Hlavní navigace

Firefox 4.0 Beta 1 - průvodce novým vzhledem a vlastnostmi

8. 7. 2010

Sdílet

První beta verze Firefoxu 4 přináší moderní vzhled podobající se prohlížeči Google Chrome, oddělený běh zásuvných modulů, zvýšení bezpečnosti či podporu nejnovějších technologií jako HMTL5 nebo WebM.

Mozilla v úterý uvolnila první betaverzi nového Firefoxu 4, který představuje již čtvrtou generaci druhého nejpopulárnějšího webového prohlížeče na světě. Na prvním místě stále zůstává Internet Explorer, jehož pozice však stále oslabuje. Nový Firefox nabízí jako obvykle celou řadu ničím nepřekvapujících novinek, jako vylepšení bezpečnosti či zvýšení rychlosti, ale podporuje také WebM, nový webový video standard společnosti Google, či HTML5. Pro běžné uživatele je však zásadnější změnou nové uživatelské rozhraní, na jehož nejvýraznější rysy se nyní podíváme.

Nové menu

Pokud používáte jeden z operačních systémů Windows Vista nebo Windows 7, snad první věcí, které si ihned po spuštění všimnete je fakt, že se celé horní menu ukrylo do jediného oranžového tlačítka Firefox v levém horním rohu. (Uživatelé, kteří používají Mac OS X, Linux nebo Windows XP, uvidí tradiční rozvržení menu známé z předchozích verzí.) Dále došlo ke sloučení tlačítek pro aktualizaci načtené stránky a přerušení načítání do jednoho tlačítka. Tato změna již se týká všech operačních systémů.

firefox-4-menu

Panely v horní části prohlížeče

Podobně jako je tomu u prohlížeče Google Chrome, i v betaverzi Firefoxu 4 jsou otevřené panely defaultně umístěny ve vrchní části prohlížeče. Firefoxu tahle změna opravdu sluší a šikovně tak zobrazuje prohlíženou stránku v co největším měřítku. Prozatím se tohle rozvržení týká jen uživatelů Windows, ale v budoucnu zakotví i ve verzích pro Mac a Linux.

firefox-4-panely

 

Pokud by vám umístění panelů přeci jen nevyhovovalo, lze je v menu prohlížeče odkliknutím položky „Tabs on Top“ vrátit do známé polohy.

panely-firefox-4-rozvrzeni

Záložky

Menu se záložky se skrylo do nového tlačítka umístěného na pravé straně mezi řádkem pro vyhledávání na Googlu a novou funkcí Feedback, díky níž můžete dát vývojářům vědět, s čím jste a nejste u nové verze spokojeni. Funkce záložek však zůstává naprosto stejná, pro rozevření panelu s vašimi záložkami stačí kliknout na hvězdičku a vybrat si z nabídky požadovanou položku.

firefox-4-zalozky

 

Přepínání mezi panely

Pokud si potrpíte na nepřeberné množství otevřených panelů, Firefox 4 vám nyní pomůže s přepínáním mezi nimi, aniž byste se v nabídce otevřených panelů museli nepohodlně přesouvat z jednoho konce na druhý. Stačí kliknout do adresního řádku a začít psát název stránky. Kromě dříve navštívených webů se vám zobrazí i položky označené „Switch to tab“, na něž již postačí jen kliknout.

firefox-4-panely-prepinani

 

Soukromí, ochrana proti pádům a HTML5

Kromě standardních novinek přichází Firefox 4 i s celou škálou neotřelých prvků. Jedním z nich je ochrana proti pádu způsobeného chybou zásuvných modulů třetích stran jako Flash, QuickTime a Silverlight, kterou přinesla již verze 3.6.4 a následně její chod mírně upravila verze 3.6.6. Podrobnosti o této funkci se dozvíte kliknutím na jednotlivé verze Firefoxu. Firefox 4 podporuje i budoucí webový standard HTML5 včetně zobrazování CSS přechodů (CSS Transitions), které umožní například to, aby pozadí webové stránky pozvolna přecházelo z černé barvy do bílé.

Posílena byla i ochrana soukromí, a to včetně zamknutí zadních vrátek, kterými se potenciální škodlivý skript mohl procházet historií vámi navštívených stránek, a vystavit vás tak hrozbě krádeže identity.

Čtěte také: Mobilní Firefox 1.1 pro Maemo uvolněn, verze 2.0 slibuje i Android

Závěr

Když to shrneme, nový vzhled i vlastnosti Firefoxu 4 vypadají velmi slibně a prohlížeč se zdá být uživatelsky přívětivější než kdy dříve. Nutno však podotknout, že inspirace u konkurenčního prohlížeče Chrome přímo bije do očí.

vzhled-chrome-firefox-4

Další novinky by měla přinést druhá beta verze, která by se mohla objevit již za dva až tři týdny a následovat ji pochopitelně budou další. Finální verze by pak měla být uvolněna koncem roku. Firefox 4 Beta 1 je ke stažení na stránkách společnosti Mozilla.

Byl pro vás článek přínosný?