Hlavní navigace

Facebook vyhrál spor se spammerem: za 873 milionů dolarů

26. 11. 2008

Sdílet

Guerbuez se z uživatelů Facebooku snažil podvodně vylákat přístupové údaje k účtu – zřídil za tímto účelem letos v březnu falešnou přihlašovací stránku. Ukradené identity ale používal k rozesílání spamu na kontakty uživatelů.

Provozovatel sociální sítě Facebook dosáhl na základě amerického zákona Can Spam Act odsouzení spammera Adama Guerbueze, respektive jeho firmy Atlantis Blue Capital.
Kalifornský soud přitom jako odškodné přiřkl Facebooku celých 873 milionů dolarů. Guerbuez se z uživatelů Facebooku snažil podvodně vylákat přístupové údaje k účtu – zřídil za tímto účelem letos v březnu falešnou přihlašovací stránku. Ukradené identity ale používal k rozesílání spamu na kontakty uživatelů – za dva měsíce takto stihl vygenerovat až 4 miliony zpráv. Není známo, zda by se ukradené identity pokoušel nějak dále zpeněžit nebo s pomocí získaných informací zkoušel pronikat do internetového bankovnictví apod.
Guerbuez může částku samozřejmě jen stěží zaplatit. Navíc žije v Kanadě, takže není jasné, zda/jak na něj rameno spravedlnosti USA vůbec dosáhne. Spolu s ním bylo v procesu uznáno vinným dalších 25 jeho kompliců. Atlantis Blue Capital je názvem firmy, na kterou si Guerbuez registroval domény.
Podle zákona Can Spam Act již podobného úspěchu letos u soudu dosáhli provozovatelé sítě MySpace. Těm soud přiřkl jako náhradu škody od spammera 220 milionů dolarů. Současný rozsudek 873 milionů je prozatím největší pokutou udělenou na základě amerického antispamového zákona.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Současné sociální sítě by se neměly používat v podnikovém prostředí
Červ napadá MySpace a Facebook, šíří se phishingem a falešnými komentáři
Z Facebooku unikla data narození

Autor článku