Hlavní navigace

Exkluzivní Big Tower od SilverStone

21. 11. 2008

Sdílet

Společnost SilverStone představila neobvyklou počítačovou skříň formátu Big Tower, vyjímající se především svým designem a vnitřním rozvržením uložení komponent. Vše je podřízeno co nejefektivnějšímu chlazení.

Pokud patříte mezi příznivce kvalitních a propracovaných počítačových skříní, jistě víte, že společnost SilverStone patří díky svým propracovaným návrhům skříní a perfektním zpracováním mezi přední výrobce všeobecně uznávané. Nejinak tomu je i u posledního představeného produktu – počítačové skříně Raven 01.


Samotná skříň má rozměry 660 x 610 x 280 mm při hmotnosti necelých 15 kg. Díky svým velkým rozměrům pojme základní desky formátu micro ATX, ATX a Extended ATX, tedy všechny současné standardy. Vnější vzhled skříně je tradičně odvážný, nicméně stále si zachovává jistou důstojnost.



To nejzajímavější se však neskrývá vně, ale uvnitř samotné skříně. Je jím rozložení počítačových komponent uzpůsobené tak, aby bylo dosaženo optimálního průtoku vzduchu a tím pádem co nejlepšího chlazení. Napájecí zdroj zaujal místo v levém spodním rohu, kde se spolu s přídavným 18 cm ventilátorem stará o vhánění čerstvého vzduchu do počítačové skříně. Proud vzduchu dále pokračuje směrem vzhůru přes uložení pevných disků (které jsou usazeny svisle tak, aby okolo nich mohl vzduch co nejlépe proudit) až k chladiči mikroprocesoru a 12 cm ventilátoru, který vyhání teplý vzduch pryč ze skříně. Toto rozvržení komponent počítá s faktem, že teplý vzduch stoupá vzhůru a využívá tak tohoto fyzikálního jevu například i u grafických karet, které jsou (stejně jako pevné disky) uloženy svisle. Vyprodukované teplo tak snadno odchází nahoru, odkud je odvedeno pryč z počítačové skříně, a nehromadí se a nezahřívá okolní komponenty.



Mezi další parametry této neobyčejné počítačové skříně patří pět pozic pro 5,25“ mechaniky, šest pozic pro 2,5“ pevné disky, samozřejmostí je vyvedení dvou USB 2.0, Firewire a audio konektorů na přední stranu skříně.

Protože se jedná o exkluzivní skříň, bude tomu odpovídat i její cena, která by se měla pohybovat nad hranicí 4 000 Kč bez DPH. Oficiální cena pro ČR ani termín dostupnosti zatím ale znám není, předpokládáme však, že do konce roku by se první kusy v našich obchodech objevit mohly.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?