Hlavní navigace

Firefox

1. 5. 2008

Sdílet

V dnešní době si už téměř nedokážeme představit svět bez připojení k internetu. A zbývá dodat, že se ne...


V dnešní době si už téměř nedokážeme představit svět bez připojení k internetu. A zbývá dodat, že se nejedná jen tak o nějaké připojení. Velmi snadno jsme si zvykli, že připojení k internetu je rychlé, dostupné takřka všude a prakticky 24 hodin denně. Ovšem není to tak dlouho, kdy kvalitní připojení k internetu bylo takřka nedostupným luxusem. Vraťme se na chvíli do období před rokem 2000.
Svět byl v mnohém daleko jednodušší, nebylo tak draho a internet – ten byl v porovnání s dneškem na prachbídné úrovni. Stahování souboru trvalo věčnost a prohlížení internetových stránek v záložkách byla záležitost vědeckofantastické literatury.
V současnosti se přístup na internet považuje téměř za samozřejmost. Bleskové stahování souborů, streaming videa ve vysokém rozlišení, vysokokapacitní úložiště dostupná on-line – to vše je možné díky převratnému vývoji technologií a takřka všudypřítomnému širokopásmovému připojení. I přes všechny tyto změny k lepšímu existuje stále ještě jedna oblast, kde najdeme podle řady uživatelů internetu rezervy – a tou oblastí je samotný internetový prohlížeč.
V současnosti existuje celá řada internetových prohlížečů a každý z nich má nějaké svoje výhody a nevýhody. Přesto na trhu převládá s obrovským náskokem jeden jediný program, a to Internet Explorer od Microsoftu. Podle jistého průzkumu je situace taková, že dvě třetiny uživatelů internetu spoléhají na Internet Explorer, na druhém místě se objevuje Firefox – prohlížeč šířený pod licencí open source, který využívá necelých 30 procent uživatelů. Internet Explorer je mnohdy poměrně ostře kritizován, jelikož mu stále chybí řada klíčových funkcí, které jsou třeba u Firefoxu samozřejmostí.
Možná i z těchto důvodů zaznamenalo používání Firefoxu za poslední rok značný nárůst. Položme si otázku: proč je výhodné přejít od komerčních programů na programy šířené pod licencí open source?
Jednou z odpovědí je otevřenost zdrojového kódu Firefoxu, která umožňuje vývojářům neustále tento prohlížeč aktualizovat a vylepšovat a také pro něj vymýšlet různá rozšíření, pomocí nichž si může každý uživatel přizpůsobit prohlížeč podle svých představ. V tomto článku vám mimo jiné poradíme, jak zmíněná rozšíření stáhnout a povolit. Také vám představíme několik rozšíření, jež patří mezi ty nejpopulárnější.
O Firefoxu se mimo jiné tvrdí, že je daleko bezpečnější než Internet Explorer, protože jeho podíl je oproti Internet Exploreru ještě stále poměrně malý. To jej zatím chrání před hackery, protože pro ně stále ještě není dostatečně zajímavý. Navíc pokud se v prohlížeči objeví nějaká bezpečnostní trhlina, Mozilla Foundation disponuje vskutku obdivuhodnou rychlostí, s jakou se objeví aktualizace, jež problém vyřeší.

Úspěch Firefoxu inspiruje při vývoji softwaru i řadu komerčních firem. Například spousta novinek, které se objevily v Internet Exploreru 7.0, by dozajista nikdy nespatřily světlo světa, pokud by je Microsoft neznal od konkurence.

Firefox: úprava vzhledu

Změnu vzhledu Firefoxu můžete provést pomocí motivů, které jsou k dispozici na řadě internetových stránek. Při svých průzkumech můžete začít třeba na stránce https://addons.mozilla.org/cs/firefox, kde se nachází spousta vylepšení právě pro Firefox. Klepněte na odkaz Motivy vzhledu a projděte si jednotlivé kategorie – například Sport, Zvířata či Retro. Vyberte si z nabídky ten, který vám nejvíce vyhovuje.

Klepněte na motiv, který se vám líbí, hned se přesunete na stránku Mozilly, kde si můžete motiv stáhnout. Zde klepněte na tlačítko Nainstalovat doplněk. Spustí se stahování motivu, které může v závislosti na rychlosti vašeho připojení k internetu trvat u vysokorychlostního připojení okolo jedné minuty. Celý motiv se poté přidá do sbírky všech vašich doplňků pro Firefox.

Jakmile se motiv stáhne, objeví se dialogové okno obsa- hující tlačítko Restartovat aplikaci Firefox. Po jeho stisku budete mít možnost si vybraný motiv nastavit přímo v prohlížeči. Všechny motivy, které si do počítače stáhnete, se totiž ukládají na jednom místě, takže se k nim dostanete velmi jednoduše.

Vylepšete si Firefox praktickými rozšířeními!

Po restartu Firefoxu klepněte do menu Nástroje/Správce doplňků. V okně, které se objeví, nyní stiskněte tlačítko Motivy vzhledu a projděte si všechny motivy, které jste si nainstalovali. Jakmile najdete ten motiv, který si přejete povolit, klepněte na něj a následně stiskněte tlačítko Použít motiv vzhledu. Na druhou stranu, když nějaký motiv už určitě nebudete potřebovat, otevřete již zmíněného Správce doplňků, označte příslušný motiv a stiskněte tlačítko Odinstalovat.

Po restartu se Firefox spustí ve vámi vybraném motivu. Uvidíte, jak se změnilo barevné schéma prohlížeče, jeho tlačítka, barva pozadí a další efekty. Soubory obsahující motivy vzhledu jsou co se týče velikosti poměrně malé, takže si jich bez obav několik stáhněte a vyzkoušejte, který z nich se vám bude zamlouvat nejvíce.

Tvůrci motivů čas od času mohou vydat novou verzi, která obsahuje nové prvky či opravuje chyby. Chcete-li vědět, zda náhodou nebyla pro váš motiv vydána také nějaká oprava, klepněte ve Firefoxu do menu Nástroje/Správce doplňků. V okně, jež se objeví, stiskněte tlačítko Motivy vzhledu. Zde vyberte motiv, u něhož chcete prověřit dostupnost aktualizace, a stiskněte tlačítko Vyhledat aktualizace. Pokud bude nějaká aktualizace k dispozici, pak se stáhne a uloží v podobě, jak jsme ji už popsali v bodě 3.

Firefox si můžete rozšířit tím, že do něj nainstalujete různé widgety a rozšíření. Ty se potom spouští uvnitř prohlížeče jako malé applety. Výběr těch nejoblíbenějších rozšíření z celého internetu najdete kupříkladu na adresách extensionroom.mozdev.org nebo http://slickmania.com/best-of-firefox-add-ons.

Vyberte si rozšíření, které chcete nainstalovat, a klepněte na odkaz s názvem tohoto doplňku. Po přesměrování na stránku s doplňkem jej na stránce vyhledejte a stiskněte tlačítko Nainstalovat doplněk. Objeví se okno, kde klepněte na tlačítko Instalovat nyní. Proběhne stažení a instalace doplňku. Poté stiskněte tlačítko Restartovat aplikaci Firefox. Po restartu prohlížeče je většina rozšíření okamžitě připravena k použití, existují ale i výjimky, kdy je nutno provést dodatečná nastavení. Pak se objeví v prohlížeči dialogové okno pro nastavení doplňku, popřípadě je možné doplněk nakonfigurovat i přes menu Nástroje/Správce doplňků, kde vyberete příslušný doplněk a stisknete tlačítko Možnosti.

Skvělým doplňkem pro ty z vás, kdo chcete mít ve Firefoxu integrovaný přehled počasí, je Forecastfox Enhanced. Stáhnete jej z internetové adresy https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1978 a poté nainstalujete způsobem, který jsme popsali výše. Po instalaci vyvolejte stiskem tlačítka Možnosti varianty nastavení doplňku. V dialogovém okně, které se nyní objeví, pak vyberte možnost Všeobecné a v poli Oblast předpovědí pak klepněte na tlačítko Hledat kód. Poté zadejte město, pro které chcete zobrazovat zprávy o počasí, a nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK.

Při standardním nastavení se objeví ve stavovém řádku kromě aktuálních informací o počasí i předpověď na další dva dny. To ale není všechno. Když přejedete myší přes ikonku ve tvaru zeleného kolečka, zobrazí se satelitní snímek vámi nastavené oblasti. Chcete-li místo statického snímku zobrazovat animace snímků získaných během posledních hodin, klepněte v dialogovém okně pro nastavení doplňku na odkaz Radar a zde v poli Radar Image vyberte z rozbalovacího seznamu položku Animated.

