Hlavní navigace

Faces of War

1. 2. 2007

Sdílet

V druhé světové válce neprobíhali pouze masakry tankových svazů, leteckých perutí a pěších pluků, ale bojovalo se také mimo frotnu v malých skupinkách speciálně vycvičených mužů. A právě jejich nasazení zobrazuje strategie Faces of War.

Druhá světová válka nebyla jen o střetech mohutných tankových svazů, leteckých perutí a početných pěších pluků. Důležitou roli hrály i malé skupiny speciálně vycvičených mužů, kteří pronikali do týla nepřítele a sabotovali jeho zásobování, ničili důležité objekty a prováděli další nebezpečné operace. Na toto téma bylo zpracováno již několik her, mezi nimiž asi nejvýše vyčnívá série Commandos. Na podobnou strunu, i když přeci jen v trochu akčnějším a na otevřené střety bohatším měřítku, zabrnkala i nenápadná, ale velmi povedená strategie Soldiers: Heros of World War II; a právě na tento titul navazuje Faces of War.



Hra nabízí singleplayerové kampaně za Západní spojence, Sověty i Němce, a v nepřeberném množství misí vás staví před rozmanité úkoly. Hráč ovládá malé skupiny vojáků, ale v průběhu mise se obvykle dostane i k těžším zbraním; vaši muži totiž umí ovládat i bojová vozidla či děla. Hra klade obrovský důraz na detaily – můžete tak jednotlivě vybavit každého vojáka zbraněmi padlých nepřátel, můžete (a vlastně obvykle musíte) dobíjet ukořistěný kulomet, vozidla spotřebovávají benzín, tanky mohou ničit ploty, stromy a další objekty, vojáci vyzbrojení plamenometem mohou ledacos podpálit... Fantazii se meze nekladou.



Repertoár akcí, které je možné svým svěřencům zadat, je opravdu hodně široký. Dokáží se také dobře schovávat; a hra vám dokonce při přiblížení kurzoru k nějakému úkrytu (křoví, zeď, vrak tanku, kráter od výbuchu) sama předem ukáže, jak se vojáci v úkrytu seskupí. Svým mužům také můžete nastavit různý stupeň agresivity, což samozřejmě často využijete; pokud se třeba se sniperem plížíte k vyhlédnutému místu, bylo by hloupé, kdyby se prozradil střelbou. Faces of War je do značné míry o mikromanagementu, o udílení rozkazů jednotlivcům nebo malým skupinkám. Taková mravenčí práce by se ve víru boje dala jen obtížně zvládat, ale autoři naštěstí přinášejí možnost zpomalení času. Bohužel se občas stane, že vojáci nereagují úplně bystře a čas od času mají svoji hlavu, což docela zamrzí.



Tomu ovšem můžete částečně předejít, pokud si vojáka či bojový stroj vezmete pod přímou kontrolu. Režim „Direct Control“ použitý už v titulu Soldiers je tak trochu akčním prvkem ve hře jinak čistě strategické – pomocí klávesnice a myši totiž přímo ovládáte vybranou jednotku a vesele s ní můžete kosit nepřátele. Někdy se to docela hodí, zvlášť, když chcete uskutečnit nějaký nestandardní manévr. Mise jsou dost rozmanité, a užijete si jak čistě „plížících“ záškodnických či výzvědných operací, tak větších střetů, kde hrají hlavní roli těžké zbraně. Jelikož ovládání hry je poměrně složité, je pro hráče připravenou několik výukových scénářů, ve kterých se mohou naučit vše potřebné. I tak ale hra není úplně lehká a je celkem solidní výzvou.



Technické zpracování hry je velice povedené, grafika i ovládací interface se autorům povedly. Také animace vojáků je podařená, což potěší o to více, že vaši muži mohou vykonávat opravdu široké spektrum činností. Je však pravda, že díky detailním texturám a všemožným efektům je hra poměrně dost hardwarově náročná. K dispozici je i několik multiplayerových režimů, a to včetně zajímavého módu, kdy ž čtyři hráči mohou hrát kooperativně proti počítači.



Faces of War není dokonalým titulem, ale díky kvalitnímu zpracování, obrovskému smyslu pro detail a přístupu, který je o dost originálnější než u většiny ostatních realtimových strategií, je rozhodně hodnotným příspěvkem do sbírky virtuálních stratégů.



Hodnocení: 8,0
Výrobce: Best Way
Vydavatel: Ubisoft
Distributor pro ČR: Playman
Lokalizace: titulky
Cena: 499 Kč
Multiplayer: ano



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 411 Kč s DPH.