Hlavní navigace

Far Cry - nadějná 3D akce

6. 11. 2003

Sdílet

Příští rok se ponese ve znamení několika očekávaných first person akcí. Vedle oslavovaných pecek Half-Life 2 a Doom III však vystrčil růžky i chystaný Far Cry, který se takovým gigantům může s klidem postavit. Co všechno pro hráče autoři připravují?

Za celou historii počítačových her si cestu do srdcí virtuálních dobrodruhů pokusila vybojovat pěkná řádka titulů, ovšem podařilo se to jen málokterým. V oblasti 3D akcí mají v současné době velkou šanci se mezi ně zařadit především očekávaná pokračování legend jako Doom a Half-Life. O to více pak překvapí, že se mezi tyto giganty dokázal vměstnat i nový projekt malé německé firmy Crytek Studios. Far Cry zkrátka má co nabídnout.



Když byla veřejnosti zhruba v polovině roku 2001 představena grafická karta GeForce3, bylo zveřejněno též lákavé technologické demo střílečky X-Isle: Dinosaur Island. Zavětřili jsme – hra totiž vypadala na svou dobu naprosto úchvatně. Postupem času se sice lov mimozemských dinosaurů změnil na poněkud „civilnější“ téma (proto nese též jiný název), kvalita zpracování ovšem zůstala nedotčena. Takže ačkoliv je vydání tohoto titulu stanoveno až na konec letošního roku, nemohli jsme odolat a důkladně jsme hru proklepli na srpnové výstavě Games Convention v Lipsku. Nutno podotknout, že jsme pak Far Cry opouštěli jen velice neradi.



S ženskou nejsou žerty

Celou hrou projdete v kůži Jacka Carvera, muže s tajemnou minulostí, stranícího se společnosti, jenž rozváží turisty po ostrovech v jižním Pacifiku. Jednoho dne si ho najme půvabná novinářka Valerie a i přes Jackovy počáteční protesty společně odcestují na jeden nezmapovaný ostrov. Plánovaný výzkum se však mladé žurnalistce trochu zvrtne a do víru podivných událostí je pochopitelně zatažen i náš hlavní hrdina. Místní vojáci nemají pro slídící Valerii pochopení a její společník je jim rovněž trnem v oku – proto křehkou dívku unesou a Jackovu loď zničí. Brzy však pochopí, jak velkou chybu udělali, když našeho nenaloženého mrzouta hned při první příležitosti nenakrmili olovem.

Vaším hlavním úkolem je záchrana Valerie a zneškodnění ďábelského doktora a jeho zákeřných pohůnků. Samotný příběh je lineární a na první pohled ničím nepřekvapí, ale autoři se ho přesto snažili podat v co možná nejlákavější podobě. Hned od začátku hry budete mít velikou svobodu pohybu a rozdělení na 16 různých misí je pouze orientační. Díky obrovským exteriérům se budete moci k cíli dostat mnoha rozdílnými způsoby a v nehostinném prostředí tropické džungle budete čelit nejen nepřátelským vojákům, ale též všemožné havěti.



Lákavý akční mix

Far Cry je charakterizován jako taktická akce, ale v podstatě záleží na hráčích, jakým způsobem budou chtít nebezpečným dobrodružstvím proplouvat. Někteří se rozhodnou pro adrenalinovou řežbu, jiní budou předem plánovat každý krok a nenechají nic náhodě. Ve verzi hry, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, přicházela v úvahu pouze druhá možnost, neboť nepřátelé byli natolik inteligentní, že nepromyšlený útok na nepočetnou skupinku vojáků znamenal v lepším případě obrovskou ztrátu života, v horším okamžitou smrt. Doufejme tedy, že do vydání hry si autoři ještě trochu pohrají s obtížností, aby se z Far Cry nestala noční můra. AI je totiž na velmi vysoké úrovni a její provedení se od většiny současných her výrazně liší.

Vzhledem k tomu, že Crytek Studios zaručují vykreslování terénu až do dvou kilometrů, budete k přežití potřebovat poměrně slušné nádobíčko. Zpočátku se sice budete muset spokojit pouze s obyčejnou (a hlučnou) pistolí, ale postupem času se dostanete například k nezbytné odstřelovací pušce a raketometu s velice slušným zaměřovačem. Chybět ovšem nebude ani tradiční výzbroj v podobě samopalů, granátů a podobně. Abyste se lépe orientovali v terénu, jistě vám přijde vhod také speciální dalekohled s nočním viděním. Na své si přijdou i tací, kteří se rádi povozí v mnoha vojenských i civilních strojích. Nabízí se například plážová bugina, humvee, několik lodí a dokonce kluzák. Autoři se rovněž chlubí realistickým fyzikálním modelem, a rozhodně ne pro nic za nic. Ostatně záleží pouze na vás, zdali se pro využití nabízených dopravních prostředků rozhodnete. Pokud však budete raději chodit pěšky, ošidíte se o spoustu zajímavých zážitků. Například plavba po řece na voru s přívěsným motorem je vskutku lákavá, ať to stojí, co to stojí.



Pastva pro vaše smysly

Krom klasického singleplayerového dobrodružství ocení Far Cry i příznivci klání více hráčů. Autoři sice vyloučili jakýkoliv kooperativní mód v rámci příběhové části, ale možnost spolupráce i zápasů všech proti všem nechybí jak ve starých známých multiplayerových módech, tak i v několika zbrusu nových, které však zatím zůstávají pěkně pod pokličkou.
O jejich skutečných kvalitách se přesvědčíme na vlastní oči až za pár měsíců, již nyní jsme však měli možnost posoudit audiovizuální stránku hry, která nás, stejně jako v případě Doomu III a Half-Lifu 2, nutila zírat v němém úžasu. Vynikající zvuky a dynamický hudební doprovod jsou jen drobným doplňkem na první pohled téměř neuvěřitelného grafického zpracování, zaručujícího dokonalý zážitek ze hry. Prostřednictvím monitoru se do vašeho pokoje dostane atmosféra tropických ostrovů a svým střídáním dne a noci a různého počasí vás naprosto pohltí. Nepodíváte se přitom pouze do rozsáhlých exteriérů, ale i do ruin zapomenutého chrámu, tajné výzkumné laboratoře, podvodní jeskyně, starých japonských bunkrů a vraků lodí z druhé světové války. Bezpochyby přitom oceníte novou technologii polybumpingu, dynamické světelné efekty, realistické stínování i deformaci terénu a podobné vychytávky, jež se postarají o to, že nebudete věřit vlastním očím.

Jak už to ale poslední dobou bývá, extrémně realistické zpracování si vybere daň v podobě ne zrovna příjemných hardwarových nároků. Jestli se kvůli Far Cry opravdu vyplatí investovat do nového železa, to se s konečnou platností dozvíme až s vydáním plné verze. Zatím ovšem všechno nasvědčuje tomu, že rozbíjení naditých prasátek nebudeme litovat.

Autor článku