Pokud v prohlížeči často provádíte spoustu stále stejných operací, pak mnoho času ušetříte tím, že ve Firefoxu použijete doplněk iMacros. Stáhnout jej můžete z internetové adresy https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3863. Tento doplněk dokáže nahrát makro, což je jakási posloupnost operací, jež se v prohlížeči provádějí za sebou. Tuto posloupnost činností doplněk uloží a dokáže ji později kdykoliv přehrát. Stejně dobrý je doplněk i při vyplňování formulářů nebo zpracování obsahu internetových stránek, kdy dokáže získávat z internetových míst určitá data, jež později exportuje do listu v tabulkovém kalkulátoru.

Jednoduché makro týkající se jedné určité stránky vytvoříte následovně: nejprve zadejte internetovou adresu stránky, které se makro bude týkat. V dalším kroku se přesuňte v doplňku na záložku Rec a stiskněte tlačítko Record. Klepněte nyní na adresu URL, přesuňte se na požadovanou stránku, zde proveďte všechny operace, které se mají zaznamenat, a nakonec klepněte na tlačítko Stop. Nakonec nahrané makro uložte pod nějakým výstižným názvem. Pokud budete v budoucnu chtít makro přehrát, stačí jej pouze vybrat ze seznamu a stisknout tlačítko Play.

Uživatelé systému Facebook pro správu kontaktů a vzájemnou komunikaci jistě nepohrdnou doplňkem v podobě panelu nástrojů Facebook. Tento doplněk je možné stáhnout z internetové stránky http://developers.facebook.com/toolbar. Po jeho instalaci budete mít k dispozici rychlé odkazy na svoji internetovou stránku, dále na svoje přátele, fotografie a sítě. Tlačítko Share představuje další užitečnou vlastnost, a to okamžité odeslání internetové stránky svým přátelům.

Firefox: klávesové zkratky

Po instalaci mnoha doplňků možná zjistíte, že je Firefox stále línější a nemotornější. To je ta správná chvíle pro to, abyste z něj odstranili všechny doplňky, jež bezprostředně nepotřebujete. Klepněte ve Firefoxu do menu Nástroje/Správce doplňků a vyberte doplněk, který již nevyužíváte. Zde můžete stiskem tlačítka Zakázat zamezit jeho nahrávání (mnoho doplňků tuto operaci provádí automaticky), popřípadě jej lze z prohlížeče zcela odebrat, a to klepnutím na tlačítko Odinstalovat.
Podívejme se nyní na některé šikovné klávesové zkratky, které vám bezpochyby usnadní práci s prohlížečem.
Do panelu Adresa se přesunete pomocí klávesové zkratky Ctrl+L. Po zadání názvu domény nemusíte dopisovat vrcholovou doménu .cz, ale stačí stisknout klávesovou zkratku Ctrl+Enter. Pro doménu .org použijte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+Enter a konečně pro přidání vrcholové domény net klávesovou zkratku Shift+Enter.
Do panelu pro vyhledávání se nejsnáze dostanete prostřednictvím klávesové zkratky Ctrl+K. Klávesovými zkratkami Ctrl+šipka nahoru a Ctrl+šipka dolů se pak pohybujete v seznamu zprostředkovatelů vyhledávacích služeb.
Chcete-li na internetové stránce vyhledat nějaký text, použijte klávesovou zkratku Ctrl+F, která otevře panel pro hledání, popřípadě klávesu lomítko /, která aktivuje funkci rychlého vyhledávání.
Panel pro hledání umožňuje používat několik základních parametrů pro vyhledávání, zatímco rychlé vyhledávání zobrazí pouze okno pro zadání hledaného textu. Další výskyt hledaného slova na stránce aktivujete klávesou F3. Pro změnu zobrazení do režimu celé obrazovky a zase zpět použijte klávesu F11. Velikost písma na obrazovce pro změnu zvětšíte klávesovou zkratkou Ctrl+= a naopak zmenšíte klávesovou zkratkou Ctrl+–.

