Hlavní navigace

Finální Opera 9.5 přidává podporu certifikátů

15. 6. 2008

Sdílet

V adresním řádku prohlížeče se nyní zobrazuje barevné označení odpovídající stupni bezpečnosti právě navštíveného serveru – od serverů také podporujících certifikáty EV až po servery na blacklistu podezřelé z krádeží či dalších nežádoucích aktivit.

V tomto týdnu byla uvolněna finální verze prohlížeče Opera 9.5 a je nyní k dispozici ke stažení i v českém jazyce.

Finální verze Opery 9.5 přichází po dvou betaverzích, které byly k dispozici pro veřejné testování. Je k dispozici pro download ze stránek dodavatele pro operační systémy Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD a Solaris.
Hlavním vylepšením má být vyšší bezpečnost, které je docíleno zvýšením ochrany uživatele proti podvodným webovým stránkám a schopnost jejich blokování. S tím souvisí i podpora EV certifikátů (neboli certifikátů extended validation, které se vyznačují vyšší bezpečností a jejich podpora je zahrnuta i v konkurenčním Firefoxu 3.0 a Internet Exploreru 7). V adresním řádku prohlížeče se nyní zobrazuje barevné označení odpovídající stupni bezpečnosti právě navštíveného serveru – od serverů také podporujících certifikáty EV až po servery na blacklistu podezřelé z krádeží či dalších nežádoucích aktivit. Speciální označení je vyhrazeno také serverům používajícím protokol https, u nichž však byly zjištěny nějaké bezpečnostní problémy.
K dalším novinkám v oblasti zabezpečení patří automatická aktualizace kořenových certifikátů. Úrovně zabezpečení nově rozlišují mezi místními servery, intranetem a servery v internetu.

Přidáno bylo zjednodušené vyhledávání obrázků pomocí Google a informací z Wikipedie. Změn se dočkalo i uživatelské rozhranní, neboť přibylo speciální menu pro práci s vybraným textem, který je současně linkem, zlepšena byla spolupráce s externími prohlížeči zdrojových kódů či funkce Opera Link nebo například také práce s e-maily.

Kromě opravy řady chyb má také nová verze přinést vyšší kompatibilitu, až dvojnásobnou rychlost (podle slov výrobců při srovnání s verzemi 9.2x) i stabilitu a také třeba vylepšenou práci s RSS kanály a záložkami. Měla by si lépe problémů s testem ACID3 a přibyla také podpora 64bitových systémů.

Viz také:
Opera bude bezpečnější
V úterý vydá Microsoft tři kritické záplaty, i pro Internet Explorer
Microsoft vyzývá nepoužívat na Windows prohlížeč Safari

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku