Hlavní navigace

FAQ – vývoj webových a mobilních aplikací

1. 7. 2024

Sdílet

 Autor: pixelmate
Jedním z hlavních plusových bodů pro vývoj webových aplikací na míru je to, že se dají rozšiřovat, vylepšovat a měnit.
Na vývoj webových a mobilních aplikací se ve firmě Pixelmate zaměřujeme od roku 2014. Za tu dobu jsme vytvořili desítky aplikací v nejrůznějších oborech.

Sepsali jsme nejčastější otázky, které dostáváme před tvorbou webové aplikace.

Je dražší tvorba webové nebo mobilní aplikace?

Rozdíl mezi tvorbou webové a mobilní aplikace se dnes docela ztrácí, vychází to velmi podobně. 

Jaký je rozdíl mezi webovou stránkou a webovou aplikací?

Webová stránka je statická stránka, která poskytuje nejčastěji pasivně nějaké informace. U webové aplikace lze zpravidla nějak interagovat. Typickou funkcí webové aplikace je třeba registrace, nákup, sociální prvek, možnost přidávat na web nějaké informace.

Kolik stojí vývoj webové aplikace?

Vývoj webových aplikací na míru je bohužel relativně nákladná věc. Většinou se pohybujeme řádově ve stovkách tisíc korun. 

Jak dlouho trvá vývoj webové aplikace?

Tvorbu webové aplikace doporučujeme většinou fázovat a s první spustitelnou verzí vycházíme ven mezi 2–3 měsíci.

Kolik stojí údržba hotové webové aplikace?

Programujeme bezúdržbové aplikace. Údržba je nutná zpravidla jednou ročně a jedná se o zanedbatelné peníze oproti samotnému vývoji aplikace.

Jak probíhá proces tvorby webové aplikace?

S většinou klientů procházíme před samotnou tvorbou webové aplikace i business model, marketingový koncept, bavíme se o cílové skupině a jednotlivých funkcích. Jakmile dává zadání smysl, je efektivně naplánováno, pak se projekt kompletně kreslí a schvaluje. Až poté následuje programování, testování a spouštění aplikace. O většinu projektů se také po spuštění staráme a rozvíjíme je. 

Lze webovou aplikaci propojit s dalšími systémy?

Většina aplikací dnes komunikuje s dalšími systémy. Nejčastěji to bývají CRM systémy, platební brány nebo zkrátka různé třetí strany, které stahují nebo poskytují data a služby do aplikace. 

Jak probíhá návrh designu aplikace?

Před samotným vývojem aplikace je nutné celý systém navrhnout a nakreslit. Máme vlastní designové studio, které umí navrhovat moderní aplikace, které jsou zároveň dlouhodobě udržitelné. Design si vzájemně s klientem odsouhlasujeme, dokud nejsou obě strany spokojené. 

Půjde aplikaci časem rozšiřovat a vylepšovat?

Jedním z hlavních plusových bodů pro vývoj webových aplikací na míru je to, že se dají rozšiřovat, vylepšovat a měnit. Běžně spouštíme aplikace po fázích. Začínáme s minimem funkcí, které přidáváme na základě uživatelské zkušenosti a poptávky. 

soutez_casestudy

Kdo bude majitelem zdrojových kódů?

Majitelem zdrojových kódů se stává vždy klient.

Toto jsou nejčastější otázky, které dostáváme. Plánujete vývoj vlastní webové aplikace? Využijte nezávazné bezplatné konzultace.

Byl pro vás článek přínosný?