Tipy a triky pro Firefox: třídění záložek ve Firefoxu

Záložky se daleko snáze třídí, pokud jsou místo v hlavním menu Záložky uloženy ve složkách. Tak například všechny odkazy na encyklopedie a další podobné stránky vložte do složky s názvem Odkazy. Slovníky pak uložte do podsložky Slovníky, kterou umístíte do složky
Odkazy.
Záložky uspořádáte pomocí menu Záložky/Správce záložek. Otevře se stejnojmenná aplikace. V ní se dají vytvářet nové složky, přesunovat jednotlivé záložky a řada dalších operací.

Najděte nejvhodnější místo pro nové záložky

Jakmile si uděláte pořádek mezi starými záložkami, budete si samozřejmě chtít udržet pořádek i při vkládání nových záložek, a to tím, že je budete rovněž umisťovat do vhodných podsložek. Novou záložku pro aktuálně zobrazenou internetovou stránku v prohlížeči vytvoříte tak, že v menu Záložky klepnete
na položku Přidat stránku do záložek. Také můžete použít klávesovou zkratku Ctrl+D. Objeví se dialogové okno Přidání panelu do záložek, kde se po klepnutí do rozevíracího seznamu v poli Vytvořit v objeví seznam složek, do nichž jste umisťovali záložky naposledy.
Pokud vámi zvolenou složku v seznamu nevidíte, klepněte na šipku, která je od pole Vytvořit v nejvíce vpravo. Dialogové okno Přidání panelu do záložek se rozšíří o strom složek, který vám snadno umožní vybrat si vámi požadovanou složku pro umístění nové záložky, popřípadě můžete také vytvořit složku novou.

Odstranění mrtvých odkazů

Můžete mít záložky organizované sebelépe, ale stejně vám to nebude moc platné, když budete tu správnou muset hledat mezi spoustou již nepoužívaných záložek.
Mají-li podsložky složky Záložky příliš mnoho položek, snadno zjistíte, které záložky jsou v jednotlivých složkách platné a které ne. Klepněte v menu Záložky na libovolnou složku pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte položku Otevřít v panelech. Pokud se v nějakém panelu objeví informace o tom, že stránku nebylo možné načíst (chyba 404 Not Found), jedná se o záložku odkazující na internetovou stránku s neplatnou adresou. Označte tuto záložku, poznamenejte si adresu URL a poté příslušnou záložku odstraňte.
Jestliže nemůžete zjistit adresu URL vztahující se k záložce, pak obvykle lze odhadnout záložku s neplatnou adresou URL tak, že si poznačíte záložky, které jsou vedle ní (záložky se otevírají v tom pořadí, jak jsou uvedeny ve složce). Další možnost spočívá v klepnutí pravým tlačítkem na záložku, kdy se objeví kontextové menu. Z toho menu pak stačí vybrat položku Vlastnosti a porovnat tam uvedenou adresu URL s adresou na panelu.

Využijte Firefox na maximum
I
nternetový prohlížeč Firefox od firmy Mozilla nabízí daleko více možností konfigurace než jeho konkurent Internet Explorer od Microsoftu. Následující tipy a triky vám pomohou ještě důkladněji chránit svá soukromá data a daleko efektivněji surfovat a vyhledávat na internetu.

Manipulace se záložkami

Jednou z nejoblíbenějších funkcí Firefoxu je bezesporu možnost otevřít v jednom okně prohlížeče několik stránek současně, a to pomocí tzv. záložek. Novou prázdnou stránku ve Firefoxu otevřete prostřednictvím klávesové zkratky Ctrl+T, přičemž se zároveň kurzor přesune do panelu Adresa.
Chcete-li naopak na internetové stránce otevřít odkaz v nové záložce, pak na odkaz klepněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu, které se objeví, vyberte příkaz Otevřít odkaz v novém panelu, popřípadě ukažte na odkaz a stiskněte kolečko na myši.
Na internetových stránkách mohou existovat odkazy, po jejichž aktivování se má odkaz otevřít v novém okně prohlížeče. Chcete-li toto chování změnit tak, aby se tyto odkazy otevíraly v nové záložce, pak ve Firefoxu klepněte do menu Nástroje/Možnosti a v dialogovém okně, které se objeví, na záložce Panely vyberte přepínač Nové stránky otevírat v novém panelu. Nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK.
Pro přepínání mezi otevřenými záložkami dobře poslouží klávesová zkratka Ctrl+Tab, která otevře obsah záložky vpravo od právě aktivní záložky. Pro posun v obráceném směru pak použijte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+Tab. Pořadí záložek lze změnit přetažením myší. Konečně chcete-li uzavřít všechny záložky kromě té právě aktivní, klepněte na tu, kterou chcete ponechat otevřenou, a z kontextového menu vyberte příkaz Zavřít ostatní panely. Pokud byste omylem zavřeli špatnou záložku, můžete ji obnovit klávesovou zkratkou Ctrl+Shift+T.

