Hlavní navigace

FIFA 11 vs PES 11 - souboj Titánů vrcholí

27. 10. 2010

Sdílet

Již mnohá léta spolu neúnavně soupeří dva konkurenční fotbalové simulátory, jejichž fanoušci jsou stejně loajální, jako přívrženci skutečných fotbalových týmů. V našem tématu se pokusíme rozebrat, který z titulů si zaslouží místo na výsluní.

FIFA 11Série Pro Evolution Soccer a FIFA spolu soupeří již od roku 2001, kdy byl vydán první díl série PES (tehdy ještě pro PSX a PS2), avšak teprve letos měl po příchodu next-gen verzí FIFY na PC být tento souboj opravdu vyrovnaný. V tomto článku se pokusíme poslední mutace fotbalových simulátorů od EA Sports a Konami v rámci možností objektivně zhodnotit a nastínit, který z těchto dvou titulů v tomto nemilosrdném souboji vítězí.

Jako první si vezměme na paškál Pro Evolution Soccer 2011. Tvůrci hry již dlouho před vydáním hry avizovali mnoho změn, na svých tiskovkách se nezdráhali používat slova jako „revoluce“ či „variabilita“, přičemž nám slíbili přes tisíc nových pohybů a všelijakých dalších vymožeností. Jak to všechno dopadlo? Překvapivě, oproti ostatním planým slibům herních vývojářů, velmi dobře. Grafický engine prošel kompletním předěláním a přidáno bylo na tisíc motion-capture animací: a výsledek díky tomu vypadá skvěle.

PES 2011Při pohledu na nastupující hráče zaplesá srdce nejednoho fotbalového fanouška, jediné, co trošku kazí celkový dojem, jsou však menší škobrtnutí v opakovacích záběrech. V rámci hratelnosti uvedli tvůrci zcela nový systém přihrávek zvaný Total Control, při kterém vás nesvazuje výběr použitelných směrů, a je tak možné poslat přihrávku prakticky kamkoliv chcete. Díky téhle inovaci dostaly prostorové přihrávky zbrusu nový rozměr a umožňují tak zkušenějším hráčům vytvářet nádherné kombinace jedním dotekem.

Co je však pro zkušeného hráče ráj na zemi, to je pro nováčky hotová noční můra. Chce to hodně času, než si na tento systém začátečník zvykne - zpočátku je totiž docela problém dostat vůbec míč tam, kam jste jej chtěli. Další novinkou je rozšíření licencí o tzv. Copa Santander Libertadores, což je jihoamerická obdoba Champions League a UEFA Super Cup. Z národních lig jsou plně licencované pouze dvě, u ostatních lig jen některé týmy, což je trošku škoda, zvlášť v případě anglické ligy, kde jsou pouze Manchester United a Tottenham Hotspur. Znovu jsou k dispozici i módy Become a Legend a Master League (Be a Pro a Manager Mod u FIFY).


Jak už jsme uvedli dříve, u FIFY 11 jde hlavně o příchod oné nové generace série, což mělo po dlouhých čtyřech letech PC verzi srovnat s verzí konzolovou. To se nicméně nepodařilo. Grafika je sice na velmi dobré úrovni, animace se oproti hůře vypadajícímu PES zlepšily: hráči nevypadají tak dřevnatě a celkově budí realističtější dojem, zvláště ve srovnání s minulými díly.

FIFA 11FIFA 11 na PC se posunula o obrovský kus dopředu, ke konzolové verzi má ale ještě stále daleko. Chybí systém přihrávek zvaný Pro Passing, díky němuž je možné ovládat brankáře, dále potom nový kariérní režim či inovovaný penaltový systém, známý například z FIFA WCSA. Na tyto aspekty si budeme pravděpodobně muset ještě pár let počkat. Hlavní tváří letošní FIFY se tentokrát stal Brazilec ve službách Realu Madrid, Kaká (u PES potřetí za sebou Argentinec Lionel Messi), s nímž si můžeme zakopat na bránu střeženou Petrem Čechem. Tento mini-souboj se rozběhne po každém spuštění a běží v podstatě neustále v záhlaví hlavního menu.

Letošní souboj byl nakonec velmi vyrovnaný, tudíž je vcelku těžké určit, která z těchto dvou velmi povedených simulací má právo na fotbalové korunovační klenoty."

Ačkoliv se to nezdá, je to přehledné a dostanete se kamkoliv chcete za velmi krátkou dobu, akorát už to celé vypadá trošku staře. K dispozici je nám notně vylepšený manažerský mód Be a Pro, exhibiční zápas, tréninkový režim atd. V licencích FIFA poráží Pro Evo, alespoň co se kvantity plně licencovaných lig týče, včetně naší „gambáč“ ligy. Je tu samozřejmě plno dalších lig ze všech koutů světa, přičemž nechybí ani národní týmy a populární stadiony. Ještě k tomu je hra plně lokalizovaná včetně komentáře Míry Bosáka a Petra Svěceného.

PES 2011Letošní souboj byl nakonec velmi vyrovnaný, tudíž je vcelku těžké určit, která z těchto dvou velmi povedených simulací má právo na fotbalové korunovační klenoty. Shrňme si zprvu celkové provedení a styl: PES má skvěle vypadající a přehledné menu (vypadá lépe než nabídka kdejakého Blu-Ray filmu), licenci Champions League, UEFA Europa League, UEFA Super Cup a Copa Santander Libertadores. Přitom nabízí skvělou atmosféru, požitek z ní ovšem lehce kazí nedostatek plně licencovaných lig.

Menu FIFY je sice okoukané, ale pořád přehledné (malinko otravuje nekonečný souboj Kaká a Petra Čecha). Licencí má FIFA požehnaně, o tom žádná, a atmosféra na stadionech je zase lepší zvlášť kvůli skutečným stadionům. V této kategorii si bod zasloužila FIFA.

V této kategorii porovnejme grafiku obou titulů. PES 2011 nabízí velmi atraktivní zpracování textur, hráči jdou jednoduše poznat, animace jsou plynulejší než kdy předtím, ale bohužel, hráči se pořád pohybují po trávníku jako banda vystřižená z RUR.

FIFA 11FIFA oproti tomu využila zbrusu nový grafický engine, srovnatelný s konzolovou verzí - grafika ovšem není dostatečně plynulá, což nicméně vyvažuje pěkné vykreslení hráčů. Ani při srovnání ve vlastních řadách PC verze FIFY nijak neexceluje, jelikož je oproti konzolovým konverzím stále znatelně pozadu. Bod si proto s této kategorie odnáší PES.

CS24

V kategorii zvuku vítězí FIFA pro lépe zpracovaný komentář (nemluvíme o tom českém, kde se bohužel ve studiu nějak zapomnělo na doladění intonace) a celková vyšší úroveň kvality zvuku. Hratelnost je pro zkušenějšího hráče lepší v PES, pro příležitostného hráče se však více hodí jednodušší systém FIFY.

Dá se tedy říci, že tituly remízují. Co se týče trvanlivosti, zkušený hráč by měl zvolit Pro Evo, jelikož si jej zajisté získá výborný systém prostorových přihrávek. FIFA rozhodně také má své kouzlo, záleží tedy na hráčích, jak se k tématu postaví a do jaké kategorie se zařadí. Jako inspirace by snad toto hodnocení však mělo stačit, a pokud ne, jsou tu demoverze, jež vám udělají pořádnou představu. Těšíme se na vaše názory v diskuzi níže.