Hlavní navigace

Firefox 3.5 RC3 ke stažení, finální verze na dohled

28. 6. 2009

Sdílet

Společnost Mozilla uvolnila třetí a možná poslední release candidate verzi Firefoxu 3.5. Dlouho očekávaná finální verze je tak na dohled a mohla by se objevit již v nejbližších dnech.

Firefox 3.5 tak přijde zhruba rok po té, co byla uvolněna finální verze 3.0. Mozilla se zjevně snaží na poslední chvíli stihnout termín vydání do konce prvního pololetí letošního roku, i když několik dní navíc již nehraje příliš velkou roli.

Firefox 3.5 RC3 je k dispozici ke stažení ze stránek Mozilly http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html ve více než 70 jazycích včetně češtiny a slovenštiny a ve verzích pro Windows, Linux a Mac OS X. Mozilla tuto verzi uvolnila necelý týden po RC2 a pokud nebudou objeveny zásadní chyby, mohl by se již Firefox 3.5 RC3 stát po závěrečných testech i verzí finální.

Co se týká změn oproti RC2, přináší Firefox 3.5 RC3 upravené ikony, vyšší stabilitu a opravu několika drobnějších chyb. I když vývoj open source prohlížeče Firefox 3.5 v uplynulých měsících postupoval pomalu a díky řadě neopravených chyb se protahovaly i intervaly mezi uvolněním jednotlivých beta verzí, nyní Mozilla doslova chrlí jednu verzi za druhou.

Experti se shodují, že Firefox 3.5 může uspíšit pokles podílu Internet Exploreru, který dlouhodobě padá a obzvlášť v Evropě jej v některých zemích Firefox svým podílem již delší dobu poráží. V celosvětovém měřítku Firefox zvýšil svůj podíl za poslední rok o necelou čtvrtinu, zatímco Internet Explorer za stejnou dobu ztratil více než desetinu svého dřívějšího podílu a ani vydání verze 8.0 tento trend příliš nezvrátilo. Mozilla s uvedením nového Firefoxu pravděpodobně také naplánuje další „download day“, kterým se bude snažit vytvořit rekord ve stažení aplikace za 24 hodin. Již Firefox 3.0 je zapsán v Guinnessově knize rekordů s údajem 8,3 milionů stažení za první den a bude zajímavé sledovat, zda jej Firefox 3.5 porazí. Mozillu pak čeká úkol přesvědčit uživatele stávajících verzí, aby si nainstalovali novou, což také není vždy snadné a například proti Firefoxu 3.0 se po jeho vydání zdvihla vlna odporu kvůli jeho přepracované navigační listě, která si dokonce získala přezdívku „odporná lišta“.

Mezi nové vlastnosti Firefoxu 3.5 má patřit rychlejší zpracování JavaScriptu, privátní mód či možnost přehrávat videa přímo v prohlížeči.