Konfigurace panelu pro vyhledávání

Panel pro vyhledávání najdete ve Firefoxu v pravé horní části okna. Co se týče možností jeho konfigurace, lze do něj přidávat, popřípadě odebírat či upravovat nastavení vyhledávacích služeb. Klepněte do levé části okna panelu pro vyhledávání. Objeví se seznam zprostředkovatelů vyhledávání a úplně dole pak najdete položku Správce vyhledávacích modulů. Objeví se stejnojmenné okno, v němž klepněte na odkaz Získat další vyhledávací moduly. Ve Firefoxu se zobrazí internetová stránka se všemi dostupnými zprostředkovateli vyhledávání. Poté, co si některý vyberete, klepněte na něj a v dialogovém okně, které se objeví, stiskněte tlačítko Přidat. Chcete-li navíc, aby se přidávaný vyhledávač nastavil jako výchozí, nezapomeňte ve zmíněném dialogovém okně umístit zatržítko před položku Nastavit jako výchozí.
Pokud při standardním nastavení zadáte do panelu pro vyhledávání nějaký výraz, použije Firefox standardně vyhledávač Google. Pokud si nepřejete tento nebo kterýkoliv jiný vyhledávač používat, můžete jej přes Správce vyhledávacích modulů (viz výše) stiskem tlačítka Odebrat ze seznamu vyhledávačů odstranit.

Bezpečné ukládání hesel

Pokud patříte mezi zodpovědné uživatele, kteří pro přihlašování k různým internetovým službám na stránkách používají pro přístup pokaždé odlišná hesla, pak vám gratulujeme k vaší obezřetnosti. Nicméně určitě nebudeme daleko od pravdy, pokud prohlásíme, že zapamatovat si mnoho různých hesel je poměrně náročné. Bohužel ve Firefoxu není bezpečný ani ke správě hesel určený Správce hesel, a to dokud nebudete používat jeho ochranu pomocí hlavního hesla.
Hlavní heslo nastavíte v menu Nástroje/Možnosti, když v dialogovém okně klepnete na záložku Zabezpečení a zde umístíte zatržítka před položky Pamatovat si na serverech hesla a Používat hlavní heslo. Objeví se dialogové okno Změna hlavního hesla, kde zadejte heslo, které na jednu stranu nesmíte zapomenout, ale na druhou stranu by nemělo být snadno uhodnutelné ostatními uživateli. Toto heslo vám později zajistí přístup ke všem vašim heslům, takže se ujistěte, že je skutečně bezpečné.
Od této chvíle se pokaždé, když budete na nějaké internetové stránce zadávat heslo, objeví dialogové okno, které se vás bude dotazovat, zda chcete, aby si toto heslo Firefox zapamatoval. Pokud budete souhlasit, Firefox heslo uloží a při příští návštěvě ho automaticky vyplní. Pokud je to ovšem poprvé, co jste navštívili stránku od chvíle, kdy jste spustili Firefox, budete muset ze všeho nejdříve zadat hlavní heslo.

Optimalizace Firefoxu pro širokopásmové připojení

Standardně je Firefox optimalizován pro vytáčené připojení k internetu. Pokud jej chcete optimalizovat pro širokopásmové připojení, je nutno provést několik nastavení.
Ještě než začnete provádět jakékoliv změny, proveďte zálohu konfiguračního souboru Firefoxu (viz následující tip). Poté spusťte Firefox a stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+L, čímž se přesunete do panelu Adresa. Sem zadejte výraz about:config a stiskněte klávesu Enter. Na stránce, která se objeví, pak do políčka Filtr zadejte výraz network.http a poté proveďte následující úpravy. V poli Název předvolby poklepejte na položku network.http.pipelining a poklepáním změňte její hodnotu na true. Dále poklepejte na položku network.http.pipelining.maxrequests a do dialogového okna, které se objeví, zadejte hodnotu větší než standardně nastavených 4. Podle našich odhadů by měla vyhovovat hodnota 15. Nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK.
Dále změňte poklepáním na hodnotu true předvolbu network.http.proxy.pipelining.
Nakonec klepněte kdekoliv na stránce pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte příkaz Nový/Číslo. Jako název hodnoty napište nglayout.initialpaint.delay a stiskněte tlačítko OK. Její hodnotu nastavte na nulu a znovu potvrďte klepnutím na tlačítko OK.

