Hlavní navigace

Finální verze Firefoxu 5 již příští týden

17. 6. 2011

Sdílet

Mozilla uvolnila kandidáta na vydání prohlížeče Firefox 5 pro desktopové i mobilní uživatele. Někdy během příštího týdne lze proto očekávat vydání finální verze.

Kandidát na vydání (release candidate) je oficiálně distribuován jako sedmá beta verze prostřednictvím webové stránky Future of Firefox, na které Mozilla zároveň upozorňuje na svůj nový rychlejší aktualizační systém. Na stejném místě si mohou předposlední verzi Firefoxu 5 stáhnout také uživatelé telefonů Android. Pokud Mozilla dodrží svůj jízdní řád, mělo by k vydání finální verze pátého Firefox dojít již v úterý 21. června.

Release candidate se často od finální verze příliš neliší. Obvykle ještě dochází k menším úpravám, ale žádné nové funkce či nástroje se neobjeví. Co tedy můžete příští týden očekávat? Hlavní novinkou je podpora CSS animací, které umožňují animovat přechody z jedné konfigurace CSS stylu na jinou. Samozřejmostí je zvýšený výkon JavaScriptu a zlepšená podpora pro standardy HTML5, XHR, MathML či SMIL.

Pro linuxové uživatele pak nabízí Firefox 5 RC lepší integraci s desktopovým prostředím, došlo například na zlepšení kontroly pravopisu. Méně významnou změnou je ještě absence přepínače mezi jednotlivými vývojovými kanály prohlížeče. Vedení Mozilly jednoduše usoudilo, že je tento nástroj zajímavý jen pro velmi malou skupinu uživatelů.

Ve verzi pro Android došlo především k opravě velkého množství chyb. Zlepšilo se ale také načítání stránky, což prý ocení zejména uživatelé 3G sítí, a byla přidána podpora protokolu IPv6. Kompletní seznam novinek desktopové i mobilní verze naleznete na oficiálních stránkách Mozilly.