Hlavní navigace

Firefox 3.0 bude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů

5. 7. 2008

Sdílet

Prohlížeč Firefox 3.0 se dočká zapsání do světové Guinnessovy knihy rekordů díky rekordnímu počtu stažení během prvních 24 hodin.

Prohlížeč Firefox 3.0 se dočká zapsání do světové Guinnessovy knihy rekordů díky rekordnímu počtu stažení během prvních 24 hodin.

Bohužel přesné číslo zveřejněno nebylo, údajně se jedná o "více než 8 milionů uživatelů", což se však vědělo již druhý den po vypuštění Firefoxu 3.0. Zajímavější informací však může být, že do včerejška si Firefox 3.0 stáhlo již 28 774 715 uživatelů.

Díky popularitě, kterou si Firefox získal od doby svého vydání v roce 2004 se kolem něj vytvořila široká komunita a nejrůznější projekty, zahrnující blogy, videa, publikace a nyní jej údajně používá více než 180 milionů lidí ve 230 zemích světa.

Paul Kim, který má v Mozille na starost marketing, k tomu říká, že k dosažení rekordu vedl v praé řadě entusiasmus a kreativita příznivců tohoto open source prohlížeče, kteří zmobilizovali další miliony lidí, aby ukázali svoje přesvědčení, že Firefox nabízí lidem nejlepší zážitky při surfování.

Gareth Daves, manažer Guinnessovy knihy rekordů, dodává, že je potěše, že může přidat Mozillu do jejich záznamů. Zmobilizovat více než 8 milionů lidí během 24 hodin je extrémně náročné a je potřeba ocenit tvrdou práci, kterou komunita okolo Firefoxu udělala. Nicméně zápis byl už předem prakticky jistý, protože v této kategorii nebyl dosud žádný rekodr, který by bylo potřeba překonávat, i když Mozilla tvrdí, že pro ni bylo cílem překonat počet stažení po vydání Firefoxu 2.0 v říjnu 2006, které dosáhlo 1,6 milionů během 24 hodin, což se podařilo hned několikanásobně. Současně je to pro Mozillu ale také viditelná a i poměrně levná reklama.
Nenechte si ujít:
Firefox: Jak se vyvíjel v průběhu uplynulých let?

Firefox 3.0 beta má menší nároky na paměť než Opera a IE7

Firefox 3.0: Nejčastěji kladené otázky ohledně instalace

Firefox, IE7, Opera a Safari v testu – v čem je který rychlejší?

Mozilla díky Firefoxu 3.0 posiluje, Opera stagnuje

Jen za první hodinu po uvolnění Firefoxu 3.0 získala tato nová verze jednoprocentní podíl na celosvětovém trhu porohlížečů a v průběhu prvního dne její podíl přesáhl 4 %. Podle posledních měření společnosti Net Application pak nejrůznější verze Firefoxu používá v současnosti 19,03 % uživatelů po celém světě.

Zdroj: IDG News Service