Zálohování konfigurace Firefoxu

Stránka Firefoxu obsahující jeho nastavení je něco jako registr Windows – obsahuje totiž řadu důležitých nastavení a rozhodně se nedoporučuje provádět zde nějaké neodborné zásahy. Proto se před prováděním jakýchkoliv změn rozhodně vyplatí vytvořit si zálohu konfiguračního souboru.
Tuto zálohu vytvoříte tak, že klepnete do nabídky Start/Spustit (popřípadě ve Vistě pouze na tlačítko Start) a do políčka Spustit zadejte příkaz %appdata%mozillafirefoxprofiles a stiskněte klávesu Enter. Uvidíte okno Průzkumníka Windows, jež bude obsahovat složku s poněkud zvláštním názvem (na každém počítači jiným) – například 4HW0ENAT.CONFIG. Otevřete tuto složku a zkopírujte na nějaké bezpečné místo soubor PREFS.JS.
Ještě lepší bude, pokud složku Profiles zahrnete mezi složky, které se pravidelně každodenně zálohují.
Od této chvíle pak nemusíte mít strach z experimentování s konfigurací Firefoxu. Pokud něco pokazíte, zas až tak moc se neděje. Jednoduše zkopírujte soubor PREFS.JS ze zálohy zpět do jejího původního umístění.

Zkontrolujte historii

Firefox disponuje možností, která vám umožní z historie navštívených stránek v panelu Adresa selektivně odstranit některé adresy a všechny ostatní ponechat.
Chcete-li ze seznamu navštívených stránek v panelu Adresa odstranit některou z položek, ukažte na ni ukazatelem myši (ale neklepejte na ni!) a potom stiskněte klávesu Delete.
Chcete-li upravit obsah historie navštívených stránek, nejprve klávesovou zkratkou Ctrl+H zobrazte postranní panel Historie. Poté klepněte pravým tlačítkem myši na položku, kterou chcete odstranit, a z kontextového menu vyberte položku Smazat. Potřebujete-li v panelu Historie smazat několik navzájem sousedících odkazů, pak opět klepněte na první odkaz pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte příkaz Smazat nebo stiskněte klávesu Delete. Odkaz zmizí a zároveň se označí další. Nyní znovu stiskněte klávesu Delete a tuto klávesu používejte tak dlouho, dokud nesmažete všechny odkazy, které jste smazat chtěli.

Zlikvidujte soukromá data

Firefox zaznamenává, na které stránky při surfování na internetu přistupujete, a to ve snaze usnadnit vám příště návrat na weby, jež jste navštívili minule. Tato funkce na druhou stranu prakticky vůbec nechrání vaše soukromí, jelikož umožňuje všem ostatním uživatelům počítače zjistit, kde jste nedávno surfovali.
Standardní nastavení zabezpečení prohlížeče vůbec nemusí postihovat optimální míru zajištění vašeho soukromí. Uvedené nastavení najdete v menu Nástroje/Možnosti na záložce Soukromí. Zmíněné dialogové okno obsahuje tři části: Historie, Cookies a Důvěrná data. Zvláštní pozornost věnujte první a třetí sekci.
HISTORIE: Možná budete chtít zkrátit počet dní, kdy Firefox ukládá historii vámi navštívených stránek. Standardně je nastaveno 9 dní. Pokud si vůbec nepřejete, aby Firefox ukládal historii navštívených stránek, pak zrušte zatržítko před položkou Pamatovat si navštívené stránky za posledních n dnů. Dále můžete zakázat, aby si Firefox pamatoval údaje zadané ve formulářích a vyhledávacích polích a také seznam programů, které jste stáhli.
DŮVĚRNÁ DATA: Chcete-li pravidelně odstraňovat z Firefoxu důvěrná data, pak umístěte zatržítko před položku Při ukončení aplikace Firefox vymazat důvěrná data. Poté můžete konfiguraci doladit po stisku tlačítka Nastavení.
Jaký význam nyní mají v dialogovém okně Vymazání důvěrných dat zaškrtnutá a nezaškrtnutá políčka? Umístění zatržítek u položek Historie prohlížení a Cookies překoná všechny změny, které jste provedli v jiných sekcích, proto nechte tyto položky nezaškrtnuté. Umístění zatržítka před položku Vyrovnávací paměť může trochu Firefox zpomalit, ale toho si pravděpodobně ani nevšimnete, zvláště máte-li rychlé připojení k internetu. Zatržítko před položkou Uložená hesla zde nemá vůbec žádný smysl. Před zbylé položky pak zatržítka rozhodně umístěte.
Po uzavření dialogového okna Vymazání důvěrných dat doporučujeme odstranit zatržítko před položkou Dotázat se před vymazáním důvěrných dat. Tím se vyhnete neustálému zobrazování podle našeho názoru naprosto zbytečného dialogového okna. 8 0206/CZ o

