Hlavní navigace

FIFA 08

1. 12. 2008

Sdílet

Obavy z toho, že fotbalová simulace FIFA 08 dopadne stejně mizerně jako její letošní hokejový protějšek, se našt


Obavy z toho, že fotbalová simulace FIFA 08 dopadne stejně mizerně jako její letošní hokejový protějšek, se naštěstí nepotvrdily. Naopak EA zřejmě vydali nejlepší, respektive nejrealističtější fotbal za několik posledních let.
Neznamená to, že aktuální FIFA je nějak přelomová, rozhodně však není – tak jako NHL 08 – pouze aktualizovaným remakem předchozích ročníků. Hra v zásadě funguje na podobném principu, ten však je v některých ohledech vylepšen a doplněn několika novinkami. Tou hlavní inovací je režim v české verzi nazvaný Buď hvězda (Be a Pro). V jeho rámci se nebudete starat o celý tým, ale „jen“ o jednoho hráče. Podobně jako kdysi v sérii NHL si totiž můžete ovládání uzamknout jen na vybraného hráče a celý zápas odehrát z jeho postu. S vybraným hráčem můžete projít celou kariéru, díky získaným zkušenostem si budete vylepšovat jako v RPG dovednosti či přestupovat do jiných klubů. Je to zábavný experiment, na němž bude EA jistě v budoucnu dále pracovat. Ke změnám k lepšímu došlo i v ovládání. Můžete citlivěji ovlivňovat sílu přihrávek, snadněji přepínat mezi obránci, vtipněji oklamat při vhazování autu soupeře a v neposlední řadě můžete také ovládat gólmana. Tuzemského hráče jistě potěší přítomnost Gambrinus ligy a zdařilý český komentář Miroslava Bosáka a Petra Svěceného.
Připočteme-li k výše uvedeným kladům skutečnost, že se hra znatelně zpomalila, rozhodčí přesně pískají fauly i ofsajdy, virtuálním fotbalistům se zvedla AI a stoupla obtížnost hry (nejen při obcházení soupeře, ale i při zamíření na branku), může to vypadat, že se FIFA 08 mimořádně povedla. Zdaleka ne všechno je ale perfektní. Grafická stránka je prakticky nerozeznatelná od té loňské a přetrvávají i některé letité nedostatky: vyskytuje se nepřiměřeně množství tyčí, soupeř střílí góly monotónním způsobem po brejcích, ovládání je nastavené „natvrdo“ atd. Že se ale FIFA 08 navzdory tomu stává důstojnou alternativou k řadě Pro Evolution Soccer, to uznávají dokonce i někteří zastánci nekriticky oslavované japonské série.



Sport 7.9

Výrobce: EA Sports
Vydavatel: Electronic Arts
Distributor v ČR: EA Czech
Lokalizace: kompletní
Cena: 1 299?Kč
Multiplayer: ano
www.fifa08.ea.com/cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku