Hlavní navigace

Firefox 3.0: Nejčastěji kladené otázky ohledně instalace

19. 6. 2008

Sdílet

Nová verze open source prohlížeče Firefox 3.0, kterou vydala společnost Mozilla v úterý, s sebou přináší i řadu otázek ohledně její instalace a přechodu z verze 2.0. Na nejčastěji kladené otázky vám zde proto ve spolupráci s kolegy z amerického Computerworldu přinášíme odpovědi.

Nová verze open source prohlížeče Firefox 3.0, kterou vydala společnost Mozilla v úterý, s sebou přináší i řadu otázek ohledně její instalace a přechodu z verze 2.0. Na nejčastěji kladené otázky vám zde proto ve spolupráci s kolegy z amerického Computerworldu přinášíme odpovědi.

Co se stane s dříve nainstalovaným Firefoxem po jeho aktualizaci na verzi 3.0?
Verze Firefoxu 3.0 pro Windows, Linux i Mac OS X se nainstaluje přes již existující verzi Firefoxu a kompletně ji nahradí. To znamená, že po instalaci zůstane na počítači jen jediná verze, ne dvě jako tomu bylo v případě testovacích betaverzí. Firefox 2.0 tedy není nutné (a dokonce ani žádoucí) předem odinstalovávat.

Co se stane s existujícími doplňky a extenzemi?
Zde může při aktualizaci nastat problém. Ne všechny existující doplňky jsou totiž (zatím) kompatibilní s Firefoxem 3.0. Při aktualizaci na novou verzi budou dosud používané doplňky zakázány, dokud prohlížeč neověří, že jsou s ním kompatibilní nebo dokud nebudou k dispozici jejich nové verze. V případě existence nekompatibilních doplňků při každém novém spuštění Firefox 3.0 ověří na adrese addons.mozilla.org, zde již došlo k jejich aktualizaci a pokud ano, nabídne je k instalaci. V opačném případě zůstanou takové doplňky i nadále vypnuté.

Vzhledem k tomu, že uživatel nemá kontrolu nad tím, zda prohlížeč provádí zmíněnou kontrolu správně, má možnost sám na webu příslušné doplňky vyhledat a podívat se, zda již byla vydána jejich nová verze. Také je možné využít „Správce doplňků“, který je v menu „Nástroje“.

Pokud tyto varianty selžou, lze pak použít ještě takzvaný Nightly Tester Tools, který přinutí Firefox 3.0 používat dosavadní doplňky i v případě, že nejsou plně kompatibilní. Ovšem v tomto případě může dojít k nečekaným problémům a je to spíše řešení pro extrémní situace na vlastní riziko.


Nightky Tester Tools umožní používání starších doplňků.

Kde je uložený můj profil ve Firefoxu 3.0?
V závislosti na operačním systému může být profil uložený v různých adresářích. Zde jsou cesty podle použitých systémů (názvy adresářů platí pro anglické verze OS, ale v českých je to analogické):
  • Windows Vista: Users/[UserName]/AppData/Roaming/Mozilla/Firefox
  • Windows 2000 , XP and Server 2003: Documents and Settings/[UserName]/Application Data/Mozilla/Firefox
  • Mac OS X: ~/Library/Application Support/Firefox
  • Linux: ~/.mozilla/firefox
Co když změním výchozí umístění mého profilu ve Firefoxu 2.0? Dokáže ho Firefox 3.0 najít?
Ano, nový Firefox automaticky detekuje umístění profilu a použije jej bez ohledu na to, kde je uložený.

Používám více profilů. Jak s nimi mohu po instalaci Firefoxu 3.0 pracovat?
Firefox 3.0 pracuje s profily stejně jako předchozí verze pomocí manažera profilů. V případě Windows je potřeba zavřít Firefox, spustit příkazovou řádku a zadat příkaz „Firefox.exe –profilemanager“ a následně se objeví možnost vybrat profil dle potřeby. U Mac OS je nutné spustit Terminal a napsat „/Applications/firefox.app/Contents/MacOS/firefox –profilemanager“. V Linuxu pak „/firefox –profilemanager“ a následný výběr profilu je v obou případech totožný jako u Firefoxu pod Windows.

Jak dopadnou uložené záložky a historie surfování?
Firefox 3.0 si tyto soubory přebere přímo z předchozí verze, takže po dokončení aktualizace pak vše bude automaticky obsaženo již v nové verzi.

Používám Internet Explorer a rád bych používal záložky a historii surfování z něj v novém Firefoxu. Jak to mohu udělat?
Je to snadné. Stačí vybrat v menu „Soubor“ funkci „Importovat“, vybrat Internet Explorer a výběr potvrdit. Na stránce, která se následně objeví, lze zvolit import cookies, záložek a historie surfování, stejně jako nastavení internetu. Po vybrání stačí vše jednoduše importovat a veškeré informace budou ihned uloženy do Firefoxu 3.0.
Nenechte si ujít:
Firefox 3.0 ve finální verzi konečně ke stažení!

Nové funkce, které si zamilujete na Firefoxu 3.0

Firefox 3.0 RC1 obsahuje 10 chyb, z toho 3 kritické

Nová verze Firefoxu 2.0.0.14 opravuje kritickou chybu

Firefox 3.0 přináší výrazné zvýšení rychlosti, tvrdí testeři!

Firefox má téměř třicetiprocentní podíl na evropském trhu

Odkaz na stažení Firefoxu 3.0 a další informace o jeho vydání lze najít v článku Firefox 3.0 ve finální verzi konečně ke stažení!

Zdroj: Computerworld.com

Pokud máte ohledně instalace Firefoxu 3.0 další zajímavé postřehy, podělte se o ně s námi v diskuzi k článku.

 

Byl pro vás článek přínosný?