Hlavní navigace

FIFA 07

25. 1. 2007

Sdílet

Honba za kulatou mičudou je v našich luzích a hájích oblíbenou kratochvílí, a tak není divu, že se na nový fotbálek od EA mnoho fandů opravdu těší. Zvláště letos, kdy má svoji premiéru český komentář v podání pánů Bosáka a Svěceného.

Stejně jako v případě série NHL, i zde bychom mohli mluvit o železné pravidelnosti nově vydávaných dílů. I když v případě fotbalové řady se navíc v některých letech můžeme zabavit i jakýmisi „mezidíly“ vydávanými v průběhu roku; jako třeba letos hrou 2006 FIFA World Cup Germany.



Na scéně virtuálního fotbalu je konkurence o poznání tvrdší nežli je tomu v případě prohánění puku po vašem počítači. Kromě série od Electronic Arts totiž rok co rok vybíhají na monitory počítačů borci konkurenčního Pro Evolution Soccer. Každá z těchto řad má své zaryté příznivce a odpůrce, a odvažujeme se tvrdit, že letošní ročník s tímto faktem příliš nezamíchá.



FIFA jako obvykle sází zejména na chytlavý fotbal, kvalitní prezentaci a hlavně kompletní licence velkého počtu klubů i národních týmů. Když už mluvíme o mužstvech a hráčích, prozraďme hned jedním dechem, že z českých klubů si můžete zahrát jen se Spartou, a národní tým Česka v nabídce vůbec nenajdete. Škoda přeškoda, „nároďák“ by si určitě i přes slabší výkon v Německu přítomnost v novém díle určitě zasloužil.



FIFA 07 opět nabízí celou řadu herních režimů, přičemž mezi ty nejzajímavější určitě patří manažerská kariéra. V té budete nejen ovládat vybrané mužstvo v celé řadě zápasů, ale chopíte se i trenérských a manažerských povinností. Nečekejte, že je tento režim tak propracovaný jako ve speciálních manažerských titulech, to ne... ale přesto potěší možnost různě míchat se sestavou a taktikou, starat se o přestupy hráčů, sledovat vývoj mladých talentů a podobně. Zapomenuto není ani na příznivce on-line hraní; a nejde jen o jednotlivé mače proti vybraným protivníkům přes internet nebo lokální síť. Novinkou jsou tzv. interaktivní ligy, díky kterým můžete válčit za svůj oblíbený tým po internetu kontinuálně a kopírovat průběh skutečných fotbalových soutěží.



Nejdůležitější součástí hry jsou ale přese všechny vychytávky kolem pochopitelně samotná utkání. Tak jak většina kritiků série neustále opakuje, ani tentokrát nedošlo k výrazným změnám a posunům v herním projevu, ale to neznamená, že se FIFA špatně hraje. Naopak. Opět jde o svižný a zábavný fotbal, ve kterém je poměrně mnoho možností, co s hráči s míčem i bez něj mohou vyvádět. O fous kupředu se posunula fyzika míče, drobné chybky bychom mohli najít u gólmanů, jejichž výkony občas působí dost nevyrovnaně.



Velkým lákadlem pro českého fanouška je samozřejmě český dabing, respektive komentář k zápasům. A to poprvé v rámci této fotbalové série. Electronic Arts se hned na první pokus pustili do kompletní lokalizace s vervou, a dění na hřišti tak pro vás budou komentovat osoby nejpovolanější, konkrétně Miroslav Bosák a Petr Svěcený, oblíbení spíkři České televize. Je pravda, že komentář není dokonalý – ani ne vinou dabérů, kteří podle našeho mínění odvedli kvalitní práci, ale spíše kvůli nepříliš flexibilnímu systému a nedostatečnému odladění nadabovaných hlášek v samotné hře. Čas od času se tak třeba stane, že běžnou situaci ve středu hřiště doprovází zaujatý komentář, který se hodí spíše ke gólové šanci než ťukesu v bezpečné vzdálenosti od branky. Přesto ale český komentář dodává hře zajímavou atmosféru, a i přes mnoho nedostatků působí věrohodnějším dojmem než v případě komentovaných zápasů letošního NHL. Grafické zpracování je již tradičně velmi povedené, i když se jedná pouze o evoluci oproti předchozímu dílu. Celkově je FIFA 07 příjemným sportovním počinem, i když revoluci v žánru rozhodně nepředstavuje.



Hodnocení: 8,0
Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor pro ČR: EA Czech
Lokalizace: Kompletní
Cena: 1499 Kč
Multiplayer: ano



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1285 Kč s DPH.