Hlavní navigace

Facebook uzavírá platformu Parse, aplikace se musí do roka změnit

31. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © boygostockphoto
Facebook odkoupil Parse v roce 2013, letos s ním však končí. Jde o špatnou zprávu pro ty vývojáře, kteří si zvykli spoléhat se na Parse v oblastech, jako jsou push oznámení, analytika nebo ukládání dat. Facebook přestane tyto služby poskytovat 28. ledna 2017.

Vývojáři, kteří nechtějí své programy přepisovat, aby fungovaly s jiným poskytovatelem back-endových služeb, mohou postupovat dle tohoto průvodce přímo od Parsu. Ten jim poradí, jak své aplikace zprovoznit v nezávislé dokumentové databázi MongoDB. K tomu využijí také open-source server Parse, jenž běží skrze jinou developerskou platformu Heroku, vlastněnou společností Salesforce.

Rozhodnutí Facebooku je dosti překvapivé. Parse byl hvězdou nedavných facebookových developerských konferencí F8. Ještě před měsícem vypustil do světa novou sérii nástrojů, které měly vývojářům pomoci pracovat s watchOS a tvOS od Applu. Produktový manažer Parsu, Supratik Lahiri, dokonce přislíbil do budoucna další aktualizace.

V tiskovém vyjádření Facebook prohlásil, že hodlá věnovat více prostředků na vytvoření „významných produktů a služeb v oblastech jako jsou analytika, zpeněžování, objevování a ověřování“. To poukazuje na to, že firma vsadí na služby zdarma, jako jsou Analytics a Login service, které uživatelům umožňují připojit se do aplikací vývojáře pomocí facebookového účtu.

CS24

Čtvrteční oznámení je jen první předzvěstí měnícího se Facebooku. Společnost koupila Parse už v roce 2013, kdy ještě nebyla tak silná na poli mobilních služeb. V uplynulých třech letech se však její vliv značně zvýšil. V posledním čtvrtletí 2015 až 90 % aktivních uživatelů použilo k prohlížení Facebooku mobil.

Pro Facebook nedává z obchodního hlediska smysl pokračovat ve vývoji placené developerské platformy, obzvláště s veřejnými cloudovými firmami jako je Amazon, Microsoft a Google, které všechny vyvíjí vlastní platformy. Sází tak více na pomoc developerům připojit se k jeho sociální síti, než na prodej placených nástrojů, které by jim umožnily postavit aplikace nezávislé na Facebooku.