Užitečné maličkosti

PitchDark pro Firefox 2.0.2

Pro Firefox existuje spousta efektních motivů, nicméně my jsme si oblíbili jeden, které je skutečně minimalistický. Je to motiv, který působí velmi skromně, je optimalizován pro maximální viditelnost, optimální využití plochy při zobrazení obsahu stránky a zajímavý je i jeho neotřelý vzhled. Ke stažení je na internetové adrese https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1529.

Foxy Tunes

Foxy Tunes spolupracují s Windows Media Playerem, Winampem, Real Playerem, Yahoo Music Jukeboxem a řadou dalších přehrávačů hudby. Tento poměrně nenápadný přehrávač se po instalaci objeví na spodním okraji okna Firefoxu. Ke stažení je na internetové adrese foxytunes.com.

Wizz – čtečka kanálů RSS

Čteček kanálů RSS jsou dnes stovky, ale přesto si nenecháme si ujít příležitost, abychom vám jednu podařenou představili i v tomto článku. Čtečka s názvem Wizz je velmi jednoduchá a nabízí užitečnou funkci stažení všech vláken na dané internetové stránce. Stáhnout ji lze na https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/424.

Tipy a triky pro Firefox: pokročilé vyhledávání

Usnadnění zadávání klíčových slov

Záložky pro vyhledávání podle klíčových slov jsou vymožeností, která vám ušetří spoustu času. Umožní vám totiž používat internetový vyhledávač přímo z panelu Adresa, aniž byste museli výraz pro vyhledávání zadávat na internetové stránce samotného vyhledávače.
Přesuňte se na nějakou internetovou stránku, která umožňuje vyhledávání, například www.atlas.cz, klepněte na této stránce pravým tlačítkem myši do políčka pro zadání vyhledávaného výrazu. Objeví se kontextové menu, z něhož vyberte položku K vyhledávání přiřadit klíčové slovo. Objeví se dialogové okno Přidání panelu do záložek, v němž zadejte název nového zástupce a přiřaďte mu klíčové slovo, třeba „atl“. Zadání potvrďte stiskem tlačítka .
Nyní stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+L, kterou dostanete kurzor do panelu Adresa, poté napište výraz „atl notebooky“ a potvrďte zadání stiskem klávesy Enter. V okně prohlížeče se objeví výsledky vyhledávání internetového vyhledávače z portálu Atlasu. Tyto výsledky jsou stejné jako výsledky, které by se zobrazily po zadání klíčového slova notebooky do vyhledávače přímo na internetové stránce Atlasu.

Bleskové prohledávání obsahu internetové stránky ve Firefoxu

Ve Firefoxu se dá použít jeden trik, který vyhledávání určitého výrazu na internetové stránce značně usnadňuje. Klepněte do menu Nástroje a zde vyberte položku Možnosti. V dialogovém okně, které se objeví, stiskněte tlačítko Rozšířené a poté vyberte záložku Obecné. Zde umístěte zatržítko před položku Psaním vyhledávat text na stránce a nastavení potvrďte stiskem tlačítka OK.
Pro vyhledávání slova na internetové stránce od teď nemusíte použít ani klávesovou zkratku Ctrl+F a ani klávesu lomítka /. Jednoduše začněte psát. Objeví se okno pro rychlé hledání s vámi zadanými písmeny pro vyhledávání a zároveň se přímo na stránce zvýrazní slovo obsahující zadané znaky.

Byl pro vás článek přínosný?