Hlavní navigace

Firefox 3.5 RC2 ke stažení: Rychlejší JavaScript a podpora přehrávání videa

20. 6. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla uvolnila již druhou Release Candidate verzi chystaného prohlížeče Firefox 3.5. Už nyní je však téměř jasné, že dokončení finální verze se v první polovině letošního roku nedočkáme.

Firefox 3.5 měl být nejprve uvolněn ve finální verzi buď na konci roku 2008 nebo na začátku roku 2009. Později se jeho uvedení přesunulo na konec prvního čtvrtletí letošního roku a když ani tento termín nebylo možné dodržet, začalo se hovořit o první polovině. Nicméně definitivně se nejspíše dočkáme Firefoxu ve verzi 3.5 až někdy o prázdninách.

Pro někoho může být překvapením, že druhá release candidate verze přišla tak rychle. Ještě včera byla na webových stránkách Mozilly propagována verze RC1, kterou však nebylo možné standardním způsobem stáhnout a byla určena jen jako aktualizace stávajícím testerům bety, případně se dala najít na firemním FTP. Její uvolnění pro veřejnost však bylo pro obavu z existujících chyb pozdrženo a nyní je k dispozici ke stažení v 70 jazycích a pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X rovnou verze Firefox 3.5 RC2. Odkaz pro download najdete na webu Mozilly.

Kolik release candidate verzí Firefoxu 3.5 má být ještě uvolněno není jasné, ale je pravděpodobné, že RC2 nebude poslední...

CS24


Co se týká nových funkcí, které má Firefox 3.5 představit, mají podle Mozilly klást důraz na lepší interakci s webem a díky novému JavaScript enginu (který patřil mezi hlavní příčiny zdržení vývoje, neboť dlouhou dobu obsahoval neopravené chyby) budou moci uživatelé podle Mika Beltznera, ředitele Firefoxu, např. ve svém prohlížeči on-line editovat digitální fotografie a nebudou závislí na aplikacích dalších výrobců. Obzvlášť uživatelé webových aplikací náročných na výkon podle Beltznera nový engine, který nese označení TraceMonkey, určitě ocení.

Další novinkou je zabudovaná podpora přehrávání videa založená na open source kodeku Ogg, který zaštiťuje nadace Xiph.org a tato technologie je proto volně dostupná jak vývojářům, tak i uživatelům. Video vhodné pro formát Ogg bude možné přehrávat přímo ve Firefoxu 3.5 bez nutnosti využít externí přehrávač médií a tato funkcionalita má podle Beltznera potenciál obohatit obsah webových stránek o videa pro Ogg kodek a může se stát i novým nástrojem pro zobrazování reklamních bannerů, což je oblast, kde zatím vévodí Flash.

Al Hilwa, analytik společnosti IDC říká, že tato technologie přináší nové možnosti pro vývojáře i pro firmy, které využívají internetovou reklamu, ale díky dominanci Internet Exploreru na trhu s webovými prohlížeči je zatím pro nasazení této technologie v širším měřítku ještě brzy. Nicméně např. televizní programy na Hulu.com jsou psané pro kodek Ogg a využívají jeho možnosti, které nyní uživatelé s Firefoxem 3.5 mohou ozkoušet.


Mezi další, již poměrně intenzivně medializované novinky v novém Firefoxu, pak patří tzv. privátní mód surfování, který nemá zanechávat stopy po webových stránkách, jež uživatel navštívil.