Hlavní navigace

Firefox 3.0.9 přináší opravu 12 chyb, z toho třetina byla kritická

23. 4. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla vydala novou verzi svého open source prohlížeče Firefox 3.0.9, která opravuje 12 chyb a zranitelností. Nicméně slibovaného Firefox 3.5 beta 4 se v tomto týdnu možná nedočkáme.

Počet oprav ve Firefoxu 3.0.9 je nejvyšší od prosince 2008, kdy Mozilla opravila 13 chyb. Konkrétně z celkového počtu dvanácti jsou čtyři označeny jako kritické, dvě vysoce nebezpečné, další dvě středně nebezpečné a čtyři mají podle čtyřstupňové škály Mozilly jen nízkou úroveň nebezpečnosti.

Ze čtyř kritických zranitelností se dvě týkají enginu browseru a zbylé dvě pak JavaScriptového enginu. Tyto zranitelnosti byly exploitovatelné a při pádech prohlížeče za určitých podmínek mohl útočník využít těchto chyb ke spuštění škodlivého kódu.

Firefox 3.0.9 je ke stažení z webu Mozilly ve verzi pro Windows, Linux a Mac OS X v řadě jazykových variant včetně češtiny a slovenštiny. Stávající uživatelé také mohou sami počkat na automatickou aktualizaci, kterou prohlížeč nabízí a nebo si manuálně aktualizaci vyžádat ihned.

Firefox 3.0.9 nebyl jediným produktem, který Mozilla tento týden chtěla vydat. Původně již na 14. dubna bylo naplánováno uvolnění čtvrté beta verze Firefoxu 3.5, dříve vyvíjeného pod označením Firefox 3.1. Jeho vývoj měl být dokončen na konci loňského nebo na začátku letošního roku, ale díky řadě chyb, které jsou spojené hlavně s novým JavaScript enginem TraceMonkey je dokončení již výrazně odsunuto a Mozilla již ani nezveřejňuje nové odhady na uvolnění finální verze a není ani jisté, zda beta 4 bude skutečně uvolněna již v tomto týdnu. Nedávno se také objevili informace, že Firefox 3.5 bude poslední, který bude podporovat i starší operační systémy jako Windows 2000 a Windows XP se SP1 a SP2. Detaily najdete v článku Mozilla: Firefox v příštím roce bude již jen pro Windows 7, Vistu a Win XP SP3.