Hlavní navigace

Firefox 3.6.9 řeší problém s podvržením souboru DLL

9. 9. 2010

Sdílet

Mozilla vydala opravy 15 bezpečnostních zranitelností Firefoxu, z toho 11 bylo podle firmy kritických, tj. umožňovaly vzdálené spuštění kódu. Jedna z opravených chyb se týká načítání souborů DLL.

Pokud je knihovna specifikována pouze názvem, ale nikoliv přesnou cestou k souboru, mohou se útočníci pokusit podvrhnout do systému stejně pojmenovaný soubor (umístěný na web, USB, síťový disk...) a ten pak může být spuštěn spolu s aplikací, která ho volá.

 

Viz také: Microsoft se snaží blokovat exploity pomocí souborů DLL 

 

Čtyři z právě opravených zranitelností reportoval Mozille TippingPoint (HP), který se k těmto informacím dostal v programu Zero Day Inititave. David Huang a Collin Jackson z Carnegie Mellon University oznámili chybu, která podvodníkům umožňuje obejít ve Firefoxu ochranu proti cross site scriptingu (XSS). Zneužijí se v tomto případě provádí pomocí kódu v JavaScriptu. (Poznámka: nedávno bylo demonstrováno, jak pomocí XSS získat kontrolu nad cizím účtem v Twitteru, zde byl naopak speciálně zranitelný Internet Explorer.)

Předpokládá se, že po opravě Firefoxu jsou ale přes podvržení DLL souboru stále zranitelné některé jiné prohlížeče, přirozeně pouze ve verzích pro Windows. Spolu s Mozillou vydal Apple opravu proti tomuto typu útoku u svého Safari.

Mozilla ovšem uvedla, že i bez opravy byl pomocí DLL exploitu Firefox zranitelný jen na Windows XP, u Windows Vista a Windows 7 podvrhnout falešnou knihovny nebylo možné.

Aktuální verze Firefoxu má číslo 3.6.9. Přidána byla také podpora pro HTTP hlavičky X-Frame Options; jejich použití na straně serveru představuje ochranu proti clickjackingu. Ostatní hlavní prohlížeče již tuto hlavičku podporují delší dobu.

CS24

Aktualizace na Firefox 3.6.9 se již nabízí i při startu prohlížeče.