Hlavní navigace

Far Cry

17. 7. 2004

Sdílet

Dech beroucí Far Cry od vývojářského týmu Crytek Studios je jednou z nejlepších 3D akcí pod sluncem. Pokud jste se k průzkumu tropických ostrovů v roli Jacka Carvera ještě nedostali, měli byste tuto strašlivou chybu co nejrychleji napravit.

Letošní rok bude pro příznivce akčních her učiněným rájem. Pokud se totiž bude vše vyvíjet podle plánů horlivých vývojářů, mělo by dojít ke střetu několika očekávaných gigantů, kteří se poperou o zakrvácený trůn first person akcí. Neustále omílaný Doom 3 nebo Half-Life 2 jistě není nutné nikterak vyzdvihovat. Co když jim ale zkříží cestu nějaký titul, s níž se v tomto boji zpočátku vůbec nepočítalo?



Německý vývojářský tým Crytek Studios odvedl vskutku obdivuhodný kus práce a katapultoval svou novou 3D akci do nebeských výšin. Nikomu se zpočátku nechtělo věřit, že by Far Cry mohl ohrozit postavení dvou namyšlených princátek od id Software a Valve. Nyní to však vypadá, že právě tato hra má velké ambice stát se nejlepší first person akcí roku 2004 a chopit se neúprosné vlády ve svém žánru. Vždyť již počáteční důraz na příběhovou linii nasvědčuje tomu, že to s ní autoři mysleli zatraceně vážně.



Sám proti všem

Na začátku zhlédnete poutavou filmovou sekvenci, ve které budete svědky zničení jakési výletní lodi. Abyste byli alespoň trochu v obraze; hlavním hrdinou se stává Jack Carver – bývalý člen speciální jednotky, který ovšem svou vojenskou minulost pověsil na hřebík a v současnosti se živí přepravou turistů po ostrovech kdesi v jižním Pacifiku. Jednoho dne jeho služeb využije novinářka Valerie Cortezová a společně se vydávají do tropického ráje. Svůdná kráska ale nemá v úmyslu jen fotografovat, a Jack se tak zaplétá do boje proti šílenému vědci, který má ostrovy pod kontrolou. Z Val se brzy vyklube pěkný ptáček a Jackovi nezbude nic jiného, než se přizpůsobit situaci. Jeho účast v nebezpečné akci rozhodně není dílem náhody.

Příběh Far Cry je rozdělen na dvacet misí včetně tutoriálu. Během chvíle vám jednoduché ovládání přejde do krve a v úchvatném prostředí se budete cítit jako ryba ve vodě. Jedním z několika drobných záporů hry je obtížnost, jejíž nastavení byste určitě neměli podceňovat. I když autoři nabízejí pět různých stupňů, nejlehčí odpovídá zhruba průměru u ostatních akčních titulů. Pokud přestřelíte, nepomůže vám ani možnost automatického přizpůsobování umělé inteligence (jako např. v obou dílech Maxe Payna) a hraní Far Cry se zvrtne v učiněné peklo. Postup totiž není možné libovolně ukládat a úseky mezi některými checkpointy jsou obzvláště nepříjemné.

Obtížnost je zkrátka dosti nevyvážená, ale to se dá přežít, zvlášť když vezmeme v potaz, že tato akce exceluje téměř po všech zbylých stránkách. Například náplně misí jsou jedním z mnoha prvků, za které se autoři rozhodně nemusejí stydět. Postupně navštívíte spoustu interiérů i exteriérů, přičemž všechna prostředí mají své zvláštní kouzlo a vyžadují odlišný přístup. Abyste přežili, je třeba mít na paměti, že ve Far Cry není nutné povraždit všechny nepřátele do jednoho. Ono to ani není dost dobře možné, a pakliže se necháte unést svými maniakálními choutkami, brzy zaklepete bačkůrkami. Vesměs budete plnit úkoly tajemného společníka půvabné Valerie a nejednou vezmete nohy na ramena před přesilou nepřátelských vojáků a mnohem nebezpečnějších mutantů. Mezitím vyhodíte do povětří muniční sklad, radarovou stanici a další důležité objekty, infiltrujete několik základen, najdete speciální brýle pro noční vidění a splníte spoustu dalších questů.



Akční peklo

Nemějte však obavy, že byste se v průběhu hry ztratili. Exteriéry jsou sice rozsáhlé, ale k lepší orientaci vám přijde vhod radar, na kterém je umístění aktuálního cíle většinou zakresleno – tedy pokud nejde například o únik z budovy zamořené mutanty, kdy si cestu ven musíte najít sami.

Tím se dostáváme k nepřátelům, kterých je ve Far Cry víc než dost. Mezi lidskými protivníky najdete obyčejné dělníky, řadové žoldáky a jejich nadřízené či vojáky protichemických i speciálních jednotek, kteří vás při troše nepozornosti v mžiku vykostí. Časem přijde řada rovněž na mutanty, přičemž ti základní vznikli z primátů a zbylí jsou geneticky modifikovanými lidmi. Setkání se žádným z nich rozhodně není žádná legrace. Někteří vás jednou ranou zbaví neprůstřelné vesty a druhou pošlou na onen svět, další hromotluci mají neuvěřitelnou výdrž a místo ruky raketomet. Ti nejnebezpečnější jsou neviditelní a extrémně rychlí, což je doslova smrtící kombinace.

Při hraní si nebudete muset hlídat pouze ukazatel života a brnění, ale rovněž dechu. O ten přijdete při rychlém běhu nebo dlouhém pobytu pod vodu, ale zadržet jej můžete i při odstřelování vzdálených cílů, kdy se tak při zaměřování uklidníte a dohlédnete o kousek dál.



Vezměte si je na mušku

Tím se dostáváme k vaší výbavě, která nečítá desítky různých zbraní, ale obsahuje pouze ty, které doopravdy využijete. Navíc unesete pouze čtyři kousky najednou, a tak si budete muset vybírat, které zbraně se pro danou situaci hodí nejvíce. Nabízí se mačeta, obyčejná pistole, brokovnice, různé druhy automatických střelných zbraní, rotační kulomet, odstřelovací puška a raketomet. Některé z nich mají i sekundární módy střelby, díky čemuž změníte například speciální samopal v granátomet.
Nutno podotknout, že rozptyl projektilů závisí na tom, jestli Jack leží, je přikrčený, stojí, jde, nebo dokonce běží. Tyto různé pohybové stavy rovněž ovlivňují vaši nápadnost. Pokud je ve vaší blízkosti skupina vojáků, měli byste být na pozoru a nepobíhat po lese jak zběsilí. Vzhledem k tomu, že mnohé externí lokace jsou hustě zarostlé, hojně využijete speciálního dalekohledu, s nímž zaměříte či odposlechnete i skryté nepřátele, kteří se následně automaticky zaznamenají na radaru. K další výbavě patří baterka, speciální termovizní brýle pro noční vidění a v neposlední řadě rovněž tři typy granátů (výbušný, kouřový, oslepující) a kámen, s jehož pomocí nepřátele vylákáte z úkrytu.



Doleva? Doprava? Rovně?

V externích lokacích jistě uvítáte různé dopravní prostředky, které ukradnete například hlídkujícím vojákům. Pokud najdete džíp vybavený kulometem a raketometem, není nic lepšího, než do něj nasednout a vydat se na zábavný lov. Pakliže vás však v takové situaci překvapí hlídkující vrtulník nebo motorový člun, jehož posádka vám zdálky zatápí dobře mířenými raketami, žerty jdou rázem stranou. V některých situacích jsou vítanými pomocníky i stacionární kulomety a minomety. Nemůžete se dostat přes skupinu krvelačných mutantů? Stačí přepadnout minometné hnízdo a nalákat si bestie rovnou před mušku. Ve Far Cry se fantazii meze nekladou.

Různá řešení mnohých situací je ostatně tím největším lákadlem celé hry. To platí hlavně ve venkovních prostorách, ačkoliv i v interiérech budete občas mile překvapeni. V exteriérech máte v podstatě absolutní volnost pohybu a k úspěšnému splnění úkolů vede vždy několik cest. Nedaří se vám proplížit se do vojenského tábora kolem skupiny žoldáků ukrytých v lese? Nevadí, stačí si počkat na hlídkující člun, zlikvidovat jeho posádku a vydat se k cíli po vodě. Již tak hutnou atmosféru navíc vyzdvihuje neustálý boj mezi vojáky a nebezpečnými mutanty, kteří se vymkli kontrole a snaží se na ostrovech zavést svůj vlastní pořádek. K tomu všemu přispívá také ta nejlepší umělá inteligence, jaká byla doposud v akčních hrách k vidění. Vojáci perfektně spolupracují a pod vedením velitele vám dokáží skvěle zatopit. Rozhodně není dobré zburcovat bez rozmyšlení celý vojenský tábor. Nepřátelé se schovávají za překážkami, navzájem se kryjí, prchají a přivolávají posily v podobě dalších výsadků či hlídkujících vrtulníků. Čím propracovanější ale AI je, tím patrnější jsou různé kiksy, kterým se zkrátka nejde vyhnout. Někdy se vám stane, že vás voják nevidí, ani když projde po cestě těsně kolem vás, jindy zas dva borci nabourají s džípem do stromu a místo zpátečky jen tupě sedí a čekají na smrt. Celkově vzato je však chování nepřátel velmi realistické a vypadá naprosto úžasně.



Dovolená v Pacifiku

Přestože se tropické ostrovy ve Far Cry přímo hemží spoustou nebezpečných protivníků, stvořili autoři tak nádherné prostředí, že byste neváhali ani minutu a nejraději byste se zajeli za Jackem podívat osobně. V exteriérech dohlédnete neuvěřitelně daleko a několik kilometrů hustého lesa a prosluněných pláží doslova žije. Ze stromů vylétávají ptáci, v trávě pobíhají roztomilá divoká prasátka a pod vodou se prohánějí rybky – radost pohledět. Ovšem ani vojáci nejsou jen nastrčené loutky, poslušně čekající na váš příchod. Místo toho mezi sebou klábosí, procházejí se, pokuřují nebo si například zavazují rozvázané tkaničky od bot. Grafické zpracování Far Cry zkrátka hraje prim a ve chvíli, kdy spatříte detailně vymodelované postavy, neuvěřitelně realistickou vodu a úchvatnou hru světel a stínů v interiérech, nám jistě dáte zapravdu.

Ruku v ruce s perfektním grafickým zpracováním jde i skvělá interakce s prostředím. Skrývá-li se skupina střelců za hromadou sudů, můžete je jednoduše odstranit dobře mířeným granátem a s bojovým pokřikem na rtech otřesené útočníky pokosit. Občas se vám též stane, že výbuch od rakety nebo granátu po sobě zanechá díru v zemi. To je však pouze jakési výjimečné zpestření, neboť autoři očividně určili zóny, kde se tak může a kde nemůže stát. Škoda, že ve hře nenajdete úplnou deformaci terénu, kterou vývojáři z Crytek Studios ještě před vydáním hry slibovali. Místo toho ale určitě oceníte fyzikální model, který nám připomněl druhého Maxe Payna (aby ne, v obou byl použitý engine Havoc 2.0). Nepřátelé při pohybu a zásahu působí velice realistickým dojmem a za jejich pády by se nemuseli stydět ani leckteří akrobati.

V neposlední řadě musíme vychválit i poutavý hudební doprovod, měnící se podle aktuální situace. I ostatní zvuky dopadly na jedničku s hvězdičkou, a tak budete vždy přesně vědět, co se kolem vás děje – pokud ovšem vlastníte kvalitní zvukovou kartu s dobrými reproduktory. Jediným problémem v této oblasti jsou enginové animace, při kterých občas mluvené slovo neprobíhá současně s mimikou postav.

Far Cry je bez diskuse nejlepší first person akcí, jež kdy spatřila světlo světa. Nespokojení by mohli být poze příznivci multiplayeru, který toho v porovnání s ostatními současnými tituly nenabízí zrovna mnoho – musíte se spokojit s pouhými třemi módy (deathmatch, týmový deathmatch a Assault) a ani absence botů moc nepotěší. V době vydání titulů jako Unreal Tournament 2004 a Battlefield: Vietnam je ale možná opravdu rozumnější neplýtvat energií na příliš robustní podporu klání více hráčů a soustředit se místo toho spíš na vytvoření co možná nejkvalitnějšího singleplayerového dobrodružství.

Pokud máte rádi 3D akce, je pro vás Far Cry životní nutností. Pořiďte si nový hardware, spusťte hru na nejvyšší detaily a vydejte se na úžasné tropické dobrodružství. Za ty peníze to rozhodně stojí.





Výrobce: Crytek Studios

Vydavatel: Ubisoft

Distributor pro ČR: Playman

Lokalizace: manuál, v plánu kompletní

Internet: http://www.farcry-thegame.com

Multiplayer: ano

Minimum: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 4 GB, 3D karta 64 MB

Doporučujeme: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, HDD 4 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Dech beroucí first person akce, trpící jen několika drobnými chybkami, které jí milerádi odpustíte.



Hodnocení: 94 %

Autor článku