Hlavní navigace

Fallout 3: Operation Anchorage – vzhůru na Aljašku!

11. 3. 2009

Sdílet

Co zůstane, když vezmete z akčně laděného RPG role-playing elementy? To jsme se vydali zjistit do prvního z přídavků pro skvělý Fallout 3.


Loňský rok by se s trochou nadsázky dal pro hráče označit jako rokem čekání na Fallout 3. Když na podzim tohle pokračování legendy konečně vyšlo, napjetí vrcholilo a následně doslova explodovalo. A ukázalo se, že Bethesda na první dva díly dokázala solidně navázat. Jistě, pamětníci určité, nostalgií hnané zklamání zakrýt nedokázali, ale celkově jsme mohli být spokojeni - i vzhledem k tomu, že hra musela být chtě nechtě převedena do moderní podoby. Jelikož se Fallout 3 chytil i komerčně, rozhodli se autoři pro vydávání doplňujících epizod, jak je dnes dobrým zvykem. Ostatně, byla to právě Bethesda, jež jako jedna z prvních začala vydávat zpoplatněné mini přídavky pro Oblivion. Popravdě, tenkrát nás to příliš nenadchlo. Pár úkolů či nějaké ty předměty za hrst dolarů rozhodně nestály. Otázkou je, zda těch 800 microsoftích bodů na Games for Windows Live (případně Xbox Live) alias 10 euro stojí za přídavek k Falloutu 3, jenž nese podtitul Operation Anchorage. Ten přináší čtyři nové achievmenty (odemykatelné úspěchy) v celkové hodnotě sta bodů. Navíc tu je nová výzbroj a nějaká ta hodina singleplayerového vyžití v odlišném prostředí.

 

Fallout 3: Operation Anchorage

Fallout 3: Operation Anchorage


Abyste si Operation Anchorage mohli zahrát, potřebujete nejprve downloadovací utilitu Windows Live, tam zaplatit kartou za bodíky a těmi si přístup k add-onu uvolnit. Jakmile ve hře nahrajete libovolnou uloženou pozici z Fallouta 3, naladíte rádiový vysílač, který vás dostane na startovní čáru nového questu. Kdy se do tohoto dobrodružství pustíte, přenechali autoři vaší volbě. Signál můžete sledovat i tehdy, když sotva vykročíte z Vaultu 101, ale i těsně před koncem původního příběhu. Je to zkrátka na vás.

 

Radiová stanice vás zavede do laboratoře vyhoštěných bytostí z jakéhosi bratrstva. Ti provozují simulátor virtuální reality, do kterého samozřejmě - podobně jako v questu Tranqulity Lane - nastoupíte. A právě v této virtuální realitě se přesunete do aljašského města Anchorage, kde zažijete historický moment celé série Fallout. A sice bitvu mezi Američany a Číňany, jež odstartovala válku končící postapokalyptickým chaosem. Vypadá to tedy na velmi slibnou tematiku, která by mohla přinést zajímavá odhalení a ještě prohloubit příběhové pozadí. Tato očekávání však Operation Anchorage ani omylem nenaplňuje. Na to, že má jít o historický moment, je průběh hry nebývale obyčejný a nic zásadního vás v něm nečeká. Namísto napínavého příběhu s dramatickými chvílemi se přídavek omezuje na přímočarou akci, která s odkazem Falloutu nemá příliš co dělat. Už třetí díl šel sice akčním směrem, ale stále ho korigoval silnými RPG elementy. Operation Anchorage na něco takového téměř zcela rezignuje. A není to dobré rozhodnutí.

 

Fallout 3: Operation Anchorage


Ale zpět k tomu, co vás čeká. V simulaci dostanete za úkol zničení třech čínských základen a nakonec zlikvidovat vrchního komandanta nepřítele. V jakém pořadí na cíle zaútočíte, je pouze na vás. Nějaké dopady na minimalistický děj tato volba stejně nemá. Alternativní cesty či pro sérii typická dobrá či špatná rozhodnutí nepochopitelně chybí. Nakonec se rozhodujete jen o tom, jakého z nových nepřátel trefíte jako prvního. Tank nebo Číňana oblečeného v maskáčovaném obleku? Ani jeden však nepředstavuje skutečnou výzvu, protože simulace vám do ruky přikouzlí vždy patřičnou zbraň a skoro ke každému rohu staví léčící terminál. Na druhou stranu se musíte smířit s tím, že ve virtuální realitě nemůžete sbírat žádné předměty po zabitých nepřátelích, kteří zkrátka mizí ve vzduchu. Krabice a skříně se nedají prohledávat a ani jinak není na bojišti nic moc k nalezení. Role-playing atmosféra a napětí se prostě nedostavují.

 

Fallout 3: Operation Anchorage

Fallout 3: Operation Anchorage


Operation Anchorage se hodí primárně pro hráče na nižších úrovních. Simulace vás vybaví všemi potřebnými zbraněmi a v případě potřeby vám hodí k boku nějaké ty parťáky ovládané celkem schopnou umělou inteligencí. Pro hráče kolem dvacáté úrovně se přídavek nehodí. Kromě zimního prostředí jim totiž nepřinese nic než nudu. Ani odměna po dokončení questu veterána kdovíjak nepotěší. Bohužel, tohle není přídavek, jaký bychom si pro hru kalibru Falloutu 3 představovali. Když už takové rychlé add-ony dělat, tak pořádně. Rozhodně není možné uspět s osekanou původní hrou a nenápaditými úkoly a spoléhat se pouze na nové, na obrázcích pěkně vypadající zimní prostředí. Doufejme, že další doplňky, které už jsou v přípravě, dopadnou o poznání lépe.


Původní recenze pro Fallout 3

 


VIDEO KE HŘE FALLOUT 3 OPERATION ANCHORAGE



 


PLUSY: pěkné zpracování, akční systémy VATS a SPECIAL stále dobře fungují, řada schopností

MÍNUSY: přílišné osekání RPG elementů, málo obsahu, nudné úkoly, krátká herní doba


VERDIKT: Těžko říct, pro koho je tento přídavek určen. Veteránům Falloutu 3 nic moc nepřinese a nováčci nechť si raději nejprve užijí původní hru. Operation Anchorage se sice dá v pohodě hrát, ale je horší než originál a působí jako tahání peněz z kapes zákazníků.


CS24

HODNOCENÍ: 50%