Hlavní navigace

Exkluzivní test: Pět věcí, kterými vás nadchne Internet Explorer 8.0

10. 3. 2008

Sdílet

Spolupracovník amerického Computerworldu, Preston Gralla, důkladně otestoval zkušební betaverzi nového Internet Exploreru 8.0. Své postřehy shrnul do pěti bodů, které vyjadřují hlavní změny v očekávaném internetovém prohlížeči od Microsoftu.

Spolupracovník amerického Computerworldu, Preston Gralla, důkladně otestoval zkušební betaverzi nového Internet Exploreru 8.0 (IE8). Své postřehy shrnul do pěti bodů, které vyjadřují hlavní změny v očekávaném internetovém prohlížeči od Microsoftu.

WebSlices
Tato nová funkcionalita, postavená na otevřeném standardu hAtom přináší výrazné zjednodušení při sledování určitých informací na stránce. Jedná se o alternativu k RSS, kdy je možné sledovat jen určitý kousek stránky bez nutnosti načítat ji jako celek. Tuto část si uživatel může přidat do záložkové lišty mezi oblíbené stránky a pak snadno sledovat měnící se obsah například v aukcích nebo různých sociálních webech.



Activities
Tato další nová funkcionalita výrazně zlepší možnosti Internet Exploreru 8.0 po pravém kliku myší. Jedná se o obdobu gadgetů, známých z Opery či Firefoxu a umožňuje například sdílení textu, přímé přidávání obsahu, vyhledávání textu z předem zvolených stránek či map a nebo jeho odesílání e-mailem. Stačí myší najet na vybraný kus textu, kliknout pravým tlačítkem a následně lze vybrat, co s takto vybraným dokumentem chcete dělat.



Obnova po pádu
Internet Explorer 8.0 konečně umí to, co zvládá Firefox již delší dobu. Po pádu prohlížeče a jeho opětovném startu se nedostanete hned na výchozí stánku, ale browser rozpozná situaci a nabídne, zda chcete obnovit poslední stav před pádem a nebo jít na homepage. Tato drobnost značně zpříjemňuje práci s tímto novým prohlížečem.



Snadná identifikace domén
Některé URL adresy jsou tak dlouhé a komplexní, že z nich není na první pohled vždy patrné, na jaké doméně se momentálně nacházíte. V liště s adresami Internet Exploreru 8.0 je pro přehlednost jméno domény vždy zvýrazněno (v našem případě computerworld.com) a ostatní se jeví jako šedé. Tak uživatel vždy na první pohled vidí, kde se nachází.



Nová lišta oblíbených položek
Lišta s oblíbenými položkami (která vznikla z dřívější lišty linků), se dočkala také výrazného přepracování. Lze do ní přidat odkazy z WebSlices a RSS kanálů, stejně jako běžné odkazy na stránky. Podle Microsoftu je možné sem přidat i odkazy na soubory, uložené na pevném disku, ale Preston Gralla říká, že tuto funkci se mu nepodařilo nastavit a že celkově práci s oblíbenými položkami příliš nepreferuje.

Preston Gralla hodnotí nové funkce Internet Exploreru 8.0 kladně a doporučuje všem jej také vyzkoušet. Je pravda, že tato první betaverze obsahuje i řadu chyb a například znemožňuje přístup k opravám na webu Windows Update – namísto toho se zobrazí chybová zpráva, že je třeba použít Internet Explorer 5.0 nebo novější a je nutné pro provedení Update zapnout mód kompatibility s Internet Explorerem 7.0 (IE7). Testeři dále upozorňují na problémy s Gmailem či přístupem k Windows Live Mailu. Nicméně tyto problémy nejsou ničím nečekaným a naopak potvrzují smysl veřejného vydání této betaverze. Příjemná je i délka instalačního souboru nového Internet Exploreru 8.0, která se pohybuje od 11 do 14 MB (podle typu operačního systému).
Nenechte si ujít:
Firefox 3.0 versus Internet Explorer 8.0 – jak pokračuje jejich vývoj?

Firefox 3.0 dramaticky snižuje nároky na paměť

Firefox má téměř 30% podíl na evropském trhu

Internet Explorer 8 Beta 1 je údajně těsně před vydáním

Nové funkce, které si zamilujete na Firefoxu 3.0 (1. část)

Nové funkce, které si zamilujete na Firefoxu 3.0 (2. část)

Google a Firefox bojují proti phishingu

Testovací betaverze Internet Exploreru 8.0 je k dispozici ke stažení například zde.

Preston Gralla nedávno také testoval Service Pack 3 pro Windows XP, takže pokud vás zajímají jeho postřehy, ke kterým v testu dospěl, přečtěte si je zde.