Hlavní navigace

Extrémní DDR3 Walton Chaintech

3. 1. 2008

Sdílet

V ČR málo známá společnost Walton Chaintech se rozhodla vypustit na trh nové DDR3 paměti. Ty jsou extrémní ve všech ohledech. V ceně, frekvenci, latenci i chlazení.

CS24

Začnu specifikacemi. Apogee GT Blazer (tak se budou nové RAM jmenovat) jsou klasickým kitem 2x1GB, pracují na frekvenci 2000 MHz a používat čipy Micron. Takovéto paměti tady sice již byly, ale nikoliv s časováním 9-8-8-24. Dosud nejlepší paměti A-Data měly na 2GHz časování 9-9-9-24. Apogee GT Blazer jsou tak momentálně nejrychlejšími sériově vyráběnými pamětmi na světě.

Problémy může působit chladící systém. Paměti jsou chlazeny pasivně velkým heatsinkem, který je napevno spojuje, můžete pouze ovlivnit vzdálenost jednotlivých modulů.Kvůli tomuto chlazení není možné v desce osadit plné 4 moduly, a celková kapacita RAM tak zůstane pouze 2GB (4GB kit se vyrábět nebude).

Další na řadě je cena a dostupnost. Tu zatím Walton Chaintech neoznámili, ale vzhledem k exkluzivitě těchto pamětí se bude cena pohybovat v řádu desítek tisíc korun. Kvůli takto vysoké ceně se pak paměti nebudou vyrábět v nějak vysokých počtech a bude složité je sehnat, do ČR se podle mne nedostane jediný kus.

- - Tomáš Šulc