Hlavní navigace

Recenze: FileMaker Pro 10

26. 3. 2009

Sdílet

FileMaker Inc. je v našich končinách poměrně neznámou firmou. Důvodem je její úzká provázanost se společností Apple, jejíž produkty excelují hlavně za oceánem.

FileMaker Pro 10...  taková zajímavá databáze


FileMaker Pro je velmi vyspělým a sofistikovaným databázovým systémem, přitom si však zachovává pověstnou „appleovskou“ jednoduchost a přehlednost. Ne však za cenu okleštěných funkcí, to ani v nejmenším. Následující řádky nechť vás přesvědčí samy.



FileMaker Pro (dále jen FMP) dospěl za 10 let své existence k jubilejní, desáté verzi. Distribuuje se v několika základních variantách - FileMaker Pro a Pro Advanced jsou klientské varianty databáze, z nichž druhá obsahuje pokročilejší možnosti pro samotný návrh databázových aplikací. Na serverové straně pak stojí FileMaker Server a FileMaker Server Advanced. Instalace se hrdě hlásí ke své mateřské firmě (Apple) a kromě samotné aplikace nainstaluje do vašich Windows i program Bonjour, sloužící ke snadnějšímu procházení zařízení v lokálních sítích (původem samozřejmě v MacOS).



Svým zaměřením se FMP asi nejvíce podobá programu MS Access. Jedná se tak o uživatelsky příjemný databázový systém, ve kterém pomocí tabulek a jejich relací vytvoříte libovolné databázové aplikace, jako je kartotéka zaměstnanců, nebo systém evidence firemních dokumentu. FMP však funkčně působí mnohem obsáhleji, propracovanější je i prostředí a ovládání aplikace.  Velkou výhodou je také všudypřítomná a téměř dokonale zpracovaná nápověda (instruktážní videa jsou samozřejmostí).



Databázi lze vytvořit buď importem dat ze souboru (podporován je MS Excel 95 – 2007 a některé další textové formáty s oddělujícími značkami), nebo využitím některého z nabízených tematických průvodců. V nabídce je jich několik desítek. Načtením dat se poté dostaneme do samotné aplikace. Jestliže jste zvolili průvodce, otevřete ve FMP celý systém propojených tabulek a přesunete se rovnou do formulářů sloužících ke vkládání dat. Aplikaci lze velmi snadno přepínat mezi několika základními pohledy. Browse zobrazuje právě formuláře pro listování a vkládání, Layout potom k jejich návrhu. Za další dva pohledy mluví jejich názvy Find a Preview. V návrhovém pohledu se samozřejmě promění roletová menu a nabídnou uživateli celou řadu grafických prvků. Každé z aktivních polí potom odkazuje na příslušný sloupec v tabulce. Neméně důležitým prvkem je všudypřítomné tlačítko Manage, které vám umožní rychle pracovat se samotnou databázi, tj. s jednotlivými tabulkami a relacemi. Veškerá správa zde opět probíhá v přehledném grafickém prostředí a převážně pomocí tažení myší. FMP má taktéž propracovaný systém přístupu k jednotlivým částem databáze. Kromě uživatelů lze definovat i jejich role, což jsou vlastně skupiny oprávnění.


Vytvořenou databázi lze „oživit“ skripty, které provedou v příslušných polích celé soubory příkazů. K dispozici máte množství připravených akcí, v případě nouze lze potom využít vlastní programovací schopnosti a příslušné skripty napsat. Ty potom v databázi spustíte s pomocí Script Triggers (spouštěčů skriptů), kterých je k dispozici celá řada (stisk klávesy nebo myši, změna datumu atd.). Součástí skriptu může být i poslání e-mailu přes zvolený SMTP server, FMP tak do jisté míry zastoupí poštovního klienta. Ze stejného soudku jsou i Web Viewers.  Pomocí těchto „objektů“ propojíte data (např. adresy trvalého bydliště) s některými webovými aplikacemi a zobrazíte je přímo ve výstupních formulářích.  Na obrázku je vidět propojení adres pracovníků s Google Maps. Nesmíme zapomenout na možnost implementace matematických funkcí do jednotlivých polí (vlastní datový typ Calculation) a následné generovaní grafů a reportů, nebo export na WWW pomocí funkce Instant Web Publishing. Samotnou databázi lze také publikovat prostřednictvím FileMaker Serveru nebo ODBC.

Verdikt:

FileMaker Pro 10 je velmi zajímavým databázovým tvůrcem s propracovaným ovládáním a opravdu snadnou tvorbou tabulek a relací. Výsledné aplikace navíc oživuje pomocí skriptů a webových prvků, které jim dávají zcela jiný, dynamický rozměr. Ocenit musíme i množství připravených šablon a vynikající nápovědu v aplikaci i na webových stránkách výrobce.

Klady:

+ množství připravených šablon
+ skripty a Script Triggers
+ výborná nápověda
+ ovládání a vzhled aplikace

Zápory:

- chybějící lokalizace (ta však bude plně k dispozici v nejbližších dnech)

 

Hodnocení: 85%

Byl pro vás článek přínosný?