zemí, což by mohlo narušit globální dodavatelské řetězce a zvýšit provozní náklady evropských společností.

CS24

„Pro zmírnění těchto rizik by EU mohla zvážit zavedení cílených omezení, která by umožnila prodej určitých technologií a zároveň ochránila nejcitlivější pokroky,“ uvádí Rawat. „Další přístup by mohl zahrnovat přechod od čistě restriktivních opatření k pobídkám pro vývoj bezpečných technologií, které lze vyvážet.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.