Hlavní navigace

Facebook nasadil umělou inteligenci, aby zamezil sebevraždám

3. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © Scott Griessel - Fotolia.com
Provozovatel největší sociální sítě ve spolupráci s partnery spustil nové „protisebevražedné“ nástroje. Využívají mimo jiné umělou inteligenci kvůli vyhledávání vzorů chování či live chat pro komunikaci s organizacemi pro krizové stavy.

Pole Světové zdravotnické organizace dojde na světě každých čtyřicet vteřin k sebevraždě. Každý rok tak z vlastní vůle ze světa odejde přes osm set tisíc lidí.

„Facebook je v jedinečné pozici, aby skrz síť přátel pomohl propojit lidi, kteří mají nějaké trápení, s těmi, kteří jim mohou pomoci,“ uvádí zástupci sociální sítě. Aktuálním krokem se zdá, že Facebook míří hlavně na prevenci živě přenášených sebevražd skrz platformu Live, která od loňského dubna uživatelům umožňuje sdílet živý video přenos. V lednu tohoto roku došlo k tragédii, kdy jej čtrnáctiletá dívka z Miami použila k přenosu vlastní sebevraždy…

Facebook proto nově do služby Live přidává preventivní nástroje, které uživatelům, jež by na podobný stream narazili, umožní dotyčnou osobu okamžitě kontaktovat a také ohlásit video přímo správcům sítě.

Sebevrahovi se zároveň na sociální síti zobrazí přehled odkazů, rad a možnosti, jak kontaktovat ať už přítele nebo odbornou pomoc. „Kontakty se nabídnou také lidem, kteří video ohlásí, aby okamžitě věděli, jak dotyčnému pomoci,“ uvádí zástupci Facebooku.

CS24

Součástí odkazů budou například přímé kontakty na partnerské organizace specializující se na pomoc lidem v nouzi, jejichž zástupci budou připraveni k nápomocnému chatu v reálném čase.

Krom toho Facebook integroval algoritmus, který je schopný odhalit posty obsahující sebevražedné myšlenky, takže i když takové nikdo neohlásí, pověření pracovníci je budou připraveni analyzovat a uznají-li za nutné, nabídnou přispěvateli